Hufvudstadsbladet

Koloniträd­gården i Brunakärr firar sina hundra första år i år. Britte Teckenberg är en av dem som trivs i trädgårdsi­dyllen som ligger bara några stenkast från Mannerheim­vägen. I dag kommer hon till stugan för att njuta av naturen mitt i stan, men efter kr

I år firar Brunakärr koloniträd­gård i Helsingfor­s 100 år. I en 20 kvadratmet­er stor stuga mitt i den blomstrand­e idyllen bor Britte Teckenberg, 74 år. Hennes släkt har ägt en lott sedan koloniträd­gården fick sin början. – Jag har vuxit upp här.

- TEXT JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Bostadsbri­sten var ett faktum år 1949. När ägaren till hyreslägen­heten där BritteTeck­enbergs familj bodde krävde tillbaka den, fick de lov att flytta ut till stugan på familjens lott i Brunakärr koloniträd­gård. Lotten hade hyrts av Brittes farmor sedan åtminstone 1928. Tanken var att flytta därifrån så fort som familjen hittade en annan bostad. Men åren gick fort, och familjen bodde i koloniträd­gården i nio år.

– Vi var fyra, jag, mamma, pappa, och min syster, plus vår schäferhun­d. Vi trivdes där på 20 kvadrat.

På den tiden var det främst mindre bemedlade barnfamilj­er som arrenderad­es lotter, och det var nyttoodlin­g som gällde på lotterna. Brittes mamma hade en blomsteraf­fär, så förutom blommor fanns allt ifrån äppelträd, potatis, morötter, rödbetor och gurka på Teckenberg­s lott.

– Sommartid odlades allt som bara gick att äta. Det fanns inte gräsmattor, som nu, utan i stället odlingslåd­or.

Det fanns inget dass på utsidan, utan ville man utföra sina behov var det ämbar som fick duga. Vintertid hämtades vattnet från en kran 300 meter bort.

Britte kallar sig en tredje gene rationens kolonist. Odlingen är inte det den en gång varit – men en gammal prägel finns kvar – fruktträde­n.

– Alla ska ha minst två fruktträd på sin tomt enligt stadgarna, berättar Britte.

Majoritete­n av invånarna är pensionäre­r. Men allt fler unga barnfamilj­er flyttar in, och de har med sig odlingslåd­or.

– Det är jätterolig­t att det går tillbaka, och att man nu odlar av intresse, inte för att man måste.

Det är en livsstil att vara kolonist. Britte brukar säga åt sina bekanta att det bara är att titta ut genom fönstret – är det soligt ute, är hon inte hemma i sin lägenhet. Alla dagar hon kan är hon på stugan. Hon säger att kolonistli­vet är idealiskt när man bor i Helsingfor­s, eftersom det är lätt att ta sig till koloniträd­gården.

– Det känns som att bo på landet, med igelkottar­na som kommer springande­s på kvällen, och fågelkvitt­ret på morgnarna.

– Ibland kan man känna lite stress av ogräset, men då får man dra upp det och få känna sig nöjd efteråt.

Det finns ingen vanlig dag på koloniträd­gården, men en stor del av charmen är umgänget.

– Det rådde större talkoanda och samhörighe­t förr. Kolonister­na umgicks mera, hjälpte varandra och byggde tillsamman­s.

Storleken på tomtarna på Brunakärrs koloniträd­gård varierar mellan 100 till 700 kvadratmet­er. Brittes lott är 316 kvadratmet­er stor.

– Stugan är stort sett likadan nu som då, bortsett från några små renovering­ar här och där.

Det är inte alltid lätt att hinna med alla projekt som man skulle vilja under en sommar.

– För äldre människor blir det väldigt ofta så att stugan och lotten förfaller. Det är inte lika lätt som förut att hålla allting tipptopp.

2026 tar arrendekon­traktet slut. Det är ett mycket svårt beslut att fatta, att sälja sin stuga.

– Jag hoppas att mitt slut kommer här i trädgården med ett ogräs i handen.

Det känns som att bo på landet, med igelkottar­na som kommer springande­s på kvällen, och fågelkvitt­ret på morgnarna.

Britte Teckenberg

 ??  ??
 ??  ?? Britte Teckenberg tillbringa­r alla dagar hon kan i sin stuga i koloniträd­gården: ”Är det soligt ute är jag inte i min lägenhet.”
Britte Teckenberg tillbringa­r alla dagar hon kan i sin stuga i koloniträd­gården: ”Är det soligt ute är jag inte i min lägenhet.”
 ??  ??
 ??  ?? Britte Teckenberg bodde som barn i stugan under nio år: ”Stugan är stort sett likadan nu som då.”
Britte Teckenberg bodde som barn i stugan under nio år: ”Stugan är stort sett likadan nu som då.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland