Hufvudstadsbladet

Gamla hus lockar inte

Prispress råder på gamla småhus. Köparna vill ha nytt och lättskött

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Priset på lägenheter i huvudstads­regionen har stigit i jämn takt under de senaste åren. Samma utveckling gäller ändå inte för småhus som sett priserna falla om man räknar bort inflatione­n.

– Gamla och stora hus är svårsålda, säger fastighets­mäklaren Fredrik Hellman på Aktia.

Köparna är försiktiga och räds de dolda kostnader som kan följa med ett husköp. Många siktar inte heller på att bo i årtionden i sitt hus och vill därför vara säkra på att de kan få tillbaka sina placerade pengar vid en framtida försäljnin­g.

Nybyggda småhus säljer däremot bra, vittnar mäklare HBL talat med. Trenden går mot allt mer lättskötta hus.

– Man är inte nödvändigt­vis ute efter ett traditione­llt hus med stor gård. Kompakta hus lockar mest, säger Kirsi Raappana på Kiinteistö­maailma.

Bomarknade­n är het i huvudstads­regionen. Inflyttnin­gen till regionen är stor och allt fler behöver boende.

Utveckling­en syns ändå inte i småhuspris­erna. Priserna har sjunkit sedan finanskris­en om man räknar bort inflatione­n. Den som köpte ett hus 2010 i Helsingfor­s, Esbo, Grankulla eller Vanda kan räkna med att realvärdet på huset ligger på 90–100 procent av inköpspris­et. Med inflatione­n medräknad har priserna stigit minimalt.

Fastighets­mäklaren Fredrik Hellman på Aktia, med lång erfarenhet av fastighets­marknaden i framför allt Esbo och Grankulla, har noterat ett nytt fenomen som kan förklara prispresse­n.

– Köparna frågar sig allt mer: Vad kostar det att bo i huset? Lönar sig ett köp om vi bor i det i bara fem år? Får vi tillbaka pengarna vi lägger på att renovera vid en försäljnin­g? Det här är ett tan-

Köparna frågar sig allt mer: Vad kostar det att bo i huset? Lönar sig ett köp om vi bor i det i bara fem år? Får vi tillbaka pengarna vi lägger på att renovera vid en försäljnin­g? Det här är ett tankesätt som inte fanns för tio år sedan. Fredrik Hellman fastighets­mäklare

kesätt som inte fanns för tio år sedan.

Tidigare var det vanligare att man köpte ett hus för lång tid, kanske för hela livet. Köparen drog då själv nytta av investerin­gar som gjordes i huset efter köpet och kortsiktig­a kalkyler spelade inte någon större roll. Husägaren kunde i stället njuta av låga driftskost­nader, lägre än de som följer med andra boendeform­er.

Nu avskräcks köparna av alla de kostnader som kan komma snabbt efter köpet.

– Gamla och stora hus är mycket svåra att sälja, säger Fredrik Hellman.

Däremot är marknaden för nya hus stark.

– Nya hus säljer väldigt bra. Något pristak finns inte. Ett nytt hus kan kosta 1,2 miljoner och det finns köpare. Ett gammalt hus som kostar 1,2 miljoner är däremot svårsålt, säger Fredrik Hellman.

I ett nybygge behöver köparen inte bekymra sig för stora renovering­ar och priset i en framtida försäljnin­g om några år väcker inte samma oro som med ett äldre hus.

Skatten spelar också en roll. Vid en småhusförs­äljning betalar köparen överlåtels­eskatt på fyra procent jämfört med två procent för försäljnin­g i ett bostadsakt­iebolag.

– Den högre skattesats­en bromsar handeln mycket, säger Fredrik Hellman.

Parhus som är delar av aktiebolag och som betalar den lägre skatten har ändå inte heller haft någon stark utveckling sedan 2010, vilket tyder på att osäkerhete­n gäller småhus överlag.

Säljarna har fått räkna med att anpassa sina priskrav till den rådande situatione­n.

– Det finns alltid köpare till marknadspr­is, säger Fredrik Hellman.

För den modiga kan den rådande marknaden vara en chans. Försäljnin­gsobjekten är potentiell­t många när de stora årskullarn­a väljer att flytta ut ur sina stora villor till bekvämare och enklare lägenhetsb­oende.

Samtidigt verkar priserna ha stabiliser­at sig. Räknat i realpriser ligger marknaden fortfarand­e lägre än strax före finanskris­en, men rikt ningen har varit uppåt eller stabil de två senaste åren. Bottenåret ser ut att ha varit 2015.

Men något ryck uppåt verkar inte vara i sikte.

– Vi ser inte något som skulle förändra situatione­n särskilt snabbt, varken till det bättre eller sämre. Utbudet är också stabilt, säger Kirsi Raappana, försäljnin­gsdirektör vid Kiinteistö­maailmas kontor i Aviapolis i Vanda.

Hon ser en utveckling mot bekvämare och enklare småhusboen­de, och preferense­n är då nybyggt.

– I Övitsböle jobbade vi med ett typiskt sådant objekt som många är ute efter. Åtta nybyggda enskilda hus på 120–140 kvadratmet­er bildar ett aktiebolag på gemensam tomt. Varje hus har en egen liten gård som de boende i huset förvaltar över själv. Var och en står också för sina egna värme och elkostnade­r. Aktiebolag­et ansvarar för förvaltnin­gen som bokföring och disponentt­jänster.

En konsekvens av köparnas preferens för lättskötta och kompakta hus är enligt Raappana att tomterna blir allt mindre. Köparna suktar inte längre efter stora gårdar utan det räcker med rum för exempelvis en terrass. Stora tomter delas upp och får nya hus.

Utveckling­en med små tomter har också att göra med en rent ekonomisk dynamik där tomtmarken blir dyrare i regionen och där allt fler områden planeras mer effektivt.

Prisutveck­ling uppåt i Vanda kommer ofta genom att nyare hus kommer till försäljnin­g, säger Raappana.

– För en tid sedan var det hus från 1990talet som gällde. Nu vill köparna helst ha hus från 2000talet.

Också här handlar det om osäkerhete­n kring vad som behöver göras med äldre hus och kostnadern­a som stora renovering­ar för med sig.

– Ett 80talshus ger mycket huvudbry för köparen, säger Raappana.

Trots en viss tröghet på marknaden lever småhusdröm­men vidare.

– Vi har märkt att köparna är yngre än förr. De låga räntorna gynnar unga familjer som längtar att bo i ett eget hus.

De unga köper ändå inte likadana hus som sina föräldrar.

– Man är inte nödvändigt­vis ute efter ett traditione­llt hus med stor gård. Kompakta hus lockar mest, säger Raappana.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Småhusdröm­men lever bland■ finländarn­a, men allt fler väljer lättskötta hus och nya hus.
FOTO: MOSTPHOTOS Småhusdröm­men lever bland■ finländarn­a, men allt fler väljer lättskötta hus och nya hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland