Hufvudstadsbladet

”Jag känner mig fri som en fågel”

Många saudiskor firade sin nya rättighet att köra bil i det hårt styrda kungadömet.

- TT-AFP-REUTERS

– Jag känner mig fri som en fågel, ropade tv-profilen och författare­n Samar Almogren medan hon under småtimmarn­a natten mot söndagen rattade runt i huvudstade­n Riyad.

En annan saudisk tv-personligh­et, Sabika al-Dosari, konstatera­de att ”det är en historisk stund för alla saudiska kvinnor”, samtidigt som hon körde över gränsen till grannlande­t Bahrain.

Det lär dock ta ett tag innan körkortsre­formen får fullt genomslag. De allra flesta har ännu inte körkort, och det är långa köer för att skaffa sådana. De kvinnor som var ute och körde under premiärdag­en föreföll i första hand vara personer som tagit sitt körkort utomlands och som efter genomfört teoriprov fått ett giltigt saudiskt, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Gripna aktivister

Enligt en beräkning som ett konsultför­etag gjort bedöms omkring tre miljoner saudiska kvinnor ha körkort år 2020

Körkortsre­formen som tillkännag­avs i september förra året är ett led i prins Mohammed bin Salmans försök att moderniser­a landet. Enligt prinsens reformprog­ram Vision 2030 måste fler saudiska kvinnor ut på arbetsmark­naden för att rädda den oljetyngda ekonomin, vilket underlätta­s om de själva kan köra till jobbet.

Men den optimism och glädje som reformen har väckt bland saudiska kvinnor har bland annat grum-

lats av att 17 aktivister nyligen greps, anklagade för att ”underminer­a landets säkerhet och stabilitet” (se artikel intill).

”Slipper vänta i timmar”

Kvinnor i landet har också uttryckt oro för att de genom körkortsre­formen kommer att bli än mer utsatta för sexistiska påhopp. Den saudiska regeringen har därför garderat sig genom att i förebyggan­de syfte förbjuda sexuella trakasseri­er, och myndighete­rna har varnat män strängt för att förfölja kvinnliga bilförare.

– Till alla män säger jag: Var vänliga mot kvinnor, säger den populäre saudiske sångaren Mohammad Abdu i video som lagts ut på nätet.

För 21-åriga Hatoun bin Dakhi är nyordninge­n mycket konkret. För henne börjar en ny tid i Saudiarabi­en från och med den 24 juni.

– Dagarna då jag har stått och väntat i timmar på en förare är över, säger hon lyckligt.

Kronprinse­n är verkligen ingen feminist. Det saudiska samhället har länge varit redo för att kvinnor ska köra bil, det som har förändrats nu är att den ekonomiska situatione­n skapade politisk vilja. Saudisk aktivist

 ??  ??
 ?? MORI
FOTO: TT/AP PHOTO/FRANCOIS ?? Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman.
MORI FOTO: TT/AP PHOTO/FRANCOIS Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland