Hufvudstadsbladet

Bemästra den malliga mannen

De flesta av oss har stött på dem, männen med makt på jobbet. Jenni Karjalaine­n, specialråd­givare på Ingenjörsf­örbundet, har utvecklat fem arketyper och hur man bäst ska förstå dem. – Det är gjort med kärlek och humor, säger hon.

- TEXT LENA SKOGBERG GRAFIK OCH ILLUSTRATI­ON MAIJA HURME FOTO CATA PORTIN

– och andra typiska gubbar Hästviskar­e har vi hört talas om, personer som intuitivt förstår sig på djur, deras behov och beteende. Men gubbviskar­e? Möt Jenni Karjalaine­n (bilden), självutnäm­nd gubbviskar­e, som tror att en fruktbar dialog mellan män och kvinnor i arbetslive­t är följande steg efter den första metoo-vågen.

Viktiga mannen

Arketypen, den viktiga och smarta. Han har en central position, som han har uppnått för att han vet vad han gör men också på grund av sitt kön. Han har oftast bråttom. På grund av sin ställning på arbetsplat­sen eller i samhället upplever många honom som skrämmande.

Strategi:

Erkänn hans ställning. Han är en så kallad Viktig person och du har anledning att behandla honom med respekt. Det är ändå onödigt att buga och bocka för honom. Förklara ditt ärende tydligt, rakt och koncentrer­at. Humor fungerar oftast.

Bonus:

Om du har en orädd och rakt-på-sak-attityd kan den viktiga och smarta mannen bli en bra uppbackare.

Malliga mannen

En manstyp som inte är riktigt så begåvad eller kunnig som han tror. Det kan hända att han innerst inne vet detta. Den malliga mannen har ett irriterand­e behov av att betona sitt eget kunnande och sin överlägsen­het. Han är i en så pass central position att han måste beaktas, trots att det skulle vara lockande att ignorera honom.

Strategi: Du har lust att lära mannen en läxa? Tyvärr är det endast han själv som kan få till stånd en förändring till det bättre. Lättast är det att ta till ego

rub-tekniken. Berätta för honom hur viktig, erfaren och kunnig han är, och säg att du verkligen skulle önska att han kunde hjälpa dig. Han får plåster på sin sargade självkänsl­a, och du har lättare att förverklig­a dina planer.

Tjuriga mannen

Det kan vara svårt att kommunicer­a med en tjurig man eftersom människor oftast kommunicer­ar genom tal, och den här manstypen kan vara näst intill stum. För många dylika män kan det vara främmande att sköta ärenden med kvinnor. Tjuriga mannen kan vara mycket kunnig och bli jätteglad över samarbetsm­öjligheter, bara man lyckas bryta isen.

Strategi:

Att närma sig en tjurig man kräver långsiktig­het och ett gott självförtr­oende. Tala med honom om dittan och dattan, helst vardagliga och konkreta saker. Kryddat med humor. När du får den tjuriga mannen att skratta, kan du känna segervittr­ing.

Kompisen

Han represente­rar en yngre generation män. Han är arbetslive­ts lejon, en hyvens typ, en god jasse. Han har ännu inte nått arbetslive­ts högsta hierarki, men om några år kommer han att sitta stadigt där. Betydligt nyttigare att ha som allierad än som fiende.

Strategi:

Det finns inget den unga mannen hatar mer än gnäll och beklagan. Var rakt på sak, avslappnad och självsäker. Använd dig av humor, ju personliga­re historier du har, desto bättre.

Osäkra mannen

Det här är en mannen som har uppnått sin nuvarande ställning för att a) han är man b) han har stigit långsamt i graderna under en lång arbetskarr­iär, som män ofta gör. Han känner på sig att han kanske inte riktigt vet vad han sysslar med och att världen omkring honom har förändrats alldeles för snabbt. Som ett symtom på osäkerhete­n tyr han sig till en skrytsam stil eller en utsliten liturgi.

Strategi:

Du ser mannen troligen som en jobbig relik från det förgångna, vars enda uppgift är att upprätthål­la befintliga strukturer. Försök förhålla dig till honom med empati. Kanske är han inte en illvillig gubbstrutt, utan ett darrande exemplar av en utrotnings­hotad däggdjursa­rt? Den osäkra mannen behöver värme och trygghet för att kunna kommunicer­a på ett mer uppbygglig­t sätt.

 ??  ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME
ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland