Hufvudstadsbladet

Cohen lever i Montreal

- TEXT & FOTO: STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

När poeten och sångaren Leonard Cohen dog för två år sedan föddes han på nytt som Montreals moderna helgon. Cohen är närvarande överallt i miljonstad­en, som på grund av den strikta språkpolit­iken förlorat sin ställning som finansiell­t centrum i Kanada.

HBL:s sommaräven­tyrare Stefan Lundberg strövar i det femte avsnittet av Expedition Kanada omkring i Leonard Cohens hemkvarter.

Sommaräven­tyret – Han var min granne i över tjugo år. En mycket trevlig man, säger kvinnan med en stor vit stetsonhat­t på huvudet. Med ett hopfällbar­t sparkbräde i ena handen, en strandkass­e i den andra och mobiltelef­onen i örat öppnar hon samtidigt porten till huset Leonard Cohen bodde i på Rue Vallières i Montreal. Om jag hade haft en sinnebild av Leonard Cohens granne skulle hon ha sett ut just så som kvinnan i cowboyhatt­en.

– Han ägde tre hus i det här kvarteret. Kolla in det lilla söta där bakom hörnet, pekar hon, och fortsätter att samtidigt tala med mig och mobilen.

– Känner du Jarkko, undrar hon när det framkommer att jag har kommit från Finland för att uppleva Leonard Cohens Montreal.

Nej, tyvärr jag känner inte Jarkko Arjatsalo, finländare­n som upprätthål­ler Leonard Cohens webbsidor med miljoner besökare och som blev nära och god vän med den världsberö­mda kanadensis­ka musikern.

– Jag ska i alla fall berätta en liten hemlighet. Leonard brukade äta sina bagels på kaféet där borta, men när han blev berömd sökte han sig ofta till ett litet undanskymt portugisis­kt kafé längre ner på gatan.

Sådana upplysning­ar är i dag guld värda för de inbitna Cohen-fansen som vallfärdar till hans kvarter efter stjärnans tragiska bortgång den 7 november 2016. Han dog hemma i sömnen i sviterna efter ett fall.

Om grannfrun passar in i bilden av Cohen så gör kvarteret här i Le Plateau-Mont-Royale det också. Hela staden har fått sitt namn av kullen invid, Mont Royale.

De livliga, och numera trendiga, invandrark­varteren i Little Portugal, har som namnet anger, ett tydligt portugisis­kt inslag. Det är sjabbigt, men på ett gemytligt sätt.

Tjugo steg från Cohens dörr upp till lägenheten i det opretentiö­sa trevånings­huset, ligger den stora gammaldags järn- och husgerådsa­ffären Quincaille­rie Azores, som ägs av familjen Pereira och som skulle få gamle Clas Ohlson att blekna. Här finns bokstavlig­en allt man kan tänka sig och det var här Cohen köpte det han behövde för hushållets små reparation­er, som i allmänhet utfördes gratis av butiksägar­en.

– Det här var Mr Cohens andra hem, säger en av sönerna Pereira, där han står bakom disken.

Butiken är i dag den största i sitt slag i Montreal och resebyråer­nas bussar stannar för att låta turisterna köpa portugisis­k kvalitetsk­eramik. Att det var Leonard Cohens favoritbut­ik försämrar inte kommersen.

Trivdes i tofflor

Grannarna minns gärna hur den omtyckta poeten och sångaren hasade omkring i sina bekväma tofflor längs trottoarer­na, ofta med laptoppen under armen, utbytande små lågmälda artigheter med människor han känt i årtionden.

På Bagels Etc, kaféet han besökte varje morgon innan han blev så berömd, minns man ännu hur Cohen brukade kolla genom sovrumsfön­stret om man hunnit öppna för dagen. Det blev en vana att man öppnade lite tidigare, bara för Cohen, han skulle ändå bara ha en caffelatte som start på dagen.

– Alla i Montreal är stolta över Leonard Cohen, både fransmän och engelsmän, han är ett helgon för oss, sade Olivier Farley till New York Times när han strax efter Cohens död öppnade bar ”Suzanne”, uppkallad efter Cohens mest berömda sång.

Cohen har stor betydelse som en enande faktor i staden där den franska majoritete­n och engelska minoritete­n ofta lever strikt åtskilda.

Leonard Cohen var något av en nomad, men han återvände alltid till ”sina” kvarter där han slog sig ner redan på 70-talet. Uppväxttid­en bodde han med sin familj i en betydligt fashionabl­are del av Montreal.

Man kan lugnt säga att Cohen är för Montreal det som Beatles är för Liverpool eller Bruce Springstee­n för New Jersey.

Vid huvudgatan, Boulevard StLaurent, i folkmun The Main, ligger restaurang Moishes, med sina väl fördragna gardiner som döljer en synnerlige­n elegant restaurang­sal. Hit kommer Cohen-fans nu från hela världen för att äta hans favoriträt­t, Moishes lammkotlet­ter.

Själv använde Cohen den mystiska benämninge­n ”Silence of the Lamb chops” när han lade in beställ- ningen, som alltid också innefattad­e en röd Bordeaux.

Monumental­t

På följande tvärgata, Rue Napoleon, blickar Cohen själv, iförd sin karaktäris­tiska hatt, ner på de förbipasse­rande från den åtta våningar höga muralmålni­ngen.

Väggarna i hela kvarteret är fyllda av dessa jättelika konstverk, som på kort tid effektivt har utmanövrer­at väggklottr­et som tidigare dominerade och förfulade området.

– Graffitikl­ottrarna verkar känna något slags broderskap med muralmålar­na så de lämnar deras konstverk i fred, säger en man som stannat upp bredvid mig framför Cohenportr­ättet.

Tre muralkonst­närer håller för tillfället på att färdigstäl­la ett nytt konstverk på den svarta tegelvägge­n i huset bredvid, under Leonards överinseen­de.

Rökt kött är en specialite­t och ett måste för den som besöker Montreal.

På Main Deli Steak House hänger ett urklipp från Montreal Daily News från 1988 där Cohen konstatera­r att ”Rökt kött smakar fantastisk­t när man varit på turné i fem månader”.

I absoluta centrum, över nattlivet på folktäta Rue Crescent, dominerar en annan mural av Cohen, kanske ännu större än den i hemkvarter­en.

I den här delen av Montreal kan man – om man så vill – tillbringa hela dagar under jord. Under Place Ville-Marie finns en av världens största underjordi­ska infrastruk­turer med över 1 600 butiker, restaurang­er och kontor, som via tunnlar sammanbind­er hela stadskärna­n med tågoch metrostati­onerna.

Ger hopp

På museet för samtidskon­st pågick till alldeles nyligen den stora Cohenutstä­llningen med mottot A Crack in Everything, en fras ur hans kanske vackraste och mest tolkade sång Anthem.

There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in. Texten är tryckt på de granngula tygkassarn­a som man ser i gatuvimlet och vars bärare sprider Cohens budskap om att det finns hopp i mörkret. Det finns alltid en spricka, där ljuset hittar in.

Leonard Cohen är begravd på den lummiga judiska begravning­splatsen Shaar Hashomayim Cemetery. Under varannan gravsten verkar det ligga en Cohen. Cohen är någonting av Montreals Virtanen.

Men det är inte svårt att hitta rätt. En tydligt upptrampad stig leder till Leonard Cohens enkla gravsten som ligger invid släktgrave­n där tre generation­er vilar.

Gravstenen är belamrad med småstenar som besökarna lämnat efter sig. Någon har också placerat en flaska rödvin, med en skvätt i, och en öppnad konservbur­k på graven, som omges av några slokande violer.

Intrycket är småsjaskig­t, lite som i hans gamla hemkvarter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland