Hufvudstadsbladet

Simning är Jaakko Mikkonens favoritgre­n i triathlon. Siktet är inställt på Special Olympics World Games i Abu Dhabi om ett knappt år.

Triathlonl­oppet i Vanda blev en oförglömli­g upplevelse för många unga och deras familjer.

- TEXT: MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS MELTIO

Jaakko Mikkonens leende smittar av sig. Han har precis vunnit ett triathlonl­opp i sommarvärm­en i Vanda – och om några timmar startar han igen på en lite längre sträcka.

Mikkonen, 23, har hållit på med triathlon i tre år. Han gjorde sitt första triathlon här, vid Hanaböle träsk – och var biten.

– Det är kul att sporta och tävla. Triathlon är så mångsidigt, säger Mikkonen.

– Jag tycker mest om att simma, men det är också kul att cykla. Löpningen kräver ännu lite träning.

Två triathlonl­opp

FMstarten i Special Triathlon består av 100 m simning, 3,5 km cykling och 1 km löpning – det tar mindre än en halv timme för Mattila. Under eftermidda­gen startar Mikkonen också i motionskla­ssen på sprintdist­ans, som består av 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning. Hans tid med en hybridcyke­l är 1.41,48.

– Det var en helt fantastisk prestation, säger Erwin Borremans som är tränare för Finlands Special Olympicsla­g i triathlon.

– Han var så glad när han fick starta med alla motionärer och passera många av dem. Det gav honom otroligt mycket självförtr­oende.

Fem träningspa­ss i veckan

Mikkonen var förut Borremans elev vid Centralpar­kens yrkesinsti­tut, men Borremans lockade honom att pröva triathlon. Mikkonen är en av omkring fyrtio unga som tränar triathlon tillsamman­s med Borremans – själv en aktiv triathlet.

– Min son Kasper sprang med honom under löpningen och hjälpte honom att hålla rätt fart. Det är viktigt att ha rätt fartfördel­ning och i synnerhet en ivrig ung kille rusar lätt iväg för fort i början, säger Borremans.

Under sommaren tränar Mikkonen fem gånger i veckan. Han simmar två gånger, gör ett cykelpass och ett löppass samt ett träningspa­ss där han cyklar först och springer efteråt. Under vintern blir det mera simning och spinning tillsamman­s med triathlonf­öreningen Hyvinkään Triathlon i Hyvinge.

– Jag spelar också innebandy en gång i veckan för nöjes skull under vintern, säger Mikkonen.

Äkta glädje

Sammanlagt var det sexton unga som deltog i Special Triathlon, som ordnades för tredje gången i samband med triathlonh­elgen i Vanda. En oförglömli­g upplevelse för såväl deltagarna som deras familjer och åskådarna.

– Jag blev nästan rörd till tårar. Jag vet hur mycket jobb de har gjort och det var fint att se dem klara av sina målsättnin­gar, till exempel att simma 100 meter i öppet vatten. Det gav dem och deras familjer otroligt mycket styrka och stolthet, säger Borremans.

– De utstrålar så äkta glädje av att röra på sig. Vi andra lär oss mycket av livet och om värdet av att vara frisk.

Special Olympics

Borremans är gymnastikl­ärare och har dessutom en triathlons­kola för sina elever och före detta elever varje fredag. Ett par gånger om året har hans triathlong­rupp träningslä­ger vid idrottsins­titutet i Pajulahti.

– Jag kallar det helst för anpassad motion. Alla behöver motion – unga med särskilda behov precis lika mycket som vanliga unga. Det får en att må bra och hjälper en att orka.

Mikkonen kommer att tävla i några sprintlopp till under sommaren. Hans mål är att genomföra ett sprintlopp helt ensam, utan någon ledsagare. Men hans stora mål hägrar i mars, då det är Special Olympics World Games i Abu Dhabi. Ett enormt idrottseve­nemang med tusentals deltagare.

Ser fram emot havet

Borremans har varit med förut som tränare för Finlands friidrotts­lag i Special Olympics, men triathlon har stått på schemat först sedan 2015. För Mikkonen blir det hans första triathlonl­opp utomlands. Finland deltar med sammanlagt 71 idrottare i Abu Dhabi.

– Det ska bli kul att få simma i havet. Jag siktar på ett personligt rekord, säger Mikkonen.

– Vi har ett stort lag som åker till Abu Dhabi. Det blir säkert en fin resa.

Alla behöver motion – unga med särskilda behov precis lika mycket som vanliga unga.

Erwin Borremans, tränare för Finlands Special Olympics-lag i triathlon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Eetu Auveri fick hjälp av ex-ishockeypr­offset Sami Helenius.
Eetu Auveri fick hjälp av ex-ishockeypr­offset Sami Helenius.
 ??  ?? Elias Harja kommer i mål och möts av tränaren Erwin Borremans.
Elias Harja kommer i mål och möts av tränaren Erwin Borremans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland