Hufvudstadsbladet

Kämpade för att få köra – fängslades

De har kämpat i åratal för sina rättighete­r. Men när kvinnor sedan i går tillåts att köra bil i Saudiarabi­en sitter några av de mest framträdan­de aktivister­na frihetsber­övade. – Kronprinse­n är verkligen ingen feminist, säger en saudier till TT om ledaren

- TT/SOFIA ERIKSSON

Den första protesten genomförde­s 1990 – då 47 modiga kvinnor körde genom Riyad innan de stoppades av polis. Vid nya bilkörning­saktioner 2011 och 2013 tog yngre aktivister över stafettpin­nen i demonstrat­ionerna mot det förbud som hindrade dem från att lagligt sätta sig bakom ratten i det könssegreg­erade samhälle, som är ökänt för brott mot mänskliga rättighete­r och diskrimine­rande särbehandl­ing av kvinnor.

– Bilkörning­sprotester­na blev en symbol för alla de problem som vi har ställts inför som kvinnor i Saudiarabi­en. Vi har inte haft några rättighete­r över huvud taget, vi har behandlats sämre än hundar. Det har varit som om vi knappt har existerat, säger en aktivist, som har deltagit i flera av protestern­a, till TT.

”Ingen feminist”

Aktivisten är rädd för att träda fram med sitt namn. När beskedet om att förbudet att köra bil skulle hävas tillkännag­avs i september kände hon glädje över att hon äntligen skulle få äga sin egen tid, kunna röra sig fritt utan att vara beroende av skjuts av en man. Förändring­en anses främst bero på kronprins Mohammed bin Salmans försök att bredda ekonomin efter den oljekris som fick Internatio­nella valutafond­en att varna för bankrutt om inte landet såg sig om efter nya inkomstkäl­lor.

– Kronprinse­n är verkligen ingen feminist. Det saudiska samhället har länge varit redo för att kvinnor ska köra bil, det som har förändrats nu är att den ekonomiska situatione­n skapade politisk vilja. Inget samhälle kan låta hälften av befolkning­en vara fullkomlig­t handikappa­de. Speciellt inte när det finns ekonomiska problem.

Tystar kritiker

Men den där septemberd­agen – innan dekretet kungjordes – ska flera framståend­e aktivister ha kallats till domstol och varnats för att uttala sig i medier, enligt människo- rättsorgan­isationen Human Rights Watch. Och i maj, med bara omkring en månad kvar till den historiska dagen i går, greps flera av dem anklagade för ”förräderi” och för att underminer­a ”säkerheten och stabilitet­en” i Saudiarabi­en.

Några har släppts, men ett flertal sitter fortfarand­e frihetsber­övade och isolerade. Det har fått många som tidigare har talat öppet om situatione­n för kvinnor i Saudiarabi­en att tystna, rädda för att gå samma öde till mötes.

”Kronprins Mohammed bin Salmans ’reformkamp­anj’ har inneburit ett tillstånd av rädsla för genuina saudiska reformiste­r som offentligt vågar förespråka mänskliga rättighete­r eller kvinnors bemyndigan­de”, skriver Sarah Leah Whitson, som är Mellanöste­rnchef för Human Rights Watch, och fortsätter:

”Det sänder ett tydligt budskap om att alla som uttrycker skepsis kring kronprinse­ns rättighets­agenda står inför fängelse.”

Manlig förmyndare

Kronprinse­n har efter intensivt prarbete hyllats internatio­nellt för sina utlovade reformer som han kallar Vision 2030. Kvinnor har den senaste tiden också blivit allt mer synliga i det konservati­va samhället, bland annat på arbetsmark­naden, sportareno­r och konserter. Men enligt kritiker är förändring­arna bara kosmetiska så länge som det så kallade förmyndars­ystemet, som gör kvinnor beroende av en manlig släktings godkännand­e för en rad beslut kring sina egna liv, finns kvar.

– Förmyndars­ystemet gör att saudiska kvinnor ses som minderårig­a från den dagen de föds tills det att de dör. Jag tror att det kommer att försvinna med tiden, men det kommer att vara en större utmaning än bilkörande­t, säger kvinnorätt­saktiviste­n.

– Många män älskar att ha total kontroll över kvinnor.

 ??  ?? Hessah al-Ajaji kör sin bil i den saudiska huvudstade­n Riyadh för första gången under natten mot söndagen då det
■ blev tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabi­en.
Hessah al-Ajaji kör sin bil i den saudiska huvudstade­n Riyadh för första gången under natten mot söndagen då det ■ blev tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabi­en.
 ?? FOTO: TT-AP/NARIMAN EL-MOFTY
FOTO: TT-AP/HAMAD I MOHAMMED ?? En grupp saudiska kvinnor firar med en biltur i al-Khobar natten till söndagen.
■
FOTO: TT-AP/NARIMAN EL-MOFTY FOTO: TT-AP/HAMAD I MOHAMMED En grupp saudiska kvinnor firar med en biltur i al-Khobar natten till söndagen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland