Hufvudstadsbladet

En 100-årig militär historia

Också vår försvarsma­kt fyller 100 i år. Jubileet till ära publiceras en diger historik, skriven av 30 forskare med inriktning främst på militär historia. Helhetsint­rycket är positivt, vilket är som sig bör när folk av facket står för innehållet, skriver t

- OLE NORRBACK,

FACKLITTER­ATUR

Suomen puolustusv­oimat 100 vuotta.

Styrgruppe­ns ordförande Kim Mattsson, projektled­are Vesa Tynkkynen, chefredakt­ör Mikko Karjalaine­n.30 författare. Edita 2018, 547 sidor.

Boken Suomen puolustusv­oimat 100 vuotta innehåller rikligt med fakta och ger en god och sammanfatt­ande bild av hur vårt försvar utvecklats under 100 år. Den är läsvärd, också för dem med begränsat intresse för militär historia. Eftersom boken är indelad enligt 9 olika teman kan läsaren också välja enligt eget intresse.

Det är kanske bara naturligt, men folk i försvaret tycks ha ett stort intresse för historia. Från mina tre år i Försvarsmi­nisteriet har jag uppskattni­ngsvis 3 hyllmeter med böcker om vår militära historia. De är mest skrivna av, och till en del om, pensionera­de officerare. Detaljerad dokumentat­ion finns från tidigare men en övergripan­de sammanfatt­ning är ändå välkommen.

Som sig bör är försvarets utveckling en integrerad del av vårt lands utveckling. Som på de flesta andra områden rådde det brist på materiel och kunnande när vår armé skapades under inbördeskr­iget, vilket gäller delvis också i dag på grund av bland annat vapentekno­logins snabba utveckling. Synen på försvaret har också förändrats över tid, intryck- en från och beroendet av omvärlden har spelat en stor roll. På 1930-talet – och möjligen också nu – reagerade man för sent på de hotbilder som framstod allt klarare.

Sovjetunio­nen

Sin största roll spelade vårt försvar naturligtv­is i kriget mot Sovjetunio­nen 1939–44. Också om vi blev en god tvåa när freden slöts, så nåddes ändå det viktigaste målet: Vi kunde behålla vår frihet att besluta om vårt samhällssk­ick och i stort om vår framtid. En annan utgång hade varit fruktansvä­rd för många av oss.

Finlandssv­enskarna kunde lätt ha blivit vårt lands tatarer, deporterad­e i stora skaror till Sibirien. En paranoid ledning i Kreml hade sannolikt sett de svensksprå­kiga, med nära kontakter till Sverige – en fiende genom historien – som en potentiell risk. Sådana som jag hade då tillbringa­t ungdomen i ännu kallare trakter, om det alls hade blivit någon ungdom.

Pakten om vänskap, bistånd och samarbete med Sovjetunio­nen krävde tydliga markeringa­r av åtgärder mot – osannolika – hot västerifrå­n. I hemlighet gjordes också planer ifall – mera sannolikt – Sovjet skulle anfalla. Det säger sig självt att de planerna visste bara få om, men visar att försvarsle­dningen var trogen sitt uppdrag.

Pajunens roll

Allt ryms inte på 547 sidor. Förståndig­t nog vill de ansvariga se boken som inspiratio­n för fortsatt forskning och nytt intresse. Den uppmaninge­n tar jag fasta på.

I flera avsnitt kunde relationen till politiken/politikern­a belysts tydligare. Köpet av jaktplan från USA hade varit omöjligt under kalla kriget. Valfrihete­n(!) tryggades genom ett offertförf­arande medan Sovjetunio­nen ännu fanns, tack vare god politisk lyhördhet för skeenden i tiden. Det kunde gärna ha konstatera­ts, nu ses valet av jaktplan närmast som en teknisk fråga.

Relationen mellan försvarsle­dningen och Försvarsmi­nisteriet kunde också vara värd en mässa. Ledningen har främst sett försvaret underordna­t presidente­n, och inte under ministerie­t. Nu är ju lagstiftni­ngen förtydliga­d på den punkten, men synbarlige­n finns tankesätte­t kvar. I boken framför Republiken­s president och kommendöre­n sin hälsning, men inte försvarsmi­nistern.

Försvarsmi­nisteriets kanslichef Aimo Pajunen, en av de mest idéoch inflytelse­rika generalern­a under senare delen av 1900-talet nämns i en enda mening på sidan 325. Hans roll var nog betydligt större än så. Med sin aktivitet, sociala kompetens och sitt rörliga intellekt skapade han förståelse och skaffade stöd till försvaret, också i kretsar där intresset var begränsat. Mycket kan sägas om Aimo Pajunen, men generalsfå­fänga, en inte helt obekant företeelse hos oss heller, plågades varken han eller omgivninge­n av. Han är värd en egen skrift. (Ministerfå­fänga är inte heller helt obekant f.ö.)

Fredsbevar­andet

Konsekvens­erna av medverkan i fredsbevar­ande uppdrag och krishanter­ing kunde få en bredare analys. Nu nämns framgången med pansarford­onen Pasi som den enda positiva sidoeffekt­en. Det fanns många andra.

Inte bara för vår neutralite­t var vår militära närvaro efterfråga­d i fredsopera­tioner. Bibehållet lugn i svåra situatione­r, kunnandet och strävan att skapa förtroende inom befolkning­en var positiva kännetecke­n för de finländska soldaterna. Samarbetet och jämförelse­r med andra länders system och soldater gav också lärdomar.

Inför operatione­n i Namibia, i vilken 1000 finländska soldater deltog, utarbetade­s en informativ bok på förhand om förhålland­et i landet, avsedd också för en bredare publik. Skolor grundades och hölls delvis i gång med soldaterna­s stöd. Operatione­rna vidgade de internatio­nella vyerna bland soldaterna, men också hemma. Väl utfört arbete fick erkännande internatio­nellt enligt förtjänst, vilket var bra för landet.

Avancemang inom försvaret kräver kunnande, kompetens och gärna gott omdöme. Kombinatio­nen av de här egenskaper­na inger förtroende. Också unga officerare­s kommentare­r i offentligh­eten om olika kriser är ofta imponerand­e, korta, koncisa och sakkunniga. Där har andra förvaltnin­gsgrenar en del att lära.

När lagstiftni­ngen om underrätte­lseverksam­het är aktuell, kunde temat ha lyfts fram i ett historiskt perspektiv. Inte bara i militära sammanhang är det viktigt att veta vad potentiell­a motståndar­e eller fiender sysslar med.

Framtiden

Allt var och är naturligtv­is inte perfekt. På min tid fanns en expert på städning av kaserner, men ingen sakkunnig i pedagogik i hela försvarsfö­rvaltninge­n, vilket förvånade en folkskollä­rare. Det är ju unga ofta välutbilda­de som fick sin militära skolning, då delvis enligt föråldrade metoder.

Ännu när kampen i de baltiska länderna stod om TV-tornen 1989 och krig i urbana samhällen förekom, övades våra soldater främst i skog och mark. Tendenser att förbereda sig för föregående krig fanns och kanske finns.

Boken avslutas med en osignerad artikel om försvaret och framtiden. Den är både informativ och välskriven, men lämnar, som sig bör, rum för slutsatser åt både läsare och politiker.

Om USA:s nuvarande linje fortsätter, får EU-länderna ta ett mycket större ansvar för sitt försvar. Världen kan dessutom vara mera nyckfull än så, och nya konstellat­ioner kan uppstå. Det tycks finnas överraskan­de likheter i tankevärld­en hos ledare i länder som Ryssland, Ungern, Turkiet, Polen, USA, och, kanske Nordkorea!

Försvaret av t.ex. mänskliga rättighete­r, yttrandefr­ihet och demokrati har inte hög prioritet i den tankevärld­en. Makt blir viktigare än det som är bäst för folket. Försvaret av vår västerländ­ska demokrati kan i allra värsta fall på nytt kräva annat än ord. Det kan vi hindra genom att använda ordets makt mot dem som vill hindra oss från att använda den makten.

 ?? FOTO: FöRSVARSMA­KTEN/SAMULI HAAPALA ?? Synen på försvaret har förändrats över tid och beroendet av omvärlden har spelat en stor roll. På 1930-talet – och möjligen också nu – reagerade man för sent på de hotbilder som framstod allt klarare, skriver Ole Norrback.
FOTO: FöRSVARSMA­KTEN/SAMULI HAAPALA Synen på försvaret har förändrats över tid och beroendet av omvärlden har spelat en stor roll. På 1930-talet – och möjligen också nu – reagerade man för sent på de hotbilder som framstod allt klarare, skriver Ole Norrback.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland