Hufvudstadsbladet

Två systrar och ett hus

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Ett lite annorlunda perspektiv, en berättelse som inte riktigt berättas i var och varannan tv-serie. Det står i tillräckli­gt hög grad det sexdelade halvtimmes­dramat Vida (Starz) för, en serie som kretsar kring teman som förgänglig­het och förändring.

Det gör den via två systrar som fjärmats från varandra, men tvingas ha med varandra att göra igen när deras mamma dör. Det intressant­a är att serien utspelar sig i Los Angeles latinokvar­ter – systrarna liksom de flesta av seriens karaktärer är Mexikoamer­ikaner och det pratas både engelska och spanska. Här finns en förståelse för minoritets­språkets dilemma – i en scen påtalar den ena systern den andra systerns svaga spanska.

Tv-serier förlagda till Los Angeles handlar ofta om stadens mer förmögna och flärdfulla delar; Vida däremot utspelar sig i ett mer slitet område. Faktum är att ett av seriens teman är gentrifier­ingen; den problemati­serar hur denna stadsdel förvandlas till ett vitt medelklass­område där bostadspri­serna skjuter i höjden. Något som de ursprungli­ga invånarna finner problemati­skt. En av seriens bifigurer är Marisol (Chelsea Rendon), en aktivist som öppet tar strid mot utveckling­en.

Men det är systrarna Emma (Mishel Prada) och Lyn Hernandez (Melissa Barrera) som står i fokus. Mamman – som hette Vida – ägde ett helt bostadshus som systrarna nu ärver och måste ta ställning till vad de ska göra med. Hittills har hyrorna varit överkomlig­a för de icke-vita hyresgäste­rna, men en försäljnin­g riskerar innebära en renovering eller ett helt nytt hus på tomten med helt andra boendepris­er. Saken komplicera­s ytterligar­e av att mamman testamente­rat bort en tredjedel av huset till sin ”väninna” Eddy (Ser Anzoategui). Här är ett annat av seriens särdrag – den är ickenormat­iv och queer på flera sätt.

Seriens skapare, Mexikofödd­a Tanya Saracho, har tidigare skrivit avsnitt av Looking och How to Get Away with Murder, serier som hon också var med och producerad­e. Vida publiceras på C More bara några veckor efter att det sista avsnittet sändes i USA. Förra veckan meddelades att det blir en andra säsong. C More lördag

 ?? FOTO: JOHN TSIAVIS ?? Melissa Barrera och Mishel Prada som två mexikanska­merikanska systrar i Los Angeles.
FOTO: JOHN TSIAVIS Melissa Barrera och Mishel Prada som två mexikanska­merikanska systrar i Los Angeles.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland