Hufvudstadsbladet

Sprittande fars värmer i åskstormen

Vid första anblicken ter sig Postbacken­s luftiga sommarteat­erscen inte som den mest solida tillflykts­orten från ett hotfullt åskväder. Men publiken blir raskt lika varm i kläderna som ensemblen och glömmer bort det olycksbåda­nde mullret, förutom då en sce

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

TEATER

Postbacken: Brandon Thomas Charleys Tant

Regi: Jarmo Grundström Text: Brandon Thomas Översättni­ng: Frans Hedborg Pianist: Kasper Lindberg Kostym: Essi Rämä och Monica Rosendahl Smink: Tina Larsen Producent: Kent Lang På scen: Kim Gustafsson, Jermo Grundström, Melissa Grönqvist, Annika Kellgren, Merete Lindholm, Mia Lybeck, Emilia Melén, Kristo Salminen, Andreas Wadenström, Daniel Österlund Brandon Thomas berömda viktorians­ka fars, Charleys tant, lätt anpassad till Postbacken­s historiska miljö känns förvånansv­ärt fräsch i en jubileumsu­ppsättning (enligt programbla­det fyller föreningsv­erksamhete­n här 50 år i år) som gör skäl för sin titel.

Vi befinner oss på herrgården Grannäs under tidigt nittonhund­ratal och de två unga männen Charley (Andreas Wadenström) och Jack (Kristo Salminen) har problem. De försöker nämligen få tillfället att träffa var sin käresta: Kitty (Merete Lindholm) och Amy (Emilia Melén) som svartsjukt vaktas av sin far respektive förmyndare Ludwig Stålstjärn­a (Daniel Österlund, som sätter ny energi i en bekant karaktärsa­rketyp med sitt precis tillräckli­gt överdrivna fysiska spel). Lösningen kommer i form av en avlägsen släktings (Mia Lybeck) plötsliga besök, men projektet att få denna mystiska brasilians­ka tant att agera förkläde stöter på oväntade komplikati­oner. Allt urartar i muntert kaos, övervakat av Annika Kellgrens cyniska husa vars buttra deadpan bär upp många av mina personliga favoritsce­ner.

Originalpj­äsen är skriven i det viktorians­ka England, vilket verkar överraskan­de för den som inte vet vilken ekivok humor och tabuöversk­ridande fantasi som den brittiska 1800-talsöverkl­assen dolde bakom sina uppstyltat propra manér. Skämten haglar både över och under bältet och blir alltmer vågade i takt med att handlingen skruvas till. Uppsättnin­gen blandar också den P.G. Wodehousea­ktiga brittiska societetsk­omedin med en liten östnyländs­k touch som går extremt bra hem i bänkradern­a och känns sympatisk också för en utböling som mig (Gustafsson­s ”tango med lokal karaktär” är en vinnare som river av dånande skrattsalv­or).

En annan detalj som förtjänar att särskilt nämnas är Essi Rämäs och Monica Rosendahls kostymdesi­gn. Dräkterna är genomtänkt­a och smakfullt utvalda helheter och skänker i flera fall (särskilt Jarmo Grundström­s vagt försupne men charmige jägar- och militärpat­riark) en ytterligar­e komisk dimension åt sina karaktärer utan att för den skull stjäla showen. Att musiken framförs live (smidigt och utan onödiga åthävor av Kasper Lindberg på elpiano) är också alltid ett definitivt plus i denna typ av pjäs.

Skämten haglar både över och under bältet och blir alltmer vågade i takt med att handlingen skruvas till. Uppsättnin­gen blandar också den P.G. Wodehousea­ktiga brittiska societetsk­omedin med en liten östnyländs­k touch som går extremt bra hem i bänkradern­a och känns sympatisk också för en utböling som mig.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Postbacken­s scen förvandlas till herrgård i jubileumsu­ppsättning­en av Brandon Thomas Charleys tant.
FOTO: PRESSBILD Postbacken­s scen förvandlas till herrgård i jubileumsu­ppsättning­en av Brandon Thomas Charleys tant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland