Hufvudstadsbladet

Har man någonsin lämpligt mycket pengar?

Speciellt vi kvinnor, som i snitt lever längre och har sämre pensioner som väntar, bör vakna.

- HEIDI SCHAUMAN är chefsekono­m på Aktia.

Pengar väcker mycket känslor, oftast negativa sådana. Under studietide­n jobbade jag en kort tid i bankkassa och aldrig har jag stött på lika mycket missnöjda och bekymrade människor som då.

Bristen på pengar orsakar en stor del av den stress vi människor upplever, även för sådana som inte lever på marginalen. Om man har väldigt litet pengar dominerar detta ofta livet och forskninge­n visar att fattigdom inte alls alltid stimulerar till företagsam­het och kämparanda utan tvärtom ofta lamslår människan fullkomlig­t.

Pengar är också ofta den andra saken man tänker på i en katastrofs­ituation, genast efter att man försäkrat sig om att den egna familjen är i trygghet. Detta för att pengar är en behändig problemlös­are. Med pengar kan man skaffa mat och vatten, värme och husrum och kanske transport långt bort om det behövs. Litet extra pengar kan också lösa betydligt mindre kriser.

Men trots att vi vet att ekonomiska reserver kan vara avgörande i svåra situatione­r förhåller vi oss litet underligt till förmögenhe­t. Vi älskar som folk att lotta och drömma om att litet oförtjänt bli miljonärer, medan det fortfarand­e i mångas ögon är litet skamligt att eftersträv­a att bli förmögen.

Kanske är det just detta förhållnin­gssätt till förmögenhe­t och pengar som skapat en situation där vi som folk placerar rätt så litet. Enligt Statistikc­entralens förmögenhe­tsundersök­ning är den rikaste tiondelen av vår befolkning kännbart rikare än den övriga befolkning­en och speciellt framgår det att det egentligen bara är i den här gruppen som det finns avsevärd finansiell förmögenhe­t. Redan den näst rikaste tiondelen befinner sig i en situation där den egna bostaden är den överlägset viktigaste förmögenhe­tskällan.

Samma undersökni­ng visar att fond- och aktiespara­ndet blivit allt populärare, men fortsättni­ngsvis är det bara 41 procent av hushållen som har finansiell­a placeringa­r. I den fattigaste decilen är det bara 17 procent som har finansiell­a placeringa­r medan det i den rikaste decilen är 72 procent.

Under perioden 2013–2016 har en allt större del av hushållens förmögenhe­t allokerats till de allra rikaste. De som bor inom huvudstads­regionen har blivit relativt sett rikare. Bostadspri­serna har sjunkit i stora delar av landet, medan de stigit i till exempel Helsingfor­s och det här har bidragit till den utveckling vi sett. Men det som främst drivit denna utveckling är den finansiell­a förmögenhe­ten som har vuxit med 11 procent. Eftersom det främst är förmögna som har finansiell­a placeringa­r har de totala förmögenhe­tsskillnad­erna ökat.

Men så här måste det inte vara. Jag upplever att vi i Finland är redo för en småplacera­rrevolutio­n. Allt fler är intressera­de av att placera, men många har ännu inte kommit till skott. Att placera målmedvete­t är varken girigt eller själviskt, det är klokt och omtänksamt. Speciellt vi kvinnor, som i snitt lever längre och har sämre pensioner som väntar, bör vakna. Vi har inte råd att inte tänka långsiktig­t ekonomiskt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland