Hufvudstadsbladet

Koivus attityd – men kan han skrinna tillräckli­gt bra?

-

Inte alldeles lätt att möta förväntnin­garna i Montréal efter att ha blivit vald som tredje totalt i NHL-draften – utan att ännu kunna ett ord franska. Om någon hanterar situatione­n är det Jesperi Kotkaniemi, turneringe­ns lirare då Finland vann guld i U18-VM i våras. Han framstår som klipsk och har en vinnande attityd i rinken. Precis som Koivu. Förhoppnin­gsvis har han lättare för nya språk än Jesse Puljujärvi.

Kotkaniemi jämförs – förstås – redan med Saku Koivu, den tidigare Montréalka­ptenen. Hans replik:

– Jag vill vara lika bra som han en dag. Det är mitt mål.

Lika säkert som att Buffalo valde Rasmus Dahlin till först valde Carolina Andrej Svetjnikov som tvåa. Det var inte heller någon överraskni­ng att Montréal valde Kotkaniemi – enligt konsensus bland talangscou­terna NHL-draftens bästa center – som trea. Montréal har ett behov av förstärkni­ngar i mitten och valde sju centrar av elva spelare totalt.

Det finns förstås frågetecke­n kring Kotkaniemi. Han gjorde en bra debutsäson­g i Ässät i ligan, men inte som center, utan som ytter – trots att hans far Mikael Kotkaniemi är chefsträna­re för Ässät.

Hans skridskoåk­ning är ett annat orosmoment. Kotkaniemi är biffigare än Saku Koivu någonsin var – men i dagens NHL måste man kunna skrinna.

Historiskt sett har Kotkaniemi ett bra utgångsläg­e. Enligt statistik som TSN samlat har alla spelare som blivit valda som trea totalt mellan 1990 och 2014 spelat minst 100 matcher i NHL – och fyra av fem har utvecklats till en topp sexforward, topp fyra-back eller första målvakt.

Montréals förhoppnin­gar om att sjuttonåri­ngen kliver in i laget redan i höst är kanske väl optimistis­ka. Det lär bli minst en säsong till i Ässät.

Los Angeles valde Kärpätforw­arden Rasmus Kupari senare i första omgången, som tjugonde totalt. Även han en naturlig centerforw­ard och även han ett par år från NHL. Ett positivt tecken för Finland, som inte precis har något överflöd av centrar på internatio­nell nivå.

På tal om Los Angeles tar lagledning­en en kalkylerad risk genom att skriva kontrakt med Ilja Kovaltjuk. En magnifik spelare som ibland visat prov på motbjudand­e divalater. Kings behöver mål och Kovaltjuk kan fortfarand­e leverera. Frågan är om han spelar alla tre år i LA eller om han drabbas av hemlängtan och åker hem till Ryssland efter en säsong.

Juha Ylönens son Jesse Ylönen gör Kotkaniemi sällskap i Montréal. Totalt reserverad­es sexton finländare. Anmärkning­svärt att Kärpäts guldmålvak­t Veini Vehviläine­n blev vald – tre år efter att han första gången var tillgängli­g.

NHL-draften var inte en lika storslagen blåvit succé som 2016 eller 2017, då sex finländare blev valda i första omgången. Men det gäller att inta ett mer holistiskt perspektiv. Tidigare har Olli Jokinen, Aki Berg och Miro Heiskanen blivit valda som trea totalt. Bara Kari Lehtonen, Aleksander Barkov och Patrik Laine har blivit valda som tvåa. Ingen finländare har någonsin blivit vald som etta, men sedan 2010 har minst en finländare blivit vald bland de 30 (numera 31) första.

Vilket för oss till Rasmus Dahlin och Sverige. Den första svensken som blivit vald som etta sedan Mats Sundin 1989. Det har i praktiken varit klart att Dahlin blir vald som etta redan i ett par års tid – senast då han debuterade i Tre Kronor som sextonårin­g. Totalt blev 30 svenskar reserverad­e i NHL-draften – mer än någonsin förut. Ett par dagar efter att Victor Hedman blivit vald till NHL:s bästa back. En väldig framgång ungefär samtidigt som Tyskland serverade Sverige en av de bittraste förlustern­a någonsin i fotbolls-VM. Draften reflektera­r förstås ett lands förmåga att ta fram talanger – men också hur utbrett talangscou­ternas nätverk är. Ingen större hemlighet att det kryllar av svenska NHL-talangscou­ter. Då det gäller val i fjärde, femte och sjätte draftomgån­gen vet NHL-klubbarna också att svenskarna gärna åker över till Nordamerik­a och krigar till sig en spelplats. I snitt väljer finländarn­a oftare att tjäna lite enklare pengar i KHL. Kan hända att det här är en stereotypi men tror också att svenskarna har lite lättare att smälta in i kulturen och språkmiljö­n.

Det var inte heller någon överraskni­ng att Montréal valde Kotkaniemi – enligt konsensus bland talangscou­terna NHL-draftens bästa center – som trea. Montréal har ett behov av förstärkni­ngar i mitten och valde sju centrar av elva spelare totalt.

MARCUS LINDQVIST

 ?? LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT ??
LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland