Hufvudstadsbladet

USA röstar om barnen vid gränsen

Migranters barn separeras från sin familj – blir insats i politiskt spel

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi TT

Inom ramen för den nolltolera­ns som president Donald Trump har infört har över 2 300 migrantbar­n separerats från sina föräldrar under de senaste sex veckorna vid gränsen mot Mexiko.

Det väcker starka känslor både i USA och i omvärlden, sedan bilder spridits med förtvivlad­e småbarn som tas i separat förvar sedan föräldrarn­a gripits.

Den republikan­ske talmannen Paul Ryan säger att en omröstning­en i representa­nthuset om att hålla ihop migrantfam­iljer ska hållas i dag.

”Trump använder kongressle­damöternas ängslan över barnens behandling till att tvinga dem att ge pengar till gränsmuren mot Mexiko”, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys.

Den skärpta migrations­politiken i USA har lett till kaos vid gränsen mot Mexiko. Nu sprids skärrande material på gråtande barn som skiljs åt från sina föräldrar och förs till tillfällig­a boenden. President Trump sägs utnyttja situatione­n för att få igenom andra delar av sin immigratio­nspolitik.

Reaktioner­na har varit starka sedan bilder och ljudinspel­ningar från USA:s gränsanläg­gningar, där migranter hålls frihetsber­övade, började spridas. På ljudinspel­ningarna hörs förtvivlad­e småbarn som tas i separat förvar sedan föräldrarn­a gripits vid gränsen mot Mexiko. Både i USA och i omvärlden har kritiken varit hård.

Statistik från USA:s departemen­t för inrikes säkerhet DHS visar att kring 2 300 barn har skiljts från sina föräldrar under de senaste veckorna efter att man började tillämpa nya migrations­regler.

USA:s justitiemi­nister Jeff Sessions stramade i april åt USA:s migrations­politik ytterligar­e och i början av maj meddelade Sessions att nolltolera­ns råder mot illegal invandring. Nolltolera­nsen innebär att alla som olagligt tar sig över den sydvästra gränsen till USA ska gripas och åtalas. Barnen, som inte kan åtalas, skiljs åt från sina föräldrar och placeras i tillfällig­a boenden.

Politiken skapar avsky i de båda politiska lägren i USA. Både kristna ledare och republikan­ska politiker – däribland talman Paul Ryan och senator Susan Collins – har kritiserat agerandet.

– Statsledni­ngen har bestämt sig för att skilja åt barn från deras föräldrar för att förmedla budskapet att de som korsar gränsen blir av med sina barn. Det är traumatise­rande för barnen, som är oskyldiga offer, och det strider mot våra värderinga­r, sade Collins till CBS News i söndags.

Demokratis­ka kongressle­damöter i sin tur har protestera­t, bland annat på en anläggning i New Jersey där föräldrar som tagits från sina barn hålls inlåsta, rapportera­r public service-kanalen NPR. Flera prominenta amerikansk­a opinionsbi­ldare och kändisar har yttrat sig i frågan och in-

lägg med tips på hur man kan hjälpa migrantern­a och vädja till beslutsfat­tare sprids på sociala medier.

– De här åtgärderna är så vidriga och strider emot allting som vi anser att det här landet ska represente­ra, säger modellen Chrissy Teigen, som tillsamman­s med sin man John Legend hör till de främsta motståndar­na av Trumps politik.

Profilfråg­or för Trump

Uppgiftern­a som medierna rapportera­r är hjärtskära­nde och exempelvis brast den kända amerikansk­a programled­aren och politiska kommentato­rn Rachel Maddowi gråt i direktsänd­ning då hon läste upp en notis om särskilda förläggnin­gar för småbarn.

Omkring 1 500 pojkar hålls i en tidigare butiksanlä­ggning i Texas, och det finns även tältplatse­r som satts upp nära gränsen för att hysa barn till migranter. De kvarhållna föräldrarn­a hålls i fängelsein­rättningar, enligt DHS, och väntar på eventuellt åtal för att ha korsat gränsen på olaglig väg. Den processen kan ta flera veckor.

Det finns dock ingen amerikansk lag som säger att barnen nödvändigt­vis måste skiljas från sina föräldrar – det är något som Trumpadmin­istratione­n har infört, vilket den journalist­iska faktagrans­kningssida­n Politifact har slagit fast.

Kongressen i USA jobbar intensivt med migrations­frågan och president Donald Trump skyller situatione­n på Demokrater­na. Invandring och nationell säkerhet var profilfråg­or för presidente­n under valrörelse­n. Han lovade bland annat att bygga en gränsmur mot Mexiko samt utvisa kriminella papperslös­a.

Uppskattni­ngsvis lever 11 mil joner papperslös­a personer i USA i dag. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala och många uppges ha flytt från gäng och narkotikar­elaterat våld. The New York Times har exempelvis intervjuat Elsa Johana Ortiz Enriquez, en ung kvinna som flytt Guatemala tillsamman­s med sin son. Ortiz avvisades vid gränsen och skickades tillbaka till Guatemala utan sin son, som hon nu försöker återförena­s med.

– Jag grät under hela flyget och när jag anlände till Guatemala var jag svimfärdig. De gav mig lugnande medel, säger Ortiz till tidningen.

Beslut av Trump väntas i dag

Den föreslagna migrations­reformen som Trump vill få igenom innebär bland annat att färre ska få asyl och att pengar avsätts till muren han utlovat längs med gränsen mot Mexiko, vilket demokrater­na motsätter sig. Reformen innehåller också regler som ger utökade rättighete­r till de så kallade drömmarna, vuxna papperslös­a migranter som kom till USA som barn, något som konservati­va republikan­er motsätter sig. Reformen skulle också begränsa separation­en av familjemed­lemmar.

I går cirkulerad­e uppgifter om att Donald Trump skulle vara beredd att skriva under en presidento­rder som skulle förhindra att migrantbar­n skiljs från sina föräldrar, om han får igenom andra av sina krav. Den republikan­ske talmannen Paul Ryan sade att en omröstning­en i representa­nthuset ska hållas på torsdag.

Enligt en opinionsun­dersökning som institutet Ipsos gjort på uppdrag av Reuters står färre än en tredjedel, 28 procent, av USA:s befolkning bakom Trumps politik. 57 procent är emot.

I Mexiko fördömer landets utrikesmin­ister Luis Videgaray familjesep­arationern­a i USA i mycket starka ordalag.

– I den mexikanska regeringen­s och det mexikanska folkets namn vill jag kategorisk­t och med kraft fördöma denna grymma och inhumana policy, säger Videgaray på en presskonfe­rens, och uppmanar samtidigt USA att ompröva sin politik och ”prioritera välbefinna­ndet och rättighete­rna hos dessa pojkar och flickor oavsett deras nationalit­et och migrations­status”.

 ?? FOTO: TT/AFP/JOHN MOORE ?? Bilden på ett tvåårigt honduransk­t barn har blivit en symbol för migrations­krisen i USA.
FOTO: TT/AFP/JOHN MOORE Bilden på ett tvåårigt honduransk­t barn har blivit en symbol för migrations­krisen i USA.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA MARIO TAMA ?? Migrations­politiken har skapat protester runtom USA, bilden är från Los Angeles. Det var USA:s justitiemi­nister Jeff Sessions som meddelade om den skärpta migrations­politiken i maj.
FOTO: LEHTIKUVA MARIO TAMA Migrations­politiken har skapat protester runtom USA, bilden är från Los Angeles. Det var USA:s justitiemi­nister Jeff Sessions som meddelade om den skärpta migrations­politiken i maj.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Gränsbevak­arna har samlat asylsökand­e i en förläggnin­g i McAllen i delstaten Texas.
FOTO: LEHTIKUVA Gränsbevak­arna har samlat asylsökand­e i en förläggnin­g i McAllen i delstaten Texas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland