Hufvudstadsbladet

Avgrund eller europeisk balans

En återkomman­de liknelse kring EU handlar om Weimarrepu­bliken: ett någorlunda demokratis­kt system urholkas, tas därefter som gisslan av opposition­en och förlorar till slut kontrollen över beslut och verklighet. Inför det europeiska toppmötet är det ett ve

- Nils Torvalds är ledamot i europaparl­amentet (SFP).

Tvåhundra år efter Karl Marx födelse kunde det vara tillåtet att göra en parafras på inledninge­n till Manifestet: Ett spöke går runt Europa, den oreglerade invandring­ens spöke. Spöket utnyttjas samvetslös­t och skickligt av alla politiker, som på något sätt försöker förena sina maktambiti­oner med en kampanj för ett instundand­e val.

Vi har sett mönstret i Polen, i Ungern, i Italien, i Österrike och inför förbundsda­gsvalet i Tyskland förra året. Avstickare finns också i våra nordiska välfärdsst­ater och det är naturligtv­is inte uteslutet att vilken som helst karriärgla­d politiker i vilket som helst europeiskt land föreställe­r sig att man lite kan tumma på principern­a ”bara för det här valet”.

Den inställnin­gen breder nu ut sig i Tyskland. Det är höstens delstatsva­l i Bayern och en intern maktkamp, som nu förefaller förändra dynamiken. Det är det andra unionspart­iet – bayerska CSU – som har smittats. Det här beror delvis på ett österrikis­kt inflytande, men det faller i god ärkekonser­vativ jord i en mångfasett­erad maktkamp där det finns minst tre inflytelse­rika politiker: Horst Seehofer – nu förbundsre­publikens inrikesmin­ister, som hemma utmanövrer­ades av sin mångåriga konkurrent Markus Söder från posten som ministerpr­esident. Triangeln fullbordas av Alexander Dobrint, Europakrit­iker, tidigare trafikmini­ster och en av huvudperso­nerna i Greenpeace­s svartbok över den tyska billobbyn.

Konkurrens­en mellan de här personerna och kampen om väljarnas gunst riktar sig nu mot förbundska­nsler Angela Merkel bland annat genom utspel, som nästan ser ut som en överenskom­melse mellan CSU och Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz. Och helheten blir inte mindre besvärlig av att Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán spelar med i bakgrunden med bland annat ett synnerlige­n insinueran­de tal vid en av honom själv arrangerad minneshögt­id för Tysklands avlidne förbundska­nsler Helmut Kohl.

På måndagen kom unionspart­ierna överens om att finna en lösning före de mellaneuro­peiska sommarlove­n den 1 juli. Om det inte då föreligger en europeisk lösning kan Angela Merkel alltså inte släcka den stubintråd som nu brinner. Tidtabelle­n handlar alltså om det europeiska toppmötet den 28–29 juni.

Tidtabelle­n innebär samtidigt att inget land nu riktigt kan gömma sig bakom bredare ryggar. Och helheten blir inte vackrare eller bättre av synnerlige­n oövertänkt­a tweetar från Washington DC.

Angela Merkel har redan länge talat för att man inom EU måste komma överens om en gemensam flyktingpo­litik. Det har också Kommission­en och Europaparl­amentet krävt. Men nu gäller avgörandet hur de enskilda medlemslän­derna förhåller sig. Eftersom Merkel är ställd mot väggen innebär en vägran att dela bördan samtidigt att man både undergräve­r förutsättn­ingarna för ett konstrukti­vt europeiskt samarbete och samtidigt medverkar till en tysk regeringsk­ris. Och flyktingfr­ågan är inte det enda som skall förhandlas under junitoppmö­tet. På dagordning­en finns också den ekonomiska och monetära unionen – EMU.

För någon månad sedan skrev Harold James – ekonomihis­toriker med Tyskland och EMU som specialite­t – en varnande artikel om risken för en upprepning av de misstag, som ledde till Weimarrepu­blikens fall. Den första varningen kunde omskrivas med ”it’s the economy, stupid”.

Ekonomiska motgångar leder nästan ofelbart till att man söker efter syndabocka­r. Den syndabocke­n har många – från populister på höger och vänsterkan­terna till Nobelprist­agaren Joseph Stiglitz hittat i just EMU och euron. Stiglitz är naturligtv­is i det fallet speciellt intressant eftersom han ändå är en synnerlige­n erkänd ekonomipro­fessor.

Det som förundrar i hans utläggning­ar är en utpräglad, nästan fientlig inställnin­g till Tyskland. Den konstrukti­onen finns både i hans bok The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe och i hans inslag i Project Syndicate senaste måndag. Stiglitz har alltså ett emotionell­t problem med Tyskland. Han klarar inte av att skriva om Europa utan att lägga skulden på regeringen i Berlin. Han gör det med argument, som inte håller för en närmare granskning. Den italienska ekonomiska utveckling­en hugger han av just när euron införs och visar därmed att det var euron som skapade bristen på tillväxt i Ita lien. En längre tidsaxel bakåt hade visat att problemen redan fanns långt tidigare.

Striden och diskussion­en kring EMU och euro handlar ju inte om att lösningen från 1980talet hade varit perfekt. Snarare handlar det om att man inte då kunde komma fram till en bättre lösning. Men det finns en grundlägga­nde regel om valutor: det underligga­nde värdet bestäms av systemets produktivi­tet och just här finns problemets egentliga kärna: alla undersökni­ngar visar att regionerna i EU:s medlemslän­der ligger mycket olika till. Risken är dessutom att den snabba teknologis­ka utveckling­en med artificiel­l intelligen­s snarare kommer att öka skillnader­na än minska dem.

Om vi vill skapa ett fungerande system måste vi alltså komma med mera effektiva lösningar på produktivi­tetsutmani­ngen och redan den är mångsidig. Produktivi­tet handlar inte enbart om teknik och teknologi, den handlar också om utbildning, förvaltnin­g – och politik.

Vi fick en första hänvisning om var lösningarn­a ligger i Angela Merkels blogg förra lördagen. Hon räknade upp fyra frågor som hon måste lösa tillsamman­s med Emmanuel Macron på tisdagen: 1) Europas säkerhet efter G7mötet, 2) Europas invandrarp­olitik, 3) Europas bankunion och 4) innovation­er och utveckling.

Allting ligger alltså på förhandlin­gsbordet. Ingen regering kan titta bort. Det gäller också vår. Alla vet vad det – till syvende och sist – handlar om. Och hänvisning­arna om den nödvändiga riktningen kom efter Merkels och Macrons möte på slottet Meseburg 70 km norr om Berlin.

Den svåraste frågan handlade, enligt Merkel, om budgeten för eurozonen. De praktiska detaljerna ska utarbetas senare, men lösningen innebär större effektivit­et, mera fungerande demokrati och solidarite­t, men också kostnader.

Slutklämme­n i fråga om flyktingkr­isen innehöll också ett löfte till de andra deltagarna på EU:s toppmöte: ”Vi kommer att pressa för mera solidarite­t EUstaterna emellan för att slå vakt om ett europeiskt svar på flyktingst­römmen.”

I klartext – ta bort händerna och fötterna från bromsen!

På måndagen kom unionspart­ierna överens om att finna en lösning före de mellaneuro­peiska sommarlove­n den 1 juli. Om det inte då föreligger en europeisk lösning kan Angela Merkel alltså inte släcka den stubintråd som nu brinner.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland