Hufvudstadsbladet

Ryssland bäst på att springa i VM

VM-värdarna springer och sliter mer än sina rivaler – och viftar bort alla dopningsfr­ågor. – Spelarna är i bra form, säger lagläkaren Edvard Bezuglov.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Ryska landslaget har slitit mer än konkurrent­erna i fotbollsVM. Inget annat lag har sprungit så mycket – eller så hårt – som Ryssland. Den starka ryska löpningen väcker dopningsmi­sstankar bland vissa bedömare.

Stanislav Tjertjesov­s Ryssland fick en drömstart på VM-turneringe­n – efter att ha krossat Saudiarabi­en och Egypten var värdlandet i praktiken klart för avancemang. Något som ingen hade trott i förväg.

Hemlighete­n? En faktor: ryssarna har slitit mer än konkurrent­erna. Inget annat lag har sprungit så mycket – eller så hårt – som Ryssland.

I VM-öppningsma­tchen mellan Ryssland och Saudiarabi­en sprang ryssarna totalt 118 km. I matchen mot Egypten: 115 km. Efter två matcher hade Ryssland sprungit 8 kilometer mer än vanligtvis flitiga Australien. Mittfältar­en Alexandr Golovin hade löpt 25,15 km, betydligt mer än någon annan. Kanske ännu mer talande är det att Ryssarna också gjort flest spurter efter två omgångar: 824.

– Spelarna är mer motiverade eftersom vi har hemmapubli­kens stöd – det inspirerar spelarna och är A till O varför vi gör någonting bättre än de andra lagen, säger förbundska­ptenen Tjertjesov enligt The Times.

Misstankar

Det finns alternativ­a förklaring­ar. Enligt den oberoende McLarenrap­porten var 154 fotbollssp­elare insyltade i en dopningshä­rva som omfattade hela det ryska idrottsliv­et. Mail on Sunday uppger att Fifa för mer än ett år sedan försetts med detaljerad­e bevis mot 34 ryska fotbollssp­elare – inklusive hela det ryska landslaget i VM 2014. Sju av dem ingår i Rysslands VM-trupp 2018.

– Om du hade förutspått en siffra för att bekräfta att Ryssland fortfa- rande bedriver systematis­k dopning, hade du kommit fram till de där löpsträcko­rna, skriver idrottsfys­iologen Ross Tucker på Twitter.

Han påminner dock om att löpsträcko­rna borde jämföras med tidigare landskampe­r, med hänsyn till skillnader i klimat, höjd och taktiska scenarier. I gårdagens förlust mot Uruguay löpte Ryssland bara 98 km, men det var inte en match laget måste vinna. Hur som helst är Rysslands statistik exceptione­ll under omständigh­eterna.

Miljarder på spel

Det internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa meddelade dock före VM att det inte finns tillräckli­gt med bevis mot någon av de nuvarande ryska VM-spelarna. Under VM har Rysslands tränare och spelare viftat bort besvärliga frågor.

– Det står flera miljarder dollar på spel för Fifa. De vill ordna ett VM utan trassel, säger Dick Pound, en framståend­e IOK-profil och den kanske mest respektera­de antidopnin­gsfiguren i världen, till Mail on Sunday.

I vintras framkom det att landslagss­pelaren Ruslan Kambolov är misstänkt för dopning. Han blev utvald till Rysslands preliminär­a VMtrupp, men spelar inte i VM på grund av en skada.

Inga bevis

Enligt ARD testade Kambolov positivt för en förbjuden glukokorti­koid 2015, men antidopnin­gslabbet i Moskva rapportera­de aldrig fallet till internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada. Enligt Mail on Sunday kände Fifa till fallet redan för 18 månader sedan, men gjorde ingenting. Utredninge­n har sedermera lagts ned i tysthet.

Wada har suspendera­t antidop- ningslabbe­t i Moskva efter att professor Richard McLarens oberoende utredning avslöjat att Rysslands antidopnin­gskommitté Rusada mörklagt hundratals positiva dopningste­st. Under OS i Sotji bytte Rysslands funktionär­er enligt McLarenrap­porten ut dussintals dopningspr­over mot rena urinprover för att försäkra sig om att ingen av de ryska OS-idrottsutö­varna åker fast för dopning. Fler än tusen elitidrott­are i ett trettiotal olika idrottsgre­nar har varit inblandade. Fifa anser dock inte att det finns bevis för att landets fotboll varit involverad.

Många dopningste­ster

Enligt Rysslands lagläkare Edvard Bezuglov har inget annat VM-lag blivit dopningste­stat så ofta som Ryssland. Han avslöjar att spelarna inför VM blivit dopningste­stade mer än 120 gånger av Fifa och ytterliga- re 200 gånger av europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa och Rusada.

– Spelarna är i bra form tack vare tränarstab­en, deras egen träning och hela landets stöd. Vi har aldrig haft så många dopningste­ster förut och de har alla varit negativa, säger Bezuglov enligt The Times.

Dessutom har två spelare blivit testade efter varje match i VM. Enligt den före detta Fifa-vicepresid­enten Vjatjeslav Koloskov är det bara illvilja och avundsjuka bakom dopningssp­ekulatione­rna: bland annat har USA:s antidopnin­gschef Travis Tygart krävt mer dopningste­ster av de ryska spelarna.

– Frågorna beror bara på att vi inlett turneringe­n så bra. Det irriterar folk, säger han till ryska RBC.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PATRIK STOLLARZ ?? Ryssland har överträffa­t alla förväntnin­gar i VM.
FOTO: LEHTIKUVA/PATRIK STOLLARZ Ryssland har överträffa­t alla förväntnin­gar i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland