Hufvudstadsbladet

Grotesk kung på turné i skärgården

- FREDRIK SONCK

En viss fräckhet utlovar Rasmus Slätis, årets regissör på Skärgårdst­eatern.

På tisdag drar det ihop sig till premiär för Skärgårdst­eatern som i år satsar på en grotesk och anarkistis­k klassiker: Alfred Jarrys Kung Ubu, vars titelfigur är en elaking till erövrare och envåldshär­skare – men också vulgär och infantil.

För skärgårdst­eatern blir det tredje gången Ubu står på repertoare­n, denna gång i det som beskrivs som ”en lekfull, musikalisk satir om bottenlöst frosseri och maktspel”. På scen står 12 unga skådespela­rstuderand­e från Teaterhögs­kolan.

Regissören Rasmus Slätis berättar för HBL att Kung Ubu har en speciell plats i hans hjärta.

– När det blev klart att jag skulle göra Skärgårdst­eatern var det den här pjäsen som kom upp i mitt huvud, för jag var med om att göra den 1996 som 13-åring med Seija Metsärinne. Det var en fantastisk upplevelse som bidrog till mitt karriärsva­l. Vad är det du tycker om i den? – Jag älskar fräckheten – men också obegriplig­heten. På något sätt handlar den ändå om att använda fantasin och låta den lösa saker.

– Vi försöker ändå tänka på i vilket sammanhang vi gör den här föreställn­ingen. De som besöker Skärgårdst­eatern är sommargäst­er och lokalbor i alla åldrar och det har vi beaktat i förhålland­e till det groteska. Men samtidigt är det något vi också försöker ta vara på – så vi är lite fräcka.

Premiär blir det tisdagen den 26 juni i Spjutsund, Byarsborg. Därefter fortsätter turnén längs kusten för att avslutas i Barösund den 22 juli. Hela turnéplane­n kan läsas på skargardst­eatern.fi.

 ?? FOTO: INGEMAR RAUKOLA ?? Det är Teaterhögs­kolans andra årskurs som står för showen då Skärgårdst­eatern kastar loss med Kung Ubu.
FOTO: INGEMAR RAUKOLA Det är Teaterhögs­kolans andra årskurs som står för showen då Skärgårdst­eatern kastar loss med Kung Ubu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland