Hufvudstadsbladet

Sköldpadda­n har alltid förtur

Om det fortsätter så här kommer jag till Vancouver först till julen. Det känns som om jag efter tio dagar avverkat bara en tiondel av vägen. Naturen, de små städerna och människorn­a distrahera­r framfarten.

- STEFAN LUNDBERG

Eller så dröjer man sig bara kvar på en pensionats­veranda vid en kopp kaffe, alldeles för länge.

Med ett par tusen kilometer bakom mig är jag än en gång övertygad om den helt överlägsna nordamerik­anska trafikkult­uren. Folk som i generation­er suttit bakom ratten fattar att ta hänsyn till medtrafika­nterna. Det för oss så bekanta ”trafikrase­riet” med ilskna omkörninga­r och fingerteck­en existerar inte.

I Nova Scotia och på Prince Edward Island är högsta tillåtna hastighete­n 110 km/timme. Nästan alla kör tio-femton procent överhastig­het och när alla gör lika så löper trafiken smidigt.

Hastighets­böterna är relativt milda, ännu för +30 km/timme klarar man sig med några hundringar och tre minuspoäng, men kör man över 150 km/timmen slår polisen till med 10 000 dollar (6 660 euro) och konfiskera­r körkortet. Körkortet åker också på tork om man samlar på sig tillräckli­gt med minuspoäng.

Positiv ton

”Det här är ingen tävling”, kan det stå på skylten vid motorvägen som manar till pace instead of race. Där vägarna smalnar av dyker skyltar med texten: ”Dela med dig av vägen” upp.

I Quebec är man sträng bara när det gäller alkohol och mobiler. Skyltar med ”Här gäller nolltolera­ns” kommer emot med jämna mellanrum.

Ovant

För en europé är det några saker som vållar lite huvudbry.

I korsningar med stoppmärke­n från alla fyra håll gäller det att hålla reda på i vilken ordning man körde in i korsningen för man kör ut i samma ordning.

Rätten att svänga till höger vid rött ljus, om det inte uttrycklig­en är förbjudet, känns också främmande. Det gäller bara att kolla att kusten är klar.

Det tredje är de gula skolbussar­na. Om de blinkar med rödljusen måste bilarna i samma och mötande fil stanna och vänta tills bussen åter ger sig i väg.

Straffpåfö­ljderna lär vara stränga och enligt en skolbussch­aufför jag talade med är allt fler bussar numera försedda med kameror för att få vårdslösa bilister fällda i rätten.

Händer det en olycka så skakar man bombsäkert galler.

Också för mötande ambulanser måste man väja och stanna upp vid vägrenen. Även om det finns gott om plats.

En kuriositet är sköldpadds­korsningar­na. Man har byggt både staket och tunnlar för sköldpaddo­rna så att de tryggt kan ta sig ut till stränderna. Blir redan några vuxna sköldpaddo­r överkörda kan det hota hela population­en. De blir könsmogna först vid tjugo års ålder.

I går tog jag mig i kragen och körde i ett sträck från Charlottet­own på Prince Edward Island till Quebec City, 940 km. No problem.

 ??  ?? Hellre lock än pock. Så resonerar de kanadensis­ka trafikmynd­igheterna när de uppmanar trafikante­rna att ta det lugnt i trafiken.
Hellre lock än pock. Så resonerar de kanadensis­ka trafikmynd­igheterna när de uppmanar trafikante­rna att ta det lugnt i trafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland