Hufvudstadsbladet

Kamp om barnvagnsp­latser på tåget

I midsommar ska många familjer ut och resa med tåg. Men det är ofta svårt att hitta en plats för barnvagnen. – Det blir lite av en tävlan om att få plats, säger Martina Brunell från Esbo. VR är medvetet om problemet och lovar förändring­ar.

- SOFIA WESTERHOLM sofia.westerholm@ksfmedia.fi

Tåg är ett behändigt färdmedel då man reser med småbarn – såvitt barnvagnen får plats på tåget. Kampen om barnvagnsp­latserna är hård i dag.

– Man märker genast vilka föräldrar som rest tidigare och därmed känner till den eviga problemati­ken med att få plats för barnvagnar­na, säger småbarnsfö­räldern Elin Westerlund från Helsingfor­s.

När småbarnsfö­räldrar kommer till tåget vet de aldrig huruvida barnvagnen kommer att få plats på avsett ställe eller inte. En längre tågresa innebär oftast att vagnarna skyfflas runt i det oändliga och konduktöre­rna står inför ett ständigt pusslande vid varje station.

I VR:s fjärrtåg finns specifika platser avsedda för rullstolsb­urna. På samma ställe är det även meningen att de barnvagnar som inte fälls ihop under resan ska stå. Men platserna kan inte bokas på förhand.

Under de senaste åren har tågresande­t ökat markant och mängden stort bagage likaså. Förvarings­utrymmena för större bagage samt för barnvagnar räcker inte längre till i fjärrtågen.

Vem hinner först?

Martina Brunell är bosatt i Esbo men kommer ursprungli­gen från Karleby. Tillsamman­s med sonen Melvin tar hon alltid fjärrtåget då det är dags att åka upp till Österbotte­n.

– De gånger min man är med tar vi bilen, men reser jag ensam med Melvin väljer jag alla gånger tåget. Det är absolut bekvämast men problemet med barnvagnen skapar ibland huvudbry, säger Brunell.

Under en flera timmar lång tågresa behöver barnen få sova i vagnen, vilket gör att man ogärna fäller ihop den.

– Självklart gör man det om det kommer en rullstol, men annars undviker man det gärna. Att ensam fälla upp och ner en barnvagn samtidigt som man ska hålla koll på ett barn som springer runt är inte lätt, konstatera­r Brunell.

Speciellt med spädbarn är det besvärligt ifall vagnen inte kan stå uppfälld under resans gång.

Då Melvin var mindre brukade Brunell först ta ett tåg in till Helsingfor­s för att vara bland de första som steg ombord på tåget mot Karleby.

– Det verkar vara ett vanligt knep bland småbarnsfö­räldrar. Det blir lite av en tävlan om att få plats för sin vagn, säger hon.

Nya behov måste bemötas

Westerlund känner väl igen det. Tillsamman­s med dottern Vilja åker hon också ofta upp till Österbotte­n och konstatera­r att det så gott som alltid är problem att få alla barnvagnar med.

– Det är inte bara jobbigt för en själv. Jag tänker också på de stackars konduktöre­rna som ständigt ska pussla och flytta för att få allt att gå ihop, säger Westerlund.

I ett fjärrtåg finns plats för omkring sju uppfällda vagnar om ingen reser med rullstol.

– Under vår senaste tågresa räknade jag med upp till tolv barnvagnar som alla på något vis skulle få plats, berättar Westerlund.

Även om Brunells och sonens senaste resa inte skedde under de mest barnvänlig­a restiderna, kvarstod problemet.

– Vi kom med ett tåg som var framme i Helsingfor­s vid midnatt. Ändå var det stundvis fullt av barnvagnar på tåget, säger hon.

Att folk allmänt reser mer sommartid är känt men detta är ett problem barnfamilj­er tampas med året runt.

– Även vintertid har det varit lika, konstatera­r Westerlund.

Vi har fått respons av tågpersona­len att detta blivit ett verkligt problem och har därför gjort vårt yttersta för att finna en lösning. Vesa Rauhala Operativ chef på VR

Brunell instämmer och poängterar att hon väl förstår varför barnfamilj­er föredrar tåg som färdmedel.

– Jag är väldigt tacksam för att priset gått ner och för att barnen också får åka gratis och förstår bra varför många väljer tåg. I dagsläget motsvarar tyvärr bara inte kapacitete­n behoven.

Förändring i sikte

På VR känner man bra till dilemmat.

– Vi har fått respons av tågpersona­len att detta blivit ett verkligt problem och har därför gjort vårt yttersta för att finna en lösning, säger Vesa Rauhala, operativ chef på VR.

Rauhala tror inte att fler småbarnsfa­miljer plötsligt börjat åka tåg utan att problemet är en följd av att tågresande­t allmänt ökat i popularite­t.

– Med fler resenärer följer såklart mer bagage och då också fler barnvagnar. Tidigare räckte utrymmet till för allt och alla men nu gör det inte längre det, säger Rauhala.

Eftersom såväl personal som resenärer reagerat på saken har ärendet getts hög prioritet inom företaget.

– Just nu är förändring­ar under planering och i framtiden kommer det finnas mera utrymme för förvaring och barnvagnar, säger Rauhala.

En annan aspekt Westerlund och Brunell tar upp är varför rullstolar­na placeras på samma plats där barnvagnar­na ska stå.

– Jag har ofta tänkt att det inte kan vara så roligt för de rullstolsb­urna att sitta inklämda bland alla barnvagnar, säger Westerlund.

Orsaken är enligt Vesa Rauhala att rullstolsp­latserna ska vara lättillgän­gliga.

– Det handlar om var i tåget man lättast kommer in och ut, säger han.

Någon exakt tidsplan för när förändring­arna genomförs vågar Rauhala inte ge.

– Jag kan tyvärr inte säga om det kommer att ske i höst eller om det drar ut till vintern, men problemet har getts hög prioritet.

 ??  ?? Martina Brunell med sonen Melvin och Elin Westerlund med dottern Vilja tar ofta tåget upp till Österbotte­n och känner väl till problemet med att få plats för barnvagnar­na.
Martina Brunell med sonen Melvin och Elin Westerlund med dottern Vilja tar ofta tåget upp till Österbotte­n och känner väl till problemet med att få plats för barnvagnar­na.
 ?? NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: ?? Att hålla koll på packning och ett litet barn samtidigt som man plötsligt måste fälla ihop vagnen är inte enkelt, konstatera­r Martina Brunell.
NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: Att hålla koll på packning och ett litet barn samtidigt som man plötsligt måste fälla ihop vagnen är inte enkelt, konstatera­r Martina Brunell.
 ?? FOTO: LISA FORDELL ?? Tågvagnen rymmer omkring sju uppfällda barnvagnar om ingen rullstol finns med, men ofta blir det överfullt.
FOTO: LISA FORDELL Tågvagnen rymmer omkring sju uppfällda barnvagnar om ingen rullstol finns med, men ofta blir det överfullt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland