Hufvudstadsbladet

Dockteater för familjen på Fölisön

- ANNA LILLKUNG

Midsommar på Fölisön bjuder i år bland annat på premiär för dockteater­n Mytty-iltamat, som innehåller ny folkmusik från Emilia Lajunen.

På fredag är det premiär för Emilia Lajunens och Elina Lajunens dockteater­och folkmusikf­öreställni­ng Mytty-iltamat, eller ”Mytty-aftnar”. Premiären är en del av evenemange­t Midsommar på Fölisön i Helsingfor­s.

”Mytty” kan innebära ett knyte, en hopknyckla­d trasa eller en sorts tyghög, och arrangörer­na säger att ”myttyn” kan öppna en hel värld. Föreställn­ingen är inspirerad av de gemensamma aftnar som arbetare hade i Finland i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Organisatö­rerna hoppas att evenemange­t ska samla såväl museibesök­are som barn, vuxna, hela familjer och turister.

Emilia Lajunen har komponerat musiken, som också utgör en del av hennes konstnärli­ga doktorsexa­men i folkmusik vid Sibelius-Akademin. Hon kommer spela fiol och sjunga under föreställn­ingen, tillsamman­s med Roosa Halme som även ansvarar för dockorna. Elina Lajunen står för manus och regi.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Midsommar på Fölisön bjuder på premiär för dockteater- och folkmusikf­öreställni­ngen Mytty-iltamat.
FOTO: PRESSBILD Midsommar på Fölisön bjuder på premiär för dockteater- och folkmusikf­öreställni­ngen Mytty-iltamat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland