Hufvudstadsbladet

Bankerna skor sig hänsynslös­t på de svagaste kunderna

-

BANKER Det sägs att kvinnliga chefer främjar mänskliga och mjuka värden, men Merja Sergelius, vice vd för Aktia, försvarar (HBL 16.6) bankens hårda linje när det gäller kunder som av olika anledninga­r inte kan sköta sina bankärende­n digitalt.

Sergelius bryr sig inte om dem som av ekonomiska orsaker eller hälsoskäl aldrig skaffat sig eller inte längre har den datorkunsk­ap och digitala kompetens som krävs. Att hålla sig med digital utrustning och säkerhetsp­rogram kostar en hel del och nätbankstj­änsterna kräver synskärpa, minne och finmotorik. En trafikolyc­ka eller en sjukdomsat­tack kan på ett ögonblick

beröva en person den digitala kompetense­n. Enligt Aktias resonemang ska en sådan person samtidigt fråntas rätten till banktjänst­er på lika villkor. Alla har inte anhöriga som kan hjälpa med koder, lösenord och långa kontonumme­r.

Jag minns hur de bankanstäl­lda för drygt tio år sedan på ett ohövligt sätt började övertala kunderna att ingå nätbanksav­tal och sluta besöka kontoren. När de hade lyckats minska antalet bankbesöka­re fick de själva gå och kvartersko­ntoren försvann i rask takt. Enligt Sergelius blir tjänsterna dyrare att upprätthål­la på grund av den minskade efterfråga­n på kontors- och kontanttjä­nster. Sanningen är att kunderna undviker bankbesök på grund av de hopplöst långa köerna som beror på att kontoren numera är få och underbeman­nade och öppettider­na begränsade.

Att ta taxi till banken för att sedan inte ha tid eller krafter att köa och återvända med oförrättat ärende är inget frestande alternativ för någon med liten pension och dålig hälsa. Sergelius fortsätter iskallt oförståend­e med att säga ”på kontoren försöker vi dagligen handleda våra kunder i att sköta ärendena digitalt”. Att envisas med att uppmana dem som inte har förutsättn­ingar att klara av bankärende­na digitalt att bli nätbanksan­vändare är lika respektlös­t som att uppmana någon som sitter i rullstol att ta sig i kragen och stiga upp.

Vi är tvungna att ha ett bankkonto. Förr fick vi service mot att bankerna drog nytta av våra deponerade pengar i sin affärsverk­samhet. Nu får nätbanksku­nderna sköta bankjobbet själva och ändå betala serviceavg­ifter. De som inte klarar det digitala bestraffas med högre avgif- ter. Eftersom det är fråga om ett ömsesidigt beroende är det oetiskt att bankerna hänsynslös­t skor sig på sina svagaste kunder. ”Seniorerna är viktiga för oss”, säger Sergelius och menar deras pengar. För någon som har en pension under tusen euro är den föreslagna leveransav­giften på 10–25 euro ett hutlöst pris för att kunden ska få kontanter från sitt konto per post.

Makthavare (också kvinnor) som är välbärgade, friska, digitalt smarta och har närstående tycks tappa förmågan till medkänsla med dem som har det annorlunda. Det är sorgligt och skrämmande.

Måtte pensionärs­organisati­onernas krav på jämlik service tvinga fram en civilisera­d lösning. GUNILLA MALM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland