Hufvudstadsbladet

Både realistisk­t och mytologisk­t

- HBL

■ Ulrika Bengts filmatiser­ing av Monika Fagerholms roman Lola uppochner från 2012 sänds nu i repris från årsskiftet 2016–17.

”Bitvis är Yle Fems stora seriesatsn­ing Lola uppochner helt betagande. Här finns scener som går rakt in i mig och dröjer kvar som en del av min sinnesstäm­ning. Sorg, förfäran, ömhet, munterhet”, skrev HBL:s Pia Ingström när serien hade tv-premiär.

Enligt Ingström bärs dramat upp av unga skådespela­re, många av dem amatörer, i känslig personregi.

”Det här är en berättelse om att vara ung, med fina unga skådespela­re – men ingalunda en ungdomsser­ie. Snarare handlar den om ungdomstid­ens sublima fasa och skönhet, och det är hemskt att se när det är som bäst, över åldersgrän­ser. För ganska många människor är ungdomstid­en en plats i själen som de besöker med blandade känslor. Hemskheten kulminerar här i två mord, och eftersom alla som tittar inte har läst boken så får det vara osagt vilka som dör.” Och: ”Serien – sex delar, sex timmar – är naturligtv­is inte lika intensiv varje minut. Till serieforma­tets dramatiska särart hör att ibland tillåta sig att bara gå på i dramaturgi­sk lagomvändn­ingsekonom­i, så också här. På lite oklara grunder upplevde jag avsnitt två och tre som de allra bästa (trean kulminerar i mord nummer ett). Men efter dem måste man ändå få det hela uppknutet, varva ner lite, fingra på de ömma punkterna och slicka i sig allt salt. Och, allra viktigast, se varje minut av Ca Bäck/ Mimosa Willamo som bjuds.”

Serien repriserar på söndagar. Pia Ingströms recension Skönt, hemskt och allt salt från 28.12.2016 kan läsas i sin helhet på HBL.fi. Yle Fem söndag 21.00

 ?? FOTO: LÅNGFILM PRODUCTION­S ?? Mimosa Willamo som olyckligt barn, drottning, krigare och slampa.
FOTO: LÅNGFILM PRODUCTION­S Mimosa Willamo som olyckligt barn, drottning, krigare och slampa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland