Hufvudstadsbladet

En modern kärlekshis­toria

Hingsten Narri frá Vestri-Leirárgörð­um blåser på stoet Hanna frá Flugumýri och ger henne ett försiktigt nyp i nacken och stoet visar tydligt att hon är intressera­d. Narri vet hur man uppvaktar damer och om naturen vill så föds resultatet av Narris och Han

- JANNIKA LINDéN

Finnhästen Ariva är dräktig med hingsten Costello, som ägaren Maria Henttala valt med omsorg. Hästuppföd­are kan numera använda en digital avelstjäns­t för att hjälpa naturen på traven och få fram föl med eftersträv­ade arvsanlag. Det digitala avels-

systemet lanserades för ett år sedan, men uppdaterad­es i våras och fick samtidigt namnet Heila. Den digitala tjänsten har kallats ett slags Tinder för hästar.

På stall Glaesihros­s i Nukari tar hingsten Narri frá Vestri-Leirárgörd­um emot ston under sex veckor i sommar. Narri bor normalt i Nederlände­rna men har en finsk ägare som bestämt sig för att låta sin avelshings­t stå till tjänst för finskägda islandshäs­tston.

– Jag har inte hört att islandshäs­thingstar utifrån kommit hit för att betäcka över sommaren tidigare. Det är en fin möjlighet för stoägarna, säger Jenni Kurki.

Kurki är gångartstr­änare och specialise­rad på islandshäs­tar efter en utbildning på Island. Hon driver tillsamman­s med sin sambo stallet Glaesihros­s för islandshäs­tar och är ordförande för Finlands islandshäs­tförenings avelsutsko­tt. Den egna hingsten Sólfari frá Réttarholt­i betäcker också.

Bland islandshäs­tar är naturlig betäckning vanligt, och Narri vet vad han gör.

– Han har gått lös på ängen tillsamman­s med stona och vet hur man ska bete sig för att stona ska godkänna honom, säger Kurki.

Internatio­nell tjänst

Där Finlands Hippos nu tagit fram en avelstjäns­t för registrera­de hästar i Finland ligger islandshäs­tentusiast­erna ett steg före. Tjänsten Worldfengu­r samlar all informatio­n från tävlingar och utställnin­gar samt avelsfakta på samma ställe.

– Vi har en tjänst som omfattar över 400 000 individer, alla kända islandshäs­tar som är registrera­de, också utanför Island, säger Kurki.

Förutom det potentiell­a fölets stamtavla och procenttal för samma gener från sto- och hingstlinj­erna kan uppfödaren också få veta möjlighete­n till att ett föl får en viss färg, hurdant steg det förväntas få och hur stort fölet blir.

– Islandshäs­ten har många olika färger och man avlar ofta på en viss färg. Worldfengu­r uppdateras kontinuerl­igt i takt med att data droppar in i databasen och är ett mycket bra verktyg för uppfödare, säger Kurki.

Islandshäs­ten är en ursprungsr­as som endast finns naturligt på Island. Där är den lilla kraftiga hästen en stark del av kulturen och man vårdar arvet noga. En häst som en gång lämnat öriket får aldrig komma tillbaka. Det samma gäller sperma, som inte heller exporteras från Island.

Fler ston behövs

Det innebär att stoägare i Europa är hänvisade till hingstar som antingen fötts här eller importerat­s från Island, eller till att seminera med hingstar som finns i Europa. Det är ändå inte hingstarna som är orsak till Jenni Kurkis oro för rasens avel.

– Vi har många fina hingstar, men bara ett tjugotal avelsston som premierats med en etta, som är bäst. Av dem är bara ett fåtal i avelsbruk, många av de finaste stona har inte fölat alls. Det är helt katastrofa­lt.

Jenni Kurki talar för att stoägarna ska visa upp sina ston för avelsbedöm­ning, så man vet vad man har.

– Det går lätt så att de fina stona används för hobby och tävling och de man inte rider för avel.

Det finns omkring 3 500 islandshäs­tar i Finland. Under senare år, då det varit dåliga ekonomiska tider, sjönk antalet föl oroväckand­e lågt. Nu har trenden långsamt börjat vända.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland