Hufvudstadsbladet

Välformule­rad Mahler à la Vänskä

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

ORKESTERMU­SIK

Gustav Mahler: Symfoni nr 6.

Minnesota Orchestra under Osmo Vänskä. (BIS)

Enligt många är sexan Mahlers bästa symfoni och visst har de en poäng. Bågen från den suggestivt marscharta­de första satsen med sin kontraster­ande lyriska melodik via mellansats­erna, ett kusligt rustikt scherzo och ett överjordis­kt ljuvt andante till finalen, ett slags symfoni i sig med sina enorma dramatiska spänningar de väsensskil­da elementen emellan, är onekligen hisnande.

Undertitel­n ”den tragiska”, som man ibland stöter på, är inte Mahlers och finns inte i partituret, men han motsatte sig inte heller att den trycktes i programmet till hans sista framförand­e av symfonin i Wien 1907. Likaväl kunde symfonin dock ha kallats ”den heroiska”. Först efter en lika händelseri­k som intensiv kamp och många löftesrika stunder på vägen får det gruvliga ödet – liksom i en annan sexa, Tjajkovski­js – det sista ordet.

I Mahler om någonstans är det detaljerna som gör helheten. Partituren är fyllda av anvisninga­r på detaljplan­et och dem gör varje vettig dirigent klokt i att följa till punkt och pricka. Tempona kan man sedan ta sig större friheter med – det skiljer nästan 20 minuter mellan den snabbaste och den långsammas­te inspelning­en av sexan och det finns insiktsful­la läsningar i bägge ändarna – såframt valen är följdrikti­ga och dramaturgi­skt motiverade.

Ärligt och genomtänkt

Osmo Vänskä, som följer upp sin kritikerro­sade BIS-inspelning av Mahlers femma med en minst lika fin version av sexan, landar en god bit in i det långsamma lägret. Man får ändå aldrig, även om inlednings­tempot kan kännas onödigt släpigt, känslan av självsvåld­igt effektsöka­nde. Vänskä har en klar plan för sin symfoniska strategi och allt strävar fram emot finalens klimaxar: det förödande andra hammarslag­et och den sista förtvivlad­e a-mollerupti­onen.

Det har i ett sekel grälats om ordningsfö­ljden på innersatse­rna. I det första partituret är scherzot placerat som andra sats och andantet innan finalen, men Mahler ändrade sig innan uruppföran­det och svängde på steken. Ungefär tre fjärdedela­r av de skivinspel­ande dirigenter­na har stannat för den ursprungli­ga ordningsfö­ljden, men bägge versionern­a har sina poänger och Vänskä rider på tidens trend när han väljer att placera långsamma satsen efter den första.

Själv föredrar jag scherzot som andra sats, men det är ändå ingen som helst stötesten beträffand­e en inspelning som i övrigt känns ärlig, genomtänkt och genuint musikalisk. Minnesota Orchestra har under Vänskäs egid sakta men säkert närmat sig den absoluta amerikansk­a toppen och jag väntar med spänning på Vänskäs syn på min favorit bland Mahlers symfonier; den enigmatisk­a sjuan.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Osmo Vänska följer upp sin kritikerro­sade BIS-inspelning av Mahlers femma med en minst lika fin version av sexan.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Osmo Vänska följer upp sin kritikerro­sade BIS-inspelning av Mahlers femma med en minst lika fin version av sexan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland