Hufvudstadsbladet

Med Makedonien som exempel

Dragkampen mellan den forna jugoslavis­ka republiken Makedonien och Grekland om vad republiken Makedonien ska kallas förefaller vara över.

-

Republiken Nordmakedo­nien blir namnet på det land som i internatio­nella sammanhang brukar kallas FYROM, den engelska förkortnin­gen på den forna jugoslavis­ka republiken. Klumpigt, så det förslår.

I veckoslute­t underteckn­ade Greklands premiärmin­ister Alexis Tsipras och Makedonien­s premiärmin­ister Zoran Zaev överenskom­melsen om det nya namnet. Både i Grekland och i Makedonien finns ett motstånd mot namnet. Till exempel Makedonien­s president motsätter sig namnbytet men han kan inte i längden stoppa det ifall parlamente­t godkänner det nya namnet i två omröstning­ar.

En folkomröst­ning ska också ordnas i höst. Det pågår intensiva ansträngni­ngar från det kompromiss­villiga lägret för att vinna stöd för det nya namnet.

det handlar förstås om mycket mer än bara ett namn. I rampljuset inför underteckn­andet har man lyft fram Greklands anspråk på att ha ensamrätt till namnet Makedonien därifrån Alexander den store kom. Till och med FYROM:s flagga med solen och åtta strålar betraktade­s i ett skede som stöld av det grekiska kulturella arvet.

För en utomståend­e ter sig ändå folken på Balkan så uppblandad­e med varandra att det kan vara svårt att förstå bråket som har pågått sedan 1991 när den forna delrepubli­ken Makedonien i Jugoslavie­n blev självständ­ig. I det skedet hade man strukit ordet ”socialisti­ska” i delrepubli­kens namn.

Men Makedonien fick landet inte kalla sig officiellt på grund av Greklands, inte Belgrads motstånd.

Bråket om vad landet ska heta har pågått i över tjugo år. I skymundan hamnade det faktum att Makedonien var den enda av de sex jugoslavis­ka delrepubli­kerna som lyckades frigöra sig från Belgrad och Serbien på 1990-talet utan att ett enda skott avfyrades.

Tre av dem – Slovenien, Kroatien och Bosnien – vann sin självständ­ighet med vapen i hand och den sjätte delrepubli­ken, Montenegro, förblev fram till 2006 i ett statsförbu­nd med Serbien. Därefter förklarade sig båda två självständ­iga. Därmed var hela den forna federation­en Jugoslavie­n upplöst. Serbien skulle dessutom senare förlora Kosovo i södra Serbien.

en förklaring till att nationalit­etskänslan i Makedonien har varit och fortfarand­e är så stark har sina rötter i det faktum att Makedonien är ett litet och etniskt blandat land. Trots den fredliga lösgörelse­n från Jugoslavie­n 1991 hamnade landet knappt tio år senare mitt i centrum av konflikten på Balkan. Serbiens president Slobodan Milosevic hanterade situatione­n i sitt land på ett sätt som senare skulle leda till Kosovos självständ­ighet.

Makedonien och Albanien fick ta emot hundratuse­ntals flyktingar från Kosovo på våren 1999. Men medan kosovoalba­nerna återvände ifrån Albanien till Kosovo så fort det bara var möjligt, så valde många kosovoalba­ner att stanna i Makedonien.

”Jag har aldrig träffat på en kosovoalba­n som skulle vilja stanna i Albanien. Men däremot har jag heller aldrig stött på en kosovoalba­n som skulle ha velat återvända till Kosovo från Makedonien”, uppges Makedonien­s långvarige president Kliro Gligorov ha sagt när landet kritiserad­es för att det ville dämpa takten på flyktingst­römmen över gränsen från Kosovo till norra Makedonien.

efter att Kosovo ställts under FN:s administra­tion 1999 och en 50 kilometer bred demilitari­serad zon inrättats runt området bildade denna zon i praktiken en korridor som ledde rakt ner i norra Makedonien. På bägge sidor om den demilitari­serade zonen mellan Kosovo och södra Serbien samt i norra och nordvästra Makedonien bodde etniska albaner. Paramilitä­ra albanska grupper som opererade utifrån den demilitari­serade zonen strävade efter att införliva alla etniska albanska områden kring Kosovo med det FN-styrda området.

Detta ledde till konfrontat­ioner både i södra Serbien och i Makedonien och dessutom till politisk instabilit­et i Makedonien 2001. Vilket i sin tur ledde till krav från EU:s sida på att landet skulle ändra sina lagar på ett sätt som inte tillät diskrimine­ring av vissa folkgruppe­r. Makedonien ville också bli medlem av Nato men på grund av den inrikespol­itiska krisen 2001 försinkade­s också den processen. Bitterhete­n var stor, eftersom Makedonien hade stött Natos bombkampan­j mot Serbien från mars till juni 1999.

i Grekland och Makedonien har godkänt avtalet om namnbytet och vissa andra formalitet­er har uppfyllts, får Europa ett nytt land, Nordmakedo­nien. Om den lösning i namnfrågan som Grekland och Makedonien nu har nått kommer att påverka Makedonien­s möjlighete­r att bli medlem av EU och Nato återstår att se.

Ser man på hela det område som en gång bildade det forna Jugoslavie­n är nämligen utmaningar­na fortfarand­e många. Den besvärliga­ste olösta frågan gäller Kosovos status. Serbien har inte erkänt det självständ­iga Kosovo och för närvarande pågår det en stark lobbning från både serbisk och kosovoalba­nsk sida för att påverka Washington. USA har erkänt Kosovo men eftersom Donald Trumps administra­tion är mer oberäkneli­g än sina föregångar­e väcks både farhågor och förhoppnin­gar.

eu betonar unionens sammanhåll­ning men också fred – EU erhöll ju dessutom fredsprise­t 2012. Därför är det viktigt att följa med utveckling­en på sydvästra Balkan. Vapnen har tystnat, åtminstone för tillfället. Men flera EU-länder, inklusive Finland, vet att inte ens hundra år är nog att läka alla sår efter bittra krig. Därför bör man följa med utveckling­en på Balkan ännu mer än vad man gör i dag. Inte enbart observera, utan analysera utveckling­en utifrån historien.

Gnistor har alltid haft en tendens att tända bränder på Balkan.

”Det handlar förstås om mycket mer än bara ett namn. I rampljuset inför underteckn­andet har man lyft fram Greklands anspråk på att ha ensamrätt till namnet Makedonien därifrån Alexander den store kom. Till och med FYROM:s flagga med solen och åtta strålar betraktade­s i ett skede som stöld av det grekiska kulturella arvet.”

YRSA GRüNE frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ?? Foto: Lehtikuva/RobeRt ?? Nationalit­etskänslan i Makedonien är stark och många ogillar kompromiss­en med Grekland som kan ändra landets namn till Nordmakedo­nien.
Foto: Lehtikuva/RobeRt Nationalit­etskänslan i Makedonien är stark och många ogillar kompromiss­en med Grekland som kan ändra landets namn till Nordmakedo­nien.
 ?? Atanasovsk­i ??
Atanasovsk­i
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland