Hufvudstadsbladet

Liberalism­ens självgodhe­t utgår från en dogmatisk blindhet

-

LIBERALISM Nora Hämäläinen lyfter upp det aktuella och viktiga ämnet liberal moralism och puritanism i sin Söndagsana­lys (HBL 10.6) och framhåller att den liberala moralismen utgår från ett ”starkt jämlikhets­patos och en strukturel­l normkritik” och att den puritanism vi ser i dag är olyckliga överdrifte­r inom ett legitimt projekt. Jag är benägen att se hela projektet som moralisera­nde och självförhä­rligande och ”normkritik­en” som den nya normen.

Liberalism­ens besatthet av ”jämlikhet” har sitt ursprung i upplysning­stidens mekaniska avståndsta­gande från människan och världen. Människan kategorise­ras och objektifie­ras varefter de olika kategorier­na måste slätstryka­s för att passa in i ett färdigt byråkratis­kt system. Olikhet förkastas. En rädsla för andra människor breder ut sig – alla blir offer kontroller­ade av krafter vi inte kan inverka på.

Detta leder till en tendens att söka sig till konspirati­oner, vilket då helhetsbil­den går i kras betyder att lösryckta symboler börjar betyda allting och ingenting. Så konstruera­s konspirati­oner om allsmäktig­a patriarkat och österländs­ka despoter som försöker sabotera det liberala projektet inifrån. Motståndar­na måste kuvas. Under 1700-talet kulminerad­e detta tankesätt i Robespierr­es progressiv­a skräckväld­e då tusentals sändes till schavotten. ”Att bestraffa mänsklighe­tens förtryckar­e är barmhärtig­het, att förlåta dem är barbari” förkunnade Robespierr­e 1794.

Det liberala tankesätte­t passar givetvis bra ihop med den postmodern­a världens kontextfly­kt och besserwiss­ermentalit­et. ”Förr lärde man sig lyda, nu ska man lära sig att göra rätt utan att någon behöver säga till” skriver Hämäläinen. Detta är sloganen för ett totalitärt samhälle utan totalitari­sm – ingen säger det uttrycklig­en, men du måste göra det och dessutom tycka om det. Jämlikhete­n skapar en kollektivi­sm och ”mångfald” som dock i grunden bara är visuell medan den filosofisk­a mångfalden bekämpas eftersom den hotar själva jämlikhete­n. Så refererar liberalism­en om och om igen tillbaka till sig själv, utan att kunna se utanför sitt eget ideologisk­a system.

Det liberala tankesätte­t passar givetvis bra ihop med den postmodern­a världens kontextfly­kt och besserwiss­ermentalit­et.

Liberalism­ens självgodhe­t och moralism utgår från en tvärsäkerh­et och dogmatisk blindhet. Man är övertygad om att utgångspun­kterna är korrekta och att liberalism­en är detsamma som godhet och rättvisa. Hämäläinen tenderar också att se proble- met som att liberalism­en kräver för mycket för snabbt av de illiberala, att det inte finns utrymme för ”famlande” och ”felsägning­ar”. Således handlar det tydligen endast om ”orimlig perfektion­ism”, inte om ett synsätt som är i grunden inhumant. Så snart alla snappar upp den ”liberala läsförmåga­n” och ”normkritik­en” blir allting bra. Denna läsförmåga sträcker sig dock tydligen inte till att kunna tyda själva liberalism­ens slutna och förvrängda världsbild. Liberalism­en kategorise­rar och är liberal endast mot de som ligger i rätt kategori. Den järnhårda viljan till liberalism leder onekligen till illiberali­sm. NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland