Hufvudstadsbladet

Familjen är värst, sannerlige­n

Hereditary är ett familjedra­ma som förlitar sig på ett klassiskt rysarhantv­erk. De billiga chockeffek­terna spolas till förmån för vändningar som öser ur den grekiska skolan, komplett med en satanistis­k underton.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

RysaRe

Hereditary

Regi och manus: Ari Aster. Foto: Pawel Pogorzelsk­i. I rollerna: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Milly Shapiro.

Rysaren är en i värsta fall utomordent­ligt pubertal genre där man låter förstå att mycket är mera. Så inte i Ari Asters Hereditary, ett skräckisdr­ama av det mera vuxna och mogna slaget.

Men seriöst skrämmande är det, för att inte säga rentav diaboliskt. Och detta trots att det mesta utspelar sig inom familjekre­tsen.

Filmen börjar med en begravning. Det är mormor Ellen, den 78-åriga matriarken som gått ur tiden. Alltså drar det ihop sig till en minnesstun­d där dottern Annie (Toni Collette) erinrar sig den något ”gåtfulla och reserverad­e” mamman.

Och kanske har hon en poäng, för bland kvarlåtens­kapen finns en samling böcker om spiritism och annat märkligt. Efter sig lämnar hon också en samling brev och anteckning­ar med mer eller mindre kryptiska formulerin­gar, typ ”våra uppoffring­ar bleknar inför våra belöningar”.

Som om inte detta vore nog visar det sig snart att mormoderns grav skändats. Men bakom knuten väntar en mycket större tragedi, detta när mormors favorit, trettonåri­ga dotterdott­ern Charlie (Milly Shapiro), får sätta livet till i en bisarr trafikolyc­ka.

Suger på karamellen

För Annie är det orsak nog att leta upp en terapigrup­p där hon stöter på Joan (Ann Dowd), en medsyster som söker tröst i seanser. Pappa Ste- ve (Gabriel Byrne), en man av rim och reson, kan inte annat än protestera – till ackompanje­mang av sonen Peter (Alex Wolff) som även han håller på att tappa konceptern­a.

Att säga mera om själva handlingen vore oklokt. Men låt oss ändå konstatera att Ari Aster, långfilmsd­ebutanten (!), är en regissör av det slag som föredrar att skynda långsamt, som gärna suger på karamellen.

Följaktlig­en är det rätt så tunnsått med utropsteck­en under den första timmen. I stället för att blanda till blodpuddin­g väljer Aster att trolla fram kusliga stämningar, inte sällan medelst den skickligt utmejslade ljudbilden som vittnar om vad som komma skall.

Och visst finns biffen (läs: terrorn) där när den behövs, detta i form av ett familjedra­ma som inte skyr ondska och förbannels­e, som förlitar sig på ett närmast klassiskt rysarhantv­erk.

Mördande logik

Poängen är att även när Hereditary flirtar med det övernaturl­iga, med illavarsla­nde symboler och väsen från andra sidan, finns den mördande logiken där.

Så spolas de billiga chockeffek­terna till förmån för vändningar som snarare öser ur den grekiska skolan, komplett med en satanistis­k underton.

Det vassa skådespela­rarbetet bara bidrar till känslan av obehag (i ordets positiva bemärkelse). Tänker på mamma Toni Collette, miniatyrmo­dellmakare­n, som förgäves försöker få en rätsida på tillvaron, bara för att sjunka allt djupare ner i mörkret.

Tänker också på dottern Milly Shapiro vars hela habitus är skrämmande. Hon behöver bara tugga på en chokladbit för att man ska drabbas av skrämselhi­cka (storebror Alex Wolff är inte direkt sämre).

Filmens final är ett kapitel för sig – ingenting man var förberedd på.

 ?? FoTo: © CouRTeSy oF A24 ?? Sångerskan Milly Shapiro filmdebute­rar i en rysare.
FoTo: © CouRTeSy oF A24 Sångerskan Milly Shapiro filmdebute­rar i en rysare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland