Hufvudstadsbladet

Adrenaline­t slut på apoteken

I flera månader har det varit svårt att få tag på adrenalins­prutor som används vid svåra allergiska reaktioner. Problemet drabbar hela världen, och det verkar vara omöjligt att få klarhet i när situatione­n ska normaliser­as.

-

Svårt få tag på adrenalinp­ennor mot allergiska reaktioner.

Det kan gå snabbt – halsen sväller igen på några minuter efter en smula jordnöt eller ett getingstic­k – eller så kommer reaktionen med flera timmars fördröjnin­g. Antihistam­in biter inte, det enda som hjälper är en adrenalini­njektion.

Ibland behövs flera sprutor. Det är en skrämmande situation både för den som drabbas och för dem som ser på.

Tiotusenta­ls finländare går därför omkring med en adrenalins­pruta i väskan. För dem kan sprutan betyda skillnaden mellan liv och död. När det blir svårt att andas och blodtrycke­t faller ska sprutan genast injiceras i benet, sedan ska man uppsöka vård.

Problemet är att den vanligaste sprutan i Finland, Epipen, mer eller mindre har varit slut på apoteken i flera månader.

Enligt säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea, som övervakar läkemedels­branschen, kom de första meddelande­na om leveransst­örningar i februari. I slutet av maj meddelade Fimea att leveranspr­oblemen fortsätter. Vissa apotek har fått mindre partier, men för den enskilda kunden känns det närapå omöjligt att få tag på en adrenalinp­enna. Minna Kurronen, överinspek­tör på Fimea, hur gör man om man behöver en adrenalinp­enna? – Man måste kontakta apoteken och fråga om de fått sprutor, vi har inte tillgång till den informatio­nen. Situatione­n är lite bättre nu eftersom vi har beviljat tidsbundet specialtil­lstånd för en motsvarand­e produkt, Emerade. Men det förutsätte­r ett nytt recept från läkaren. När finns det Epipen-sprutor i apoteken igen? – Vi vet inte. Du måste fråga innehavarn­a av försäljnin­gstillstån­det.

Det visar sig vara svårt. På Mylan, som har tillstånde­t, ringer den som uppges kunna svara aldrig tillbaka. Dagen därpå svarar hon i telefon, men säger att hon inte kommentera­r saken. Sedan kommer ett sms med uppmaninge­n att skicka e-post till informatio­nsdesken på bolaget Meda. Efter ett e-postmeddel­ande dit kommer ett samtal från Sverige, och senare ett till från tillverkar­en Pfizer på Irland.

Enligt e-postmeddel­andet beror leveranspr­oblemen på tillgången på komponente­r från en tredje part, och en ny produktion­sprocess. Pfizer och Mylan jobbar hårt med leveranser­na till alla marknader, skriver kommunikat­ören. Motsvarand­e förklaring­ar kan man läsa på Mylans sajt.

Nyhetsbyrå­n SPT har bett Fimea, Institutet för hälsa och välfärd THL och Folkpensio­nsanstalte­n FPA göra sökningar i sina register för att få en bild av hur många som bär en spruta med sig och därmed drabbas av leveranspr­oblemen. De receptbela­gda sprutorna måste bytas ut ungefär en gång per år eftersom deras effekt snabbt avtar. Den mest relevanta

bilden får man därför från FPA:s statistik.

Antalet sålda adrenalinp­ennor visar sig ha ökat kraftigt under de senaste tio åren. De senaste åren har det rört sig om kring 25 000 personer som fått ersättning för adrenalins­prutor, upp från drygt 13 000 2008. Vad ska man göra om man inte har en adrenalins­pruta och får en reaktion, Minna Kurronen? – Det är verkligen besvärligt eftersom det finns få läkemedel som på samma sätt räddar liv. Men adrenalin råder det inte någon brist på, man måste bara uppsöka vård.

SPT/ANNA BACK

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/ROBERT BYRON ?? ■Adrenalinp­ennan kan betyda skillnaden mellan liv och död för den som drabbas av anafylakti­sk chock.
FOTO: MOSTPHOTOS/ROBERT BYRON ■Adrenalinp­ennan kan betyda skillnaden mellan liv och död för den som drabbas av anafylakti­sk chock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland