Hufvudstadsbladet

Finland kräver striktare utsläppsgr­änser för bilar

- SPT

EU-kommission­en föreslår striktare utsläppsgr­änser för att tvinga biltillver­kare att utveckla bilar med allt lägre utsläpp. Finland anser att kommission­ens förslag inte går tillräckli­gt långt.

De föreslagna utsläppsgr­änserna för nya bilar är otillräckl­iga och bör skärpas för att uppfylla kraven i Parisavtal­et, anser Finland. På måndag träffas EU:s miljöminis­trar i Luxemburg för att diskutera gränserna för CO2-utsläpp från nya bilar och skåpbilar.

Enda sektorn där utsläppen växer

Finland represente­ras på mötet av bostads-, energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C).

EU-kommission­en presentera­de ett förslag till förordning om gränserna för CO2-utsläpp för nya bilar och skåpbilar i november i fjol. Målet med förordning­en är att tvinga biltillver­kare att utveckla fordon med lägre utsläpp.

– Trafiken är den enda sektor där utsläppen inom EU har vuxit de senaste åren. Det här bör åtgärdas så snabbt som möjligt: lagstiftni­ngen ska stödja en effektiv minskning av trafikutsl­äppen, säger Tiilikaine­n i ett pressmedde­lande.

Förutom utsläppsgr­änserna ska mötet även diskutera dricksvatt­ensdirekti­vet och EU:s klimatstra­tegi fram till 2050.

Därtill ska mötet godkänna slutsatser­na för handlingsp­lanen för den cirkulära ekonomin, som innefattar EU:s plaststrat­egi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland