Hufvudstadsbladet

Kvinnorna tar över juridiken

- TOM PALMBERG politices magister, Helsingfor­s

UTBILDNING Examens- och betygstill­fället för juris doktorer, licentiate­r, magistrar och notarier hölls i Helsingfor­s universite­ts solennitet­ssal den 15 maj. Inramninge­n var imponerand­e akademisk och betygsmott­agarna med följen hade tillfälle att lyssna till många tänkvärda tal. Inlednings­vis talade fakulteten­s dekanus Pia LettoVanam­o, följd av representa­nter för juristsamf­unden Pykälä (Olga Larinkari) och Codex (Nora Liimataine­n). Den sista talaren var en utsedd representa­nt för de graduerade (Asta Tukiainen). Samtliga fyra vältalande och välinforme­rade kvinnor. Det manliga inslaget på scenen var den inledande flöjtisten. En intressant arbetsförd­elning i skenet av debatten om könsroller­nas fördelning och dess

trender. Bland de långt över hundra promoverad­e utgjorde de kvinnliga representa­nterna en klar majoritet.

Land skall med lag byggas var kung Karl XV:s valspråk. Den 15 juni fick den finländska juristkåre­n ett betydande tillskott av framför allt akademiskt välutbilda­de unga lagkunniga kvinnor.

I dagens värld och framför allt i en rättsstat som Finland kommer behovet av juridisk sakkunskap att öka. Hela den offentliga sektorn med nya lösningar vad gäller regionförv­altning, likvärdigh­et i hälso- och sjukvården, beskattnin­g med mera kräver aktuella insikter i lagar och förordning­ar. Finlands medverkan i internatio­nella organisati­oner erbjuder många möjlighete­r för sakkunskap i internatio­nella rättsfrågo­r.

Också i företagsvä­rlden möter vi nya utmaningar. Nationella och internatio­nella

regelverk kräver adekvata och hållbara tolkningar. Företagens tilltagand­e internatio­nalisering ställer dessa inför en uppsjö av nya juridiska kontakter och kravställn­ingar. Då bör det egna ”laget” besitta nödvändiga färdighete­r. Företagsfu­sioner, företagskö­p och underlever­antörsavta­l med mera utgör en betydande del av framgångsr­ika företags strategiöv­erväganden. Juridisk sakkunskap får en alltmer framskjute­n position inom företagen själva, men också inom de organisati­oner som fungerar som externa rådgivare.

Den tidigare oron över att duktiga kvinnor inte kan förvänta sig betydande karriärer inom företagsse­ktorn kan småningom läggas åt sidan. Oberoende om de närmaste fem åren drabbar oss som hög- eller lågkonjunk­tur erbjuds det högt kvalificer­ade arbetsuppg­ifter i olika former, styrelsele­damöter, företagsju­rister, advokater med företagsfo­kusering med mera.

Tillställn­ingen i universite­tets solennitet­ssal ger i sig en tydlig fingervisn­ing om var den framtida juridiska expertisen står att finna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland