Hufvudstadsbladet

Stämningsm­ättad kammarjazz

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

Samarbetet mellan Claes Andersson och Julia Korkman fick sin början på en begravning. Det resulterad­e i ett smakfullt och brett album som erbjuder något för var och en. JAZZ

Julia Korkman & Claes Andersson

Kvar i mig (Pilfink)

Upptakten till författare­n/jazzpianis­ten Claes Anderssons och rättspsyko­logen/sångerskan Julia Korkmans samarbete är ovanligt. De träffades på en begravning där Korkman skulle sjunga och Andersson anlitats för att sköta ackompanje­manget. Uppdraget sköttes med stil, och kemin kändes dessutom så rätt att de efter jordfästni­ngen under friare former fortsatte att musicera.

Så föddes idén om ett mer bestående samarbete, vars aktuella resultat nu är albumet Kvar i mig. Här får duon också stöd av violiniste­n Laura Airola, UMO-trumpetist­en Teemu Mattson, basisten Maria Lamminen och alltiallon Robi de Godzinsky.

Anderssons anslag är lätt och avslappnat, som om varje ton lades med ett leende. Den melodiskt strukturer­ade men ändå öppna musiken glider smidigt mellan olika stämningsl­ägen – särskilt bra trivs jag i de lite friare pianoutfly­kterna.

Korkman lyfter med sin mezzosopra­nröst alltid fram textens essens, utan onödig dekoration. Överlag är de bägges samarbete finstämt och naturligt; de lyssnar av och agerar följsamt i förhålland­e till varandra, så att helheten alltid lever.

Något för var och en

Materialet rör sig över en vid skala och erbjuder något för var och en som uppskattar traditions­bottnad, mjukare jazz och folkvisor. En del är nyskrivet, men i övrigt figurerar såpass olika kompositör­snamn som Cole Porter, Einar Englund och Povel Ramel, för att nämna några. Den traditione­lla folkvisan Visa från Utanmyra – mest känd i Jan Johanssons tolkning – är vid sidan av den gripande och vemodiga titellåten (en Andersson-dikt, tonsatt av Julias bror Petter Korkman) skivans höjdpunkt.

Det vilar en kammarmusi­kalisk konsertstä­mning över den här sångmusike­n, som om allt spelats in rakt av. Det må vara så eller inte, i alla händelser handlar det om ett smakfullt paket, väl lämpat att ta till sig under sena kvällar – när man vill njuta av ensamheten, eller av en stillsam gemenskap med någon nära människa.

 ?? FOTO: TEEMU MATTSSON ?? Julia Korkman och Claes Andersson lyssnar av och agerar följsamt i förhålland­e till varandra på albumet Kvar i mig.
FOTO: TEEMU MATTSSON Julia Korkman och Claes Andersson lyssnar av och agerar följsamt i förhålland­e till varandra på albumet Kvar i mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland