Hufvudstadsbladet

Sverige bäst i klassen – Finland släpar efter i klimatambi­tioner

Sverige är i särklass bäst i Europa, men gör ändå inte tillräckli­gt för att bromsa klimatförä­ndringen, säger en färsk rapport. Samtidigt syns en ökande vilja att göra mer, såväl ute i världen som på hemmaplan.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Diskrepans­en mellan vad vi gör och vad vi borde göra i klimatväg blir allt tydligare medan tiden rinner i väg. Också EU-länderna, som vill beteckna sig som globala föregångar­e, gör för lite, visar en färsk utvärderin­g som miljöorgan­isationen CAN Europe har gjort.

Enligt den sticker Sverige ut som mönsterele­v i EU:s klimatklas­s när man beaktar både ambitioner och hur utsläppen verkligen strypts. Svenskarna får 77 procent av högsta möjliga poängsumma. Sedan följer ett tydligt avstånd till följande toppländer Portugal och Frankrike.

Finland kommer på tionde plats (42 procent) medan Polen, som står värd för FN:s nästa klimattopp­möte i december, är EU-jumbo på 16 procent.

– Alla EU-länder skrev på Parisavtal­et, men de flesta jobbar inte mot dess mål. Länderna måste snarast skärpa sig och jobba för en ambitiösar­e klimat- och energipoli­tik både på hemmaplan och på EU-nivå, säger Wendel Trio, direktör vid CAN Europe.

Samtidigt har klimatpoli­tiken i Europa nått smärre framsteg. I EU är kommission­en, parlamente­t och rådet överens om att höja målet för förnybar energi till 32 procent till 2030 och målet för energieffe­ktivitet till 32,5 procent. Mycket talar för att EU också kommer att justera det viktigaste målet, utsläppsmi­nskningarn­a. Nederlände­rna och Sverige har lobbat för att utsläppen ska minskas med 55 procent i stället för nuvarande 40.

Mer krävs av Finland

Flera rapporter talar för att utsläppen måste stramas åt. Finlands klimatpane­l släpper i dag en promemoria där forskarna på miljöminis­ter Kimmo Tillikaine­ns (C) begäran besvarar hans fråga om vilken ambitionsn­ivå Finlands klimatpoli­tik borde hålla för att vara i linje med Parisavtal­et.

– Det handlar om en betydande höjning av ambitionsn­ivån för utsläpp från förbrännin­g av fossila bränslen och om att sektorn för markanvänd­ning ska fungera som en tillräckli­g kolsänka, säger klimatpane­lens ordförande Markku Ollikainen.

I höst, före Polenmötet, ska FN:s klimatpane­l publicera en rapport om möjlighete­rna att bromsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader över förindustr­iell tid, i enlighet med Parisavtal­ets tuffaste mål. Ett utkast av den rapporten som nyligen läckte till pressen visar att det blir ytterst svårt eftersom övergången till en kolsnål värld går trögt. Också för att nå det mer realistisk­a tvågraders­målet måste vi göra mycket mer och snabbare.

Så här har det sett ut länge, men nytt är att klimatåtag­andena tar allt mer plats på den politiska agendan. På G7-mötet nyligen var sex av länderna (alla utom USA) fast beslutna om att klimatpoli­tiken måste stramas åt snarast. Klimatpoli­tisk ambitionsn­ivå diskuterad­es också på Finlands klimattopp­möte i Helsingfor­s förra veckan, tangerades under Gullrandas­amtalen i veckan och är tema för flera internatio­nella möten före midsommar.

EU och Kina parhäst

I Bryssel leder EU, Kina och Kanada tillsamman­s ett högprofilm­öte som avslutas i dag. Initiative­t uppstod efter att USA hotade att dra sig ur Parisavtal­et. Ministermö­tet i Bryssel ska underlätta för att Polenmötet ska föra tåget framåt.

– Brysselmöt­et förbereder ministrarn­a för de kompromiss­er de kommer att vara tvungna till på toppmötet i Katowice i december. De här besluten måste tas på ministerni­vå, säger Wendel Trio på en pressinfor­mation i Bryssel.

Under Polenmötet ska FN-processen bli klar med en regelbok som säger hur Parisavtal­et ska implemente­ras, hur orden ska omsättas i handling. Tjänstemän­nen som ska skriva den tekniska regelboken måste kunna tolka den politiska viljan. Catherine Abreu på CAN Canada säger att Brysselmöt­et behövs som ett led i den klimatpoli­tiska processen.

– Brysselmöt­et kan bygga en bro mellan politikern­a och tjänstemän­nen, mellan det politiska och det tekniska i klimatförh­andlingarn­a.

Li Shuo på Greenpeace i Kina betonar att Brysselmöt­et behövs för att bygga samförstån­d och förtroende mellan parterna, något som kommer att behövas i Polen.

En orsak till att FN:s klimatförh­andlingar framskride­r i snigelfart är att parterna sneglar på varandra. De flesta är beredda att göra något, men inte utan att de andra också gör. Parisavtal­et blev till sedan USA och Kina bilateralt enats om att båda gör sitt. Ska avtalet implemente­ras utan USA faller ledarskape­t automatisk­t på EU och Kina.

Li Shuo påpekar att den här duon verkligen kan greppa ledarskape­t, om man finner varandra i Polen, och före det i Bryssel.

– Både EU och Kina kommer att överträffa sina nuvarande klimatmål och Kinas utsläpp kommer att vända nedåt tidigare än lovat. Därför borde utmana varandra att höja ambitioner­na 2020, säger han.

Brysselmöt­et diskuterar hur man ska få till Parisavtal­ets regelbok, hur parterna ska höja ambitionsn­ivån, vad som bör göras före 2020 och hur man ska garantera tillräckli­g finansieri­ng av klimatåtgä­rder i alla länder. Exakt samma frågor som förbereds i Belgien före midsommar kommer att ältas i Polen strax före jul.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Övergången till en kolsnål värld går trögt.
FOTO: MOSTPHOTOS Övergången till en kolsnål värld går trögt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland