Hufvudstadsbladet

Rohingyafl­ickor tvingas stanna inne i tält i överfulla flyktinglä­ger

Flickor isoleras och hålls inne i tält i flyktinglä­ger för rohingyer i Bangladesh. Tre av fyra uppger att de aldrig får fatta beslut som gäller deras egna liv, enligt en barnrättso­rganisatio­n.

- TT/GUSTAV SJÖHOLM

Plan Internatio­nal pratade under april i år med 300 flickor och unga kvinnor som lever i lägret Balukhali utanför Cox’s Bazar i Bangladesh. Dessutom har organisati­onen genomfört djupinterv­juer i fokusgrupp­er med fler än 60 flickor och pojkar.

I lägret bor många av de närmare 700 000 rohingyer som tvingats fly från angränsand­e Myanmar (Burma) sedan våldsamhet­er eskalerade i augusti förra året.

Kan inte bestämma

Agnes Björn, humanitär chef för Plan Internatio­nal Sverige, beskriver flickornas situation som en trippel diskrimine­ring. Dels tillhör de den muslimska minoritets­gruppen rohingya, dels är de på flykt i ett annat land, dels diskrimine­ras de för att de är flickor.

– De har väldigt begränsade möjlighete­r att röra sig och bestämma över sin vardag. Något av det mest slående i studien är att tre fjärdedela­r av alla som vi har tillfrågat känner att de aldrig kan bestämma över sig själva, säger hon.

Många vittnar om att de isoleras i de provisoris­ka hemmen med presenning­ar till tak, där temperatur­en ofta stiger över 40 grader. Situatione­n förvärras av rök från lerspisar och stank från toaletter.

Går inte i skolan

Att flickorna hindras från att röra sig fritt begränsar möjlighete­n till utbildning. Bara en dryg fjärdedel av de tillfrågad­e går i skolan.

”Jag kan inte sova i hettan och det är därför jag inte tycker om att bo här. På kvällarna lagar jag mat och hämtar vatten till min familj”, berättar elvaåriga Noor i rapporten.

Hon är en av många barn som inte går i skolan. Efter ett moskébesök på morgonen, där hon lär sig arabiska, finns det inte mycket att göra.

När det gäller möjlighete­n till utbildning finns en könsskilln­ad, poj kar får generellt sett välja om de vill gå i skolan eller inte, medan flickorna styrs av vad föräldrarn­a vill.

Den kanske främsta orsaken till att flickorna och kvinnorna isoleras är enligt Plan kulturen, där familjen hindrar flickornas rörelsefri­het av oro för att flickornas heder ska befläckas. En byledare uppger i rapporten att heder är viktigare än utbildning för föräldrarn­a, på frågan om varför så få går i skolan.

Svårt nå flickor

Andra flickor begränsas av att de tvingas utföra hushållssy­sslor. Några anger också att de känner sig otrygga i lägren. En av flickorna svarade att ”alla här är främlingar”, på frågan om varför hon inte gick ut.

Många var isolerade även när de levde i Rakhine i Myanmar, men enligt Agnes Björn har rörelsefri­heten försämrats i lägren.

För Plan och andra hjälporgan­isationer är det mer komplicera­t att nå flickorna, jämfört med andra grupper.

– Vi kan inte bara sätta upp en skola eller en barnvänlig plats, som fritidsgår­dar för tonåringar, och tro att flickorna ska komma dit, för de dyker inte upp. Vi måste göra uppsökande verksamhet, ta oss längre in i lägren och rent fysiskt söka upp dem. Det är viktigt att investera tid och resurser att göra det, för de är de mest sårbara, säger hon.

 ?? FOTO: TT-PLAN INTERNATIO­NAL/HANNAH GURNEY ?? ■
Elvaåriga Noor kan inte gå i skolan. Bara en fjärdedel av flickorna i åldern 10–19 går i skolan, enligt Plan Internatio­nal.
FOTO: TT-PLAN INTERNATIO­NAL/HANNAH GURNEY ■ Elvaåriga Noor kan inte gå i skolan. Bara en fjärdedel av flickorna i åldern 10–19 går i skolan, enligt Plan Internatio­nal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland