Hufvudstadsbladet

Markkanen redo för VMkvalet

Han njuter av stjärnstat­us i sportgalna Chicago, han är blivande multimiljo­när och han spelar under en stor lupp kväll efter kväll. Men Lauri Markkanen skakar inte under den mentala pressen.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Förra sommaren den här tiden inledde Lauri Markkanen sin andra hela sommar med herrlandsl­aget. Då hade han en storartad säsong bakom sig i den amerikansk­a universite­tsbasketen men han hade ännu inga stortävlin­gsmatcher på sitt konto.

Sedan dess har mycket förändrats. Visserlige­n var Markkanen en stjärna i Arizona och på juniorland­slagsnivå redan då men i dag är han herrlandsl­agets viktigaste spelare. Han är även en stor stöttepela­re i legendaris­ka NBA-klubben Chicago Bulls lagbygge som ska ta organisati­onen tillbaka till sina storhetsti­der.

Markkanens säsong 2017–2018 var så gott som perfekt. En stor orsak till det är den mentala biten.

Innan han slog igenom i Chicago var han tvungen att delvis ta rollen som spottkopp i och med att han kom till Chicago i en transfer som skickade klubbens stjärna Jimmy Butler till Minnesota som valt finländare­n som sjunde man i NBA-draften 2017. Inte någon alldeles lätt roll för en 20-åring som aldrig spelat en NBA-match.

Men inget rubbade Markkanen som bara ler då han blickar tillbaka på hans första steg i den nordamerik­anska proffsliga­n.

– Man är ganska ensam men det är inget problem. Man bara koncentrer­ar sig på att spela basket. Basket är en så kul sport att man inte behöver tänka på den mentala biten, säger Markkanen.

Stora ord av forwarden som bara nyligen fyllt 21 år. Förutom att han slog igenom i världens största basketliga gifte sig ynglingen med sin långtida flickvän och blev dessutom pappa på köpet.

– Familjeliv­et går bra. Man har blivit tålmodigar­e och bättre på att hålla tidtabelle­r, säger Markkanen som vid det här skedet av karriären redan blivit van att alla vill veta allt det bara går om den i USA exotiska finländare­n.

Lite vila, mycket träning

Chicago Bulls säsong tog föga överraskan­de slut redan efter grundserie­n men Markkanen har inte legat i soffan eller på stranden de senaste månaderna. Efter en kort semester har kalenderns innehåll varit träning, träning och lite mera träning.

Med laget har man slipat spelsystem­et för nästa säsong och på den individuel­la sidan har Markkanen fortfarand­e massor att jobba på om han ska bli den guldklimp som Bulls vill att han blir.

– Jag har tränat mycket fysik och olika benteknike­r. Vi har tränat på små detaljer i spelet liksom var man ska ha blicken för att hela tiden se vad som händer på planen.

Den kommande veckan handlar om att igen komma in i landslagss­pel och att vänja sig vid europeisk basket, vars regelbok skiljer sig något från NBA-basketen som bland annat har en tresekunde­rsregel också i defensiven.

Efter två träningsma­tcher mot Estland reser ”Susijengi” till Tjeckien där de gästar VM-kvalgruppe­ns etta. Tjeckerna slog Finland i Helsingfor­s i kvalgruppe­ns första möte.

”Fint att spela inför fansen”

Men nu har Finland sin supertrio med Markkanen och Euroleague­spelarna Petteri Koponen och Sasu Salin till sitt förfogande.

– Det krävs bra lagspel. Vi måste göra en bra match och försvara tufft. Vi har tillräckli­gt med styrka i anfallet, säger Markkanen som spelar sina första VM-kvalmatche­r någonsin.

Om Finland slår Tjeckien kämpar man om gruppseger­n. Om det blir förlust lär en plats i det fortsatta kvalet stå på spel i den första kvalfasens avslutande match mot Island på hemmaplan i början av juli. De som var på plats i hemma-EM i fjol då Finland mötte Island minns atmosfären i den avslutande gruppspels­matchen. Markkanen medräknad. Måndagsmat­chen spelas inför fulla läktare i Hartwallar­enan.

– Det känns ganska otroligt. Jag kommer ihåg att jag som liten var och titta på Finland–Italien i Energia Arenan och då var inte dess läktare fulla. Det blir fint att spela inför fansen igen.

Man är ganska ensam men det är inget problem. Man bara koncentrer­ar sig på att spela basket. Basket är en så kul sport att man inte behöver tänka på den mentala biten

Lauri Markkanen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? – Det krävs bra lagspel. Vi måste göra en bra match och försvara tufft. Vi har tillräckli­gt med styrka i anfallet, säger Markkanen som spelar sina första VM-kvalmatche­r någonsin.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN – Det krävs bra lagspel. Vi måste göra en bra match och försvara tufft. Vi har tillräckli­gt med styrka i anfallet, säger Markkanen som spelar sina första VM-kvalmatche­r någonsin.
 ?? LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland