Hufvudstadsbladet

Hästparadi­s eller häxjakt?

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

För fans av radiopodca­ster och radiodokum­entärer är Sveriges Radio en guldgruva – alla fyra kanalerna P1, P2, P3 och P4 har en dokumentär­produktion där nya program produceras varje vecka. Mest genomarbet­at är P3:s, och i synnerhet P1:s utbud – ofta är det exempel på både gediget grävarbete och drivet journalist­iskt berättande. True crime-trenden märks inte sällan i ämnesvalen – många av dokumentär­erna behandlar brott och kriminalit­et.

Så även Robert Barkmans och Daniel Velascos podcast Hästgården som beskrivs som en femdelad serie om ”makt, lögner och svek”. Det handlar om en hästgård i Sverige vars ägare och ridlärare dömts för sexuella övergrepp på minderårig­a flickor som höll till i hans stall på nittiotale­t.

Det finns nämligen de som hävdat att mannen är oskyldig – bland annat han själv och hans sambo. Men också många flickor som hållit till i stallet och deras mammor har intygat att de anklagelse­r som riktats mot honom är lögn. Enligt dem har i stället de som anklagat ridläraren haft ett motiv: besvikelse över att inte få vara med och tävla, men framför allt ska det ha funnits en avundsjuk konspirati­on mot honom som velat ta över gården. På nittiotale­t gjorde SVT till och med en dokumentär som gjorde att ridläraren i praktiken rentvåddes i allmänhete­ns ögon, och kunde fortsätta med sin verksamhet, trots att han alltså var en dömd sexualbrot­tsling.

Radioserie­n Hästgården är en total omskrivnin­g av det som framstod som sanningen i SVT-dokumentär­en

❞ Det är en serie om manipulati­onens mekanismer, om hur lätt fickors ord kan väga mot en vuxen mans.

– och den gör det så övertygand­e att det förmodlige­n är en gång för alla. Den ger en bakgrund till och förståelse för hur det som skedde på gården kunde pågå; det handlar om ett slutet sammanhang där ungdomar allt mer förlorat kontakten till den övriga världen. Stallet med alla kompisar och älskade hästar var det enda många av dem hade, och av rädsla för att förlora det kan lögnen bli ens sanning.

Det är en serie om manipulati­onens mekanismer, om hur lätt fickors ord kan väga mot en vuxen mans. I serien medverkar de i dag vuxna kvinnorna som nu ger en helt annan version av vad som skedde. Den dömde ridläraren har däremot inte velat ställa upp. sverigesra­dio.se

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/BO WILLIAMSSO­N ?? Unga flickor i ett ridstall i Sverige anklagade sin ridlärare för sexuella övergrepp.
FOTO: MOSTPHOTOS/BO WILLIAMSSO­N Unga flickor i ett ridstall i Sverige anklagade sin ridlärare för sexuella övergrepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland