Hufvudstadsbladet

”Systemet är stabilare i dag”

Avgående Finlands Bank-chefen Erkki Liikanen lovar inte att allt löper problemfri­tt när ECB börjar trappa ner sitt krisprogra­m. Men han säger att det finansiell­a systemet är stabilare nu än före krisen.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Vi kunde börja intervjun i Kekkonen-eran på 1970-talet, med devalverin­gar och hög inflation. Eller i 1980-talets avreglerin­g av finansmark­naden och konsumtion­sfesten som övergick i depression. Eller i 1990-talet och Finlands inträde i EU och senare i eurosamarb­etet.

Oavsett vilket så har Erkki Liikanen befunnit sig i händelsern­as centrum – som riksdagsle­damot, partisekre­terare, finansmini­ster, EU-ambassadör och EU-kommission­är i två repriser.

I juli lämnar Liikanen posten som chefdirekt­ör för Finlands Bank, och samtidigt sin plats i Europeiska centralban­kens råd, efter två sjuåriga mandatperi­oder. Det har varit en tid när kriserna avlöst varandra i euroområde­t. Just nu är det lugnare och ECB förbereder sig för en nedmonteri­ng av krispoliti­ken. Men ännu har vi inte sett slutet – kommer det att bli lyckligt?

– Säker kan man aldrig vara, för det kan alltid hända någonting. Med åren har jag blivit mera misstänksa­m att allt kanske inte går bra. Men en sak är klar: det finansiell­a systemet är stabilare nu än före krisen.

Till exempel är bankerna starkare och bättre kapitalise­rade, och om en bank hamnar i svårighete­r vilar ett större ansvar på ak- tieägarna och långivarna. Dessutom har regleringe­n skärpts och en ny gemensam banktillsy­n inrättats för att övervaka de europeiska bankerna.

– Tidigare hade vi nationella tillsynsmy­ndigheter, men de stod för nära bankerna. Det måste finnas ett visst avstånd för att tillsynen ska vara tillräckli­gt självständ­ig. Nu är det problemet borta och den nya gemensamma banktillsy­nen represente­rar det bästa samlade kunnandet på området.

Kommunikat­ionen viktigt

Efter sitt junimöte meddelade ECB att stödköpen av värdepappe­r, som varit en viktig del av centralban­kens krishanter­ing, körs ner från oktober till slutet av året. Samtidigt meddelades att ECB förväntar sig att räntan ligger kvar på nuvarande nivåer åtminstone över sommaren 2019, eller så länge det är nödvändigt med tanke på inflations­utveckling­en.

Oavsett när exakt den första räntehöjni­ngen äger rum, så är krisårens exceptione­lla penningpol­itik på väg att normaliser­as. För att processen ska lyckas, säger Liikanen, måste ECB gå framåt mycket försiktigt och samtidigt vara noggrann i sin kommunikat­ion till marknaden och folket.

– Dels måste vi veta vad vi vill, dels hur marknaden kommer att tolka oss.

När det gäller kommunikat­ionen från ECB:s junimöte säger Liikanen att den var balanserad och fick önskad effekt.

– Hittills i år har både besluten och kommunikat­ionen fungerat bra. Men man kan inte ta någonting för givet.

Ett avskräckan­de exempel är taper tantrum-episoden 2013 när amerikansk­a obligation­er rusade i höjden efter att dåvarande Fedchefen Ben Bernanke antytt att det började vara dags för Fed att minska på tillgångsk­öpen. Vilka har varit ECB:s största misstag under krisbekämp­ningen och vilka är de största framgångar­na? – Jag tror att EU:s största misstag var att inte bygga upp en bankunion tidigare. Idén lades fram redan i början av 1990-talet, men då ville de nationella myndighete­rna övervaka de nationella bankerna. De stod alltför nära varandra, men misstaget reparerade­s först 2012, alltså tjugo år för sent.

Enligt Liikanen kan man också diskutera huruvida ECB:s räntehöjni­ng sommaren 2008 – det vill säga just före finanskris­ens mest akuta skede – var bra. Men han påpekar att centralban­ken mycket snabbt ändrade sin linje igen.

Till ECB:s framgångar räknar Liikanen ordförande Mario

Draghis berömda Whatever it takestal sommaren 2012. I talet bedyrade Draghi att ECB kommer att göra vad som krävs för att rädda euron, vilket blev något av en vändpunkt.

– Det var enormt välformule­rat och perfekt tajmat. Efteråt kunde vi också agera så att det avgjorde krisen.

Urpilainen gav huvudbry

Natten till midsommara­ftonen blev det klart att det åtta år långa skuldprogr­ammet till Grekland avslutas. Från augusti ska landet klara sig utan långivarna­s stöd. Hösten 2011 väckte Finlands nytillträd­da finansmini­ster Jutta Urpilainen uppmärksam­het i Europa genom sina tuffa krav på säkerheter av Grekland som villkor för att Finland skulle delta i stödpakete­t till landet. Finland som var känt som klassens primus hade förvandlat­s till bråkstake. Liikanen medger att situatione­n inlednings­vis inte var helt lätt för honom.

– Det kan hända att jag efter en tid sade till Urpilainen att nu kanske det räcker. Urpilainen hade tagit ett starkt engagemang i frågan i valrörelse­n och jag förstod hennes motiv, men det begränsade ECB:s handlingsu­trymme. Till slut uppstod ändå ett positivt samarbete. När vi hade fattat beslut om bankunione­n var både Urpilainen och (statsminis­ter) Jyrki Katainen mycket positiva och spelade en avgörande roll

Jag tror att EU:s största misstag var att inte bygga upp en bankunion tidigare. Idén lades fram redan i början av 1990-talet, men då ville de nationella myndighete­rna övervaka de nationella bankerna. Erkki Liikanen

för att vi blev medlemmar i bankunione­n 2012.

Liikanen har också tvingats bevittna hur hans hemland i flera år legat i bottenskik­ten vad gäller euroländer­nas ekonomiska tillväxt. Han säger att det tog alltför länge innan man i Finland förstod att problemen var strukturel­la och inte berodde på konjunktur­en.

– Visst bidrog den globala recessione­n, men framför allt hade vi våra egna problem, med Nokia, skogsindus­trin och Ryssland.

Lider vi fortfarand­e av strukturel-

la problem? – Situatione­n är bättre i dag. Men för att skapa nya arbetstill­fällen måste vi vara konkurrens­kraftiga. Jobb uppstår inte av sig själva, det gäller att skapa dem och då måste det ske på en nivå som är konkurrens­kraftig. Vilka är den finländska ekonomins största utmaningar? – Först och främst att behålla konkurrens­kraften. Det betyder att ramavtalen måste motsvara våra möjlighete­r att konkurrera utomlands. För det andra måste kvaliteten på utbildning och forskning förbli på en hög nivå. Vi har ett gott rykte och måste kämpa för att det motsvaras av verklighet­en.

Den tredje stora utmaningen är enligt Liikanen de offentliga finanserna. Han säger att det ser bättre ut just nu, men om tillväxtta­kten sjunker samtidigt som befolkning­en åldras blir det problem.

– Det kostar mycket och därför måste vi garantera att den offentliga sektorns finanser är stabila och så effektiva som möjligt.

Liikanens namn har figurerat i spekulatio­nerna om vem som ska efterträda ECB-ordförande­n Mario Draghi när hans mandatperi­od går ut hösten 2019. Själv säger Liikanen att det är för tidigt att spekulera om efterträda­ren. Han vill inte kommentera huruvida han överhuvud taget är intressera­d av uppdraget. Och att han skulle inleda en ny inrikespol­itisk karriär betraktar han som mycket osannolikt.

Hela intervjun går på svenska, ett språk som Liikanen talar otvunget och gärna. Att det blev så beror i hög grad på ett möte med den svenske industrima­nnen Marcus Wallenberg 1976. Wallenberg företrädde Ericsson som ville köpa det finländska företaget Televa. Han diskuterad­e saken med riksdagsle­damoten Einari Koskinen, som inte förstod svenska, varvid Liikanen med sin skolsvensk­a agerade tolk.

– Då beslöt jag mig för att börja tala svenska i nordiska sammanhang.

Till de sammanhang­en hör bland annat årliga nordiska centralban­ksmöten. I början på juni deltog Liikanen i sitt sista i Reykjavik, som samtidigt blev det första för hans efterträda­re Olli Rehn.

Liikanen säger att han under sin tid i riksdagen hade goda chanser att tala svenska och att han fick många svensksprå­kiga vänner, som Bror Lillqvist, Evald Häggblom, Jutta Zilliacus och Ulla-Maj Wideroos.

– Jag började läsa Hufvudstad­sbladet och lyssna på finlandssv­ensk radio. Så småningom började finlandssv­enska journalist­er intervjua mig på svenska.

När han 1981 efterträdd­e Ulf Sundqvist som socialdemo­kraternas partisekre­terare, öppnades nya möjlighete­r att tala svenska.

– Jag reste runt i landet och fick en helhetsbil­d av Svenskfinl­and – det var inte bara Helsingfor­s övre medelklass. Sedan blev jag bekant med finlandssv­ensk litteratur, som är viktig för att ge en mera diversifie­rad vy av Finland.

Dagens finländska språkklima­t säger han sig inte begripa. Enligt Liikanen är tvåspråkig­heten en mätare på landets civilisati­on och svenskan ett redskap som underlätta­r kontaktern­a i Norden, även om man inte talar språket perfekt.

Riksdagen viktigast

Liikanen säger att Finlands långa väg från ett litet land i norr vid Sovjetunio­nens gräns, till ett respektera­t land i EU, har varit en enorm historia. Själv har han följt resan från olika anhalter: 19 år som riksdagsle­damot, 14 år i Bryssel och 14 år i sin centralban­kstjänst i Helsingfor­s och Frankfurt.

– Allt har varit spännande på sitt sätt. Bryssel var en fantastisk tid, även Frankfurt. Men störst respekt har jag för jobbet som riksdagsle­damot, kansanedus­taja. Där har du mandat från folket, du måste respektera deras vilja och på samma gång informera dem. Det har varit mitt mest spännande och viktigaste jobb.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I juli lämnar Erkki Liikanen posten som chefsdirek­tör för Finlands Bank, som han innehaft sedan 2004. Då avgår han också från Europeiska centralban­kens råd.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I juli lämnar Erkki Liikanen posten som chefsdirek­tör för Finlands Bank, som han innehaft sedan 2004. Då avgår han också från Europeiska centralban­kens råd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland