Hufvudstadsbladet

SFP:s väljarstöd upp och ner – ingen kvot för svensksprå­kiga

Svenska folkpartie­ts partisekre­terare Fredrik Guseff tror inte på partimätni­ngarna när det gäller det egna partiet. Taloustutk­imus utreder nu kvot för svensksprå­kiga.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

– Det finns ingen garanti för att svensksprå­kiga kommer med i Taloustutk­imus sampel för en viss ort, så vårt väljarstöd kan kasta väldigt mycket i undersökni­ngarna, säger Fredrik Guseff.

Taloustutk­imus gör olika slags gallupunde­rsökningar och gör bland annat partimätni­ngar för Yle.

Enligt Guseff är Svenska folkpartie­t ett litet parti och samtidigt väldigt lokalt, vilket gör att enskilda respondent­er kan påverka mätningen kraftigt.

– Om det råkar sig att det finns färre svensksprå­kiga respondent­er på en ort så kan kastet vara enormt. Det handlar om att samplet är så litet på de orter där SFP har stort stöd.

Enligt Guseff är kring 90 procent av SFP:s väljare svensksprå­kiga, vilket betyder att det har väldigt stor betydelse hur många svensksprå­kiga som kommer med i samplet.

– Vårt stöd har legat på nästan fem procent och det är osannolikt att det plötsligt skulle hoppa till under tre, säger Guseff.

Intervjuer­na görs på finska

Enligt Taloustutk­imus vd Jari Pajunen är det frågan om ett slumpmässi­gt sampel vilket betyder att partiernas stöd i mätningarn­a kan variera.

– Det är sant att SFP:s väljare är väldigt partitrogn­a, så antagligen beror de stora variatione­rna på slumpen. Det här är ändå bara en gallup och inget valresulta­t, säger Pajunen.

Partiunder­stödet kan variera inom felmargina­len som i den senaste undersökni­ngen var 2,1 procentenh­eter. Samtidigt faller en del svensksprå­kiga bort på grund av språket.

– Vi gör undersökni­ngen genom telefonint­ervjuer och intervjuer­na görs på finska vilket kan påverka mätningen för SFP:s del och gör att till exempel Åland inte kommer med, säger Pajunen.

Det finns ingen kvot för svensksprå­kiga i undersökni­ngen än, men enligt Pajunen håller Taloustutk­imus på och utreder en sådan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland