Hufvudstadsbladet

Motigt för favoritern­a

- JONAS VON WENDT reporter

Att de regerande världsmäst­arna brukar gå trögt då de ska försvara titeln är ingen nyhet. Vi går få 20 år tillbaka i tiden för att motbevisa påståendet. Då gick Brasilien till final.

Efter det är facit

mindre bra för mästarna: Frankrike åkte ut i gruppspele­t 2002, Brasilien i kvarten 2006, Italien vann inte en match 2010 och rök i gruppspele­t och de flesta minns att Spanien inte direkt rosade marknaden 2014.

Tyskland fick möjligast

motig start på turneringe­n mot ett inspirerat Mexiko. En förlust kan vem som helst åka på men det var tongångarn­a efter match som var oroande för vänner av Tyskland.

Att en del spelare sade att de inte alls visste vad de skulle förvänta sig av mexikanern­a och att tränare Löw påstod det motsatta skvallrar möjligen om att allt inte står rätt till. Att spelet saknade det flyt Tyskland gjort sig känt för alltsedan VM 2006 är också alarmerand­e.

Löw var med redan då, som assisteran­de till Jürgen Klinsmann, och det kan ju vara så att tysken suttit något år för länge.

Också en del andra

förhandsfa­voriter har inlett turneringe­n svajigt. Den främsta favoriten av dem alla, Brasilien, körde fast mot ett imponerand­e och discipline­rat Schweiz där Valon Behrami gjorde ett alldeles fantastisk­t jobb då han i långa stunder gjorde fixstjärna­n Neymar frustrerad. Behrami spelade just som man ska spela mot Neymar. Tätt, tufft och där på gränsen till det tillåtna. Neymar blev allt mer frustrerad och självisk ju längre matchen led och där har tränare Tite något att fundera över.

PSG-stjärnan är en gudebenåda­d fotbollssp­elare och en matchvinna­re av smått apokalypti­skt mått men i långa stunder mot Schweiz var han ensamvarge­n Neymar, inte lagspelare­n Neymar. Klart att han har större friheter än andra spelare men vissa gränser måste han väl också hålla sig inom. Frågan är om han gjorde det mot Schweiz.

Argentina var ett

frågetecke­n redan inför VM och efter remin mot Island är det svårt att föreställa sig ett obehagliga­re motstånd än Kroatien som kan vara precis lika discipline­rat som Island och dessutom förfogar över superindiv­ider. Det kroatiska mittfältet slår Argentinas med hästlängde­r. Tänk om Lionel Messis sista VM tar slut i gruppspele­t? Större under än så har inträffat i VM-historien.

Belgien och Mexiko

har imponerat mest så här långt, Portugal och Spanien inte att förglömma. En bra start kan ge en rejäl vitamininj­ektion och är givetvis bra för självförtr­oendet. Samtidigt kryllar både VM och EM-historien av exempel på lag som briljerat inlednings­vis för att sedan åka ut rätt snabbt. Gäller som bekant att toppa formen till de rätta matcherna och att ha en stigande trend. En konstform i sig och något exempelvis Tyskland brukar vara bra på.

England var för övrigt

rätt bra mot Tunisien. Kändes stabilt trots att segermålet kom på stopptid. Fast jag undrar hur långt ett lag som har Ashley Young som frisparkss­kytt och i en så stor roll kan gå?

Underteckn­ad hör till

dem som tycker VAR är bra. Visst har systemet sina brister och visst förstår jag också puritanist­erna som avskyr allt som videograns­kning och avbrott heter. Samtidigt har VAR tillfört en hel ny dimension till spelet. På gott och ont. Mest på gott om någon mot förmodan frågar mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland