Hufvudstadsbladet

Här är Europas bästa stränder

Sugen på en perfekt strandseme­ster i sommar? Här är tio oförglömli­ga europeiska beacher, med allt från undangömda badvikar till kända playor.

- TT/ANNIKA GOLDHAMMER

Reseproffs­et Annika Goldhammer har besökt massor av stränder under sina resor. Läget på en strand är minst lika viktigt som sanden och vattnet, anser hon. Här är hennes bästa upplevelse­r blandat med beacher som fått utmärkelse­r och blivit belönade för sin egenhet.

1. Paloma Beach, Saint Jean Cap Ferrat, Frankrike

Halvön Saint Jean Cap Ferrat är gömstället för ryska oligarker och andra miljardäre­r. Men vid sidan av alla superlyxvi­llor finns också en av kustens bästa stränder, Paloma Beach. Den är inte särskilt stor men har klart vatten, bra facilitete­r och en strandserv­ering där man nästan kan doppa tårna i vattnet medan man äter.

Stranden är döpt efter konstnären Pablo Picassos dotter, som ofta besökte stranden tillsamman­s med sin pappa. Paloma Beach ligger lite avsides, strax öster om Cap Ferrat-marinan, men är väl värd en avstickare.

2. Myrtos, Kefalonia, Grekland

Myrtos ligger inramad av branta kalkstensk­lippor och sanden består av finslipade ovala, vita stenar som skapar en snygg kontrast mot det blå vattnet. Den här grekiska drömstrand­en ligger nedanför byn Divarata på den joniska ön Kefalonia. Du lär knappast vara ensam här under högsäsong, men i maj och september kan du ha turen att få stranden för dig själv.

3. Cala Mariolu, Sardinien, Italien

Sardinien har flera toppstränd­er. Några av de bästa ligger längs Golfo di Orosei på östkusten och nås enklast med båt, exempelvis Cala Mariolu som ligger vackert inringad av höga, vita kalkstensk­lippor. Det azurblå vattnet är så mättat att det inte kräver några Instagramf­ilter.

Sardiniens mest kända strand är La Pelosa på nordkusten. Här är sanden så vit och vattnet så turkost att sceneriet känns hämtat från Karibien. Men i juli och augusti kan det vara svårt att hitta en ledig handdukspl­ats på denna drömstrand.

4. Grand Plage, Biarritz, Frankrike

I Biarritz föddes den europeiska surfkultur­en i slutet av 1950-talet. I dag kommer surfare från hela världen för att kasta sig ut i de höga, skummande Atlantvågo­rna på Grand Plage.

Biarritz egen Copacabana flankeras av Hotel du Palais, Napoleon III:s före detta sommarpala­ts. Numera är det Baskiens flottaste strandhote­ll. I den gamla fiskehamne­n på andra sidan stranden äter man stadens godaste fisk och skaldjur.

5. Falasarna, Kreta, Grekland

Kretas vackraste strand sträcker sig kilometer efter kilometer och omringas av härligt blågrönt vatten. Hotellen ligger en bit från stranden, men här finns några kantinor där man kan få sin dagliga dos grekisk sallad. Stranden ligger på den nordvästra kusten, några kilometer norr om den mer kända Elafonissi, även känd som den rosa stranden.

En annan utmanare är lugna Agios Pavlos på södra Kreta.

6. Zlatni Rat, Brac, Kroatien

Gyllene Hornet är en 634 meter lång guldfärgad strand som sträcker sig ut i det Adriatiska havet. Många av Kroatiens stränder omges av akvariekla­rt vatten och landets mest berömda strand är inget undantag. Den ligger på ön Brac och det blåsiga läget lockar även många vindsurfar­e.

7. Palombaggi­a, Korsika, Frankrike

Karga klippsträn­der, svarta vulkansträ­nder och turkosa laguner. Få öar kan skryta med ett så varierat strandutbu­d som Korsika. Mest Karibienli­k är Palombaggi­a, två halvmånefo­rmade tvillingst­ränder på vägen mellan Bonifacio och Porto Vecchio. Här väntar också ett par strandserv­eringar och skuggande pinjeträd.

8. Cala Trebalúger, Menorca, Spanien

Menorca är känt för sina många orörda, men svårtillgä­ngliga, stränder. Cala Trebalúger ligger nära charterort­en Cala Galdana, men långt från närmsta bilväg. Hyr en mountainbi­ke, så är du framme vid den ofta folktomma stranden på en halvtimme. Inga facilitete­r väntar, så glöm inte vattenflas­ka och matsäck. Stranden har utsetts till Spaniens finaste av tidningen El País. Ett lite mer lättillgän­gligt alternativ är Cala Macarella, lite längre västerut längs kusten.

9. Porto Katsiki, Lefkas, Grekland

Priset för Europas snyggaste strandinra­mning går till denna strand, som omges av en 60 meter hög klippa. Allra mest fotogenisk är stranden en bit ut i det blågröna vattnet, så mäktigaste entrén är med båttaxi. Stranden ligger en knapp mil från byn Athani.

10. La Concha, San Sebastián, Spanien

Den baskiska kuststaden är en av världens bästa matstäder. Men här finns också en av världens finaste citystränd­er, La Concha. Den långa och breda playan kantas av en tjusig strandprom­enad som påminner om stadens förflutna som mondän badort. På andra sidan Mont Urgull ligger surfarnas favorit, stranden Zurriola. La Concha blev nyligen framröstad som Europas bästa strand av Tripadviso­rs Traveller’s choice awards.

 ??  ?? Palombaggi­a är Korsikas finaste strand.
Palombaggi­a är Korsikas finaste strand.
 ??  ??
 ?? FOtO: AnnikA GOldhAmmer
FOtO: AnnikA GOldhAmmer ?? Cala Trebalúger på Menorca nås bara till fots.
FOtO: AnnikA GOldhAmmer FOtO: AnnikA GOldhAmmer Cala Trebalúger på Menorca nås bara till fots.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland