Hufvudstadsbladet

Tinder för hästar ger fina föl

Midsommar är kärlekens tid, också för hästar. Nu kan uppfödarna ta hjälp av en ny digital avelstjäns­t för att hjälpa naturen på traven och få fram fina föl som kan föra eftersträv­ade arvsanlag vidare.

- TEXT JANNIKA LINDéN FOTO CATA PORTIN

Finnhästfö­let Cassandra Hem tittar fram bakom sin mor Siro Siina och är först lite misstänksa­m mot främlingar­na i hagen. Cassandras halvbror Alfred Hem, vars mamma är Sissi Hem, är desto modigare, och snart vågar båda fölen umgås.

Uppfödaren Maria Henttala på Henttala gård i Kerko, Borgå, är mer än nöjd över resultatet av årets avel – båda fölen är kraftiga, pigga och livskrafti­ga. De är syskon, båda är efter hingsten Costello.

– Han toppar för tillfället avelsstati­stiken, både i fjol och i år, och förhoppnin­gsvis är han en kommande travkung, säger Henttala.

Hon har fött upp finska hästar för trav i så gott som hela sitt liv.

– Min pappa hade två ston och avlade på dem. Jag har fortsatt hans arbete.

Att välja hingst för stona är ett stort beslut. Maria Henttala har koll – hela året följer hon med avelsstati­stik, tävlingsre­sultat och tider och bekantar sig med exteriörer och lynne hos potentiell­a faderskand­idater.

– Jag väljer rätt ofta ett säkert kort, och ibland en ny förmåga för att se vad det blir, säger hon.

Nu finns också en digital avelstjäns­t att utnyttja.

– Den är ett bra komplement till all annan informatio­n, konstatera­r Henttala, som också är aktiv inom Finlands Hippos projekt för att göra den finska hästen mer livskrafti­g.

Finlands Hippos är centralorg­anisation för hästsport och -uppfödning.

Testparnin­g på avelstjäns­ten

En stor del av den informatio­n som en uppfödare behöver finns nu samlad på ett ställe. Det är Finlands Hippos som tagit fram den digitala avelstjäns­ten Heila (ungefär flamma, tjej på svenska). Tjänsten är öppen för alla och gratis att använda och resultatet på en sökning kommer snabbt.

– Vi har strävat efter att den ska fungera lika bra på alla olika platt-

 ??  ?? Stoet Hanna frá Flugumýri och hingsten Narri frá Vestri-Leirárgörð­um bekantar sig med varandra.
Stoet Hanna frá Flugumýri och hingsten Narri frá Vestri-Leirárgörð­um bekantar sig med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland