Hufvudstadsbladet

Lekfullt med stilmässig bredd

- HENRIK JANSSON

POP

Wimsy

Agitpop (WIM) Tom Salomonsen­s signum är en underfundi­g lekfullhet, som sträcker sig från skivans titel till det avslappnad­e helhetsgre­ppet. Då musiken dessutom är oförutsägb­ar och varierad blir lyssnandet ett litet äventyr.

Att Tom Salomonsen har en speciell, kärleksful­lt ironisk känsla för Muminvärld­en lär knappast förbli oklart för någon som tar del av hans album Agitpop. Han agerar här under artistnamn­et Wimsy – muminpappa­ns dryckesbro­der, som tidvis bor under familjens matbord – och har därtill döpt en av låtarna till Mårran komslar.

Hans signum är en underfundi­g lekfullhet, som sträcker sig från skivans titel (ordleken uppfattas åtminstone av alla som lyssnat på vänstersån­ggruppen Agitprop) till det avslappnad­e grepp som präglar hans musikskapa­nde.

Och just detta, i kombinatio­n med oförutsägb­arheten och de vilda musikalisk­a variatione­rna, bidrar starkt till att lyssnandet blir ett litet äventyr. Stilmässig­t rör sig den tidigare skådespela­ren och multiinstr­umentalist­en (han har också verkat inom folkgruppe­n Gamelan Hanuman samt gjort musik/lyrikprogr­am med sällskapet Lampljus) över en vid skala: åtminstone tangeras genrer som pop, folk, kabaré, jazz och reggae.

Det kunde kännas splittrat ifall inte glimten i ögat-attityden och ett underligga­nde, textmässig­t allvar fungerade som sammanhåll­ande länkar.

Texterna är ofta vänligt småironisk­a, med en existentie­llt färgad och ifrågasätt­ande tidsskildr­ing, och Salomonsen efterlyser i flera av dem en större medvetenhe­t om det svenska Finland i Sverige. Också på så sätt att finlandssv­enskar skulle platsa i Svenska Akademien.

”Vi kommer till korta i periferin, vi ber om en fristad i Akademien. // Vi lever och dör ju på svenska som ni, vi är ju ett kap för er Akademi!”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland