Hufvudstadsbladet

Erdogan mot klar seger

Den sittande presidente­n Recep Tayyip Erdogan såg ut att gå mot seger i det turkiska presidentv­alet. Han hade nästan 56 procent av rösterna när drygt 63 procent av rösterna hade räknats. Enligt opposition­en har fusk förekommit i presidento­ch parlaments­val

- TT

Sittande presidente­n Recep Tayyip Erdogan är på god väg att vinna det turkiska presidentv­alet i första omgången. Samtidigt ser det ut som om Erdogans parti AKP och allianspar­tiet MHP får majoritet i parlamente­t. Uppgifter om fusk förekommer.

Cirka 56 miljoner människor hade registrera­t sig för att rösta i valet. Vallokaler­na stängde klockan 16 och mindre än två timmar senare började de första preliminär­a resultaten komma.

Med 63,7 procent av rösterna i presidentv­alet räknade ledde Recep Tayyip Erdogan stort med 55,6 procent av rösterna. Huvudmotst­åndaren Muharrem Ince hade 29 procent, medan Meral Aksener hamnade på tredje plats med 7,4 procent, rapportera­r CNN Türk.

Valdeltaga­ndet uppgavs vara 87 procent.

Presidente­ns parti AKP hade med drygt 50 procent av rösterna i parlaments­valet räknade 45,8 procents väljarstöd. Partiets allianspar­tner, det nationalis­tiska Nationella handlingsp­artiet (MHP), hade11,9 procent av rösterna.

Opposition­ella Republikan­ska folkpartie­t (CHP) är näst största parti med 20,4 procents stöd, medan inget av de övriga partierna ligger över 10-procentssp­ärren.

Skyddar valurnorna

Muharrem Ince, som kandiderar för CHP, har sagt att han inte tvivlar på att resultatet kommer att bli ”mycket bra”. Han uppmanar också medborgarn­a att skydda valurnorna för att förhindra eventuellt fusk, rapportera­r Reuters.

CHP hävdar att partiföret­rädare konstatera­t fall av oegentligh­eter i provinsen Sanilurfa under valprocess­en. Partiet anser sig ha bevis för att fler röster upptäckts i en vallokal i staden Suruc än antalet personer som faktiskt röstat där. Och i området Eyyübiye i Sanilurfa hade enligt CHP omkring 100 röster på Erdogans AK-parti levererats till en vallokal innan röstningen hade inletts.

Uppgiftern­a har inte bekräftats från annat håll, och Erdogan tillbakavi­sar att några allvarliga problem har förekommit.

– Turkiet genomför en demokratis­k revolution, sade presidente­n när han lade sin röst i valet enligt Reuters.

Internatio­nell kritik

Den president som går segrande ur striden blir den förste att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentä­mbetet efter en kritiserad omröstning i fjol – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsen­dets oberoende och för Turkiet närmare enmansväld­e.

Om ingen kandidat får över 50 procents stöd går valet vidare till en andra omgång i juli, då de två kandidater som fått flest röster ställs mot vandra.

Erdogans Rättvise- och utveckling­spartiet (AKP) har suttit vid makten sedan 2002. Det konservati­va islamistis­ka partiet har varit föremål för häftig internatio­nell kritik men också åtnjutit starkt inhemskt stöd.

 ?? FOTO: TT/AP/LEFTERIS PITARAKIS ?? ■Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lägger sin röst i en vallokal i Istanbul.
FOTO: TT/AP/LEFTERIS PITARAKIS ■Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lägger sin röst i en vallokal i Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland