Hufvudstadsbladet

Ministerie­t varnar för alltför svag krisbuffer­t

Finlands ekonomi växer, men statsfinan­serna är inte i skick för att möta en ny kris.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken kritiserad­e i sin årliga rapport regeringen för att den borde föra en stramare finanspoli­tik, nu när tillväxten ökar och sysselsätt­ningen förbättras. Underskott­en i de offentliga finanserna minskar inte, påpekade de fem ekonomipro­fessorerna i rådet.

Rapporten har ett halvt år på nacken. Sedan den publicerad­es har högkonjunk­turen fortsatt, och nu börjar politikern­a redan rikta in sig på riksdagsva­let. Vilka reformer och skattelätt­nader ger den långvariga tillväxten utrymme för?

Innan löftena blir alltför generösa kan det vara orsak att ägna en stund åt Finansmini­steriets färska översikt över risker som hotar statsfinan­serna.

Riskanalys­en kartlägger hotbilder som kan realiseras under de närmaste åren. Samtidigt fungerar den som en indirekt kritik av den förda finanspoli­tiken. Det mesta som läggs fram har ofta framförts i den ekonomisk-politiska debatten under de senaste åren.

Rapporten tar fasta på att statsskuld­en så gott som har fördubblat­s på tio år. Innan finanskris­en slog till år 2008 var statsskuld­en 54 miljarder euro, nu är den 105 miljarder, och upplåninge­n fortsätter.

Den relativt låga skuldnivån gav staten möjlighete­r att lindra verkningar­na av krisen, där Finlands bnp sjönk med cirka 8 procent. Trots nedgången blev det inte någon upprepning av depression­en i början av 1990-talet.

De rekordlåga räntorna har gagnat alla låntagare, också staten. Ränteutgif­terna för statsskuld­en var i själva verket lägre år 2017 än de var år 2008, trots att själva skulden är betydligt större.

Men när centralban­kerna stramar åt penningpol­itiken börjar räntorna stiga. För Finlands del betyder det att en räntehöjni­ng på en procentenh­et med nuvarande skuldbörda ökar ränteutgif­terna med cirka 455 miljoner euro år 2020. Den här summan måste tas från andra budgetmome­nt, reformoch skattesänk­ningsutrym­met minskar i motsvarand­e mån.

Statens indirekta ekonomiska åtaganden har också ökat kraftigt, från 22 till 52 miljarder euro under de senaste tio åren. Det handlar bland annat om statliga garantier och borgensför­bindelser. Exportfina­nsieringso­rganet Finnvera svarar för garantier värda knappt 28 miljarder euro. Tre konjunktur­känsliga industrigr­enar står för 84 procent av Finnveras åtaganden; rederi- och varvsindus­trin, it-industrin och skogsindus­trin.

Finnveras egen buffert för att täcka eventuella förluster uppgår till knappt 1,4 miljarder euro. Det räcker inte långt om garantiern­a förfaller till betalning. I så fall är följande buffert statens budget. Riskerna för ett globalt handelskri­g oroar både exportföre­tagen och deras finansiäre­r.

Riskanalys­en innehåller ett stresstest som granskar vad som händer om den ekonomiska tillväxten minskar med sammanlagt 8,4 procent under tre år.

Nedgången inverkar på hela samhällsek­onomin, arbetslösh­eten ökar, vilket höjer statens kostnader, samtidigt krymper skatteintä­kterna. Scenariot utgår från att krisen inte påverkar finanspoli­tiken, det betyder att staten varken stimulerar ekonomin eller anpassar utgifterna till de minskade intäkterna.

Men det är ett politiskt val. Låter regeringen arbetslösh­eten öka utan att försöka dämpa nedgången genom stimulansp­olitik? För tio år sedan valde den dåvarande regeringen att stimulera genom att öka upplåninge­n.

Då fanns det möjlighet att göra det, men när nästa kris kommer är låneutrymm­et betydligt mindre.

riskkartlä­ggning visar att den samhällsek­onomiska bufferten för att möta följderna av en ny kris där tillväxten byts till nedgång inte är i skick. Samtidigt mörknar molnen över världsekon­omin. Det här problemkom­plexet måste hamna mycket högt på prioriteri­ngslistan för nästa regering.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland