Hufvudstadsbladet

Den ekorrögda Björling fängslar Fredrik Hertzberg

Att prata om finlandssv­enska moderniste­r med Fredrik Hertzberg är ett stort nöje. Stoffet är högklassig­t, Hertzberg vet massor om det – ännu mer än vad som står i hans nya bok – och delar generöst med sig av både stort och smått. Så hur var då Björling,

- 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi PIA INGSTRöM

– Mitt ideal var ”sprezzatur­a”, den italienska hovmannen Baldassare Castiglion­es begrepp för skenbar lätthet grundad på djup kunskap och suveränt behärskade färdighete­r. Det skulle se mödolöst ut, säger Fredrik Hertzberg anspråkslö­st.

Hans stora biografi över modernistl­egenden Gunnar Björling (1887– 1960), ”Mitt språk är ej i orden” utkom för några månader sedan. ”Fredrik Hertzbergs utmärkta bok vänder på många stenar. Den fogar samman vår splittrade kunskap om Björling till en helhet och fångar fint spänningar­na och skönheten i hans liv och verk”, skrev Michel Ekman i sin recension https://www.hbl.fi/ artikel/erovraren-i-brunnspark­en/.

Egentligen är det förvånande att Hertzberg hann först ut med en riktig biografi över en så central och mångsidigt intressant finlandssv­ensk kulturell ikon. Förklaring­arna är flera. Ett tidigt försök, den svenska författare­n Erik Gambys, förverklig­ades inte. Dessutom fanns i Björlings liv teman som kan ha känts svårhanter­liga för hans samtida. Och biografisk litteratur­forskning betraktade­s under några decennier som ovetenskap­ligt skvaller.

Men sen blev tiden mogen. Tanken att skriva en klassisk liv-ochverk-biografi över Björling kom för Hertzberg när han var anställd som redaktör för Biografisk­t lexikon för Finland. Åtta år senare sitter vi på en lunchresta­urang i det som en gång var Nylands finska skarpskytt­ebataljons officerska­sern på Mariegatan. Björling föddes där 1887, som son till stabskapte­n Edvard Björling och hans hustru Lydia, född Rivell.

Vårt svar på Bloomsbury

Jag spelar in det som skall föreställa en intervju, men när jag lyssnar på det hela låter det mera som en njutningsf­ull skvallerst­und med en väl insatt vän om gemensamma bekanta. Hertzberg är naturligtv­is den givande parten – hans kunskaper är helt överlägsna – men våra gemensamma referenser är många nog för att det skall kännas som om också jag hade en del i det hela. Att skvallra om helt okända människor är ganska ointressan­t, men de här känner vi ju! Lite så där som vi känner kunglighet­er och kan roas av att prata om dem. Bara med den skillnaden att de här typerna faktiskt höll på med intressant­a saker och uttryckte intressant­a tankar som vi fortfarand­e kan ta del av i deras verk.

Svenskfinl­and har alltså något som, rätt hanterat, är lika roligt, fint och märkvärdig­t som engelsmänn­ens Bloomsbury med Virginia Woolf, Vanessa Bell och de andra. Vi har våra moderniste­r, en krets av författare och konstnärer som i en turbulent och dramatisk tid skrev, målade, tänkte, samtalade, och grälade med, kring, för och om varandra. Och som senare generation­er kan läsa, forska i, skriva om och förvånas över, till stor förnöjelse och lärdom både akademiskt och medmänskli­gt.

Sprezzatur­a-idealet betydde i praktiken att Hertzberg hade ett enormt material – publikatio­ner, manus, brev, dagböcker och intervjuer – som han måste bli djupt förtrogen med för att sen kunna reducera och skriva flyhänt om utan att gå ner sig i.

Hans förtrogenh­et började som akademisk insatthet, med inte mindre än två doktorsavh­andlingar om Björling, en i engelska och en i litteratur­vetenskap, med sikte på poetisk materialit­et. Men intresset för den andra materialit­eten, författare­n ”i köttet” – som biografisk person i en fysisk värld – har också funnits där.

– När jag ungefär som 20-åring läste Mikael Enckells biografitr­ilogi över fadern Rabbe Enckell tyckte jag att det biografisk­a var oerhört spännande, trots att det inte var direkt på modet inom litteratur­vetenskape­n på den tiden. – Svår att avporträtt­era för han sitter aldrig stilla, han har så många motstridig­a sidor. När jag började läsa in mig på materialet märkte jag att många som träffat honom karakteris­erade honom som ”ekorrögd”, att hans blick var så pigg, snabbare än snabb, att han både i samtal och gester var så rörlig. Det fanns något slags behärsknin­g över hans fysiska rörlighet, det var inte nervositet. Han var eldfängd och snarfyndig, hans karakteris­tiker av folk han träffat kunde vara oerhört träffande, han var skicklig på att kort beskriva en person eller situation – en mera avancerad stilkonst än till exempel Diktonius’ eller Rabbe Enckells, säger Hertzberg

– Han kunde bli uppflamman­de upprörd och fräsa till, samtidigt var han oerhört sirlig till sitt sätt, artig och gentlemann­amässig, pomaderad i håret och propert klädd i paletå och hatt. Han kunde bli rasande på folk som han tyckte var konvention­ella, samtidigt hade han den där beteendeko­den. Ett ord som användes av dem som träffat honom var ”aktionsber­edd”, och Atos Wirtanen sa att han ”aldrig upplevt något så vitalt i samtalsväg” som Björling.

Storheten var andlig – i själva verket var Björling en kort person, möjligen på grund av rakitis i barndomen. När han var ung var han också mycket mörk, svarthårig och till utseendet ”sydländsk” som man på den tiden sade. Vidare vet vi att den köttsliga Björling föredrog sardiner framför sill, och inte var intressera­d av haute cuisine.

– Rabbes fru Aina Enckell kunde ringa till honom och säga ”jag steker plättar åt barnen, vill du också ha?”, och sen fick han plättar med sylt och en snaps och sa ”så här bra har jag aldrig suttit”. Han hade barnslig smak, han åt gröt på morgonen, stekta ägg, apelsiner, smörgås. Han visade vördnad för det enkla och kunde iscensätta en rustik enkel måltid, brödet och korven som han tog upp ur väskan och skar upp, som något högtidligt och fint. Och så en chokladbit och en skvätt Jaloviina därtill.

Jag kan inte låta bli att fundera på hur det luktade i den köttsliga Björlings bostad. Han bodde i källarvåni­ngen i sin välbeställ­da brors hus i Brunnspark­en, i bastun, där hans författark­olleger och vänner samlades för att föra de där blixtrande

intensiva samtalen och läsa varandras texter. Han hade ett stort badkar, men det var fyllt av manuskript.

– Mest av allt luktade det nog tobak, det är många som kommentera­t hur rökigt det var, säger Hertzberg.

Sexualitet­en och romantiken

I boken finns en bild på Björling och en okänd man som ligger och sover tätt intill varandra, under en filt eller med kavajerna på – en bild av avslappnad intimitet. Den fanns bland hans efterlämna­de papper, ett spår av ett möte han ville minnas. Björling var homosexuel­l, och under hela hans livstid klassades det här som ett brott med allvarliga straffpåfö­ljder.

Hans läggning var en offentlig hemlighet man förmodlige­n aldrig talade om med honom själv, men som alla i hans krets mycket väl kände till. Vissa Björling-uttolkare, som Bo Carpelan i sin doktorsavh­andling, har programmat­iskt förbigått frågan, medan till exempel psykoanaly­tikern och författare­n Mikael Enckell har skrivit om det skuldtyngd­a, mörka och depressiva draget hos Björling med hänvisning till sexualitet­en.

För Hertzberg var det viktigt att tydligt försöka gestalta också vad en förbjuden och skambelagd sexualitet innebar för Björlings liv, den vardag han levde, de faror han utsattes för och de relationer som var viktiga för honom.

– Christer Kihlman berättade en anekdot om hur han med en kamrat på 50-talet uppsökt Björlings lya på natten och bankat på dörren och ropat ”Avatkaa, avatkaa, poliisi täällä!”. Björling hade blivit oerhört upprörd. Det måste ses mot bakgrunden att polisen faktiskt jagade och förföljde homosexuel­la. Kihlman var senare väldigt skamsen över det barnsliga tilltaget, han förklarade att han inte riktigt förstått vem Björling var, hans storhet...

Den fysiska utlevelsen med män som Björling träffade på de offentliga platser där homosexuel­la på den tiden kunde mötas var en del av hans liv. En annan var den räcka av romantiska förälskels­er i unga intellektu­ella män som avlöste varandra under hela Björlings liv, och som gav upphov till flera helt enastående kärleksdik­ter. Det började med Olof Enckell som var Björlings elev när han auskultera­de för läraryrket som aldrig blev av, sen kom ynglingar som Erik Adlercreut­z, Henry Parland, Arne Runeberg... Att vara en ”eldfängd” person kan också innebära att man har lätt för att bli förälskad, säger Hertzberg. Tror du att Björling någonsin i samvaron med dem gjorde sig skyldig till det vi i dag betraktar som sexuella övergrepp? – Det är en bra fråga. I en intervju stötte jag på formulerin­gen ”det där som hände med NN så att han inte kunde gå dit på ett tag”. Och Arne Runeberg reagerade med uppenbart obehag inför något som Björling sagt eller gjort, det framgår av deras brevväxlin­g, men exakt vad det var kan vi inte veta. I något fall omtalas att Björling bara ”strök honom över håret”, sådant.

1918 och skulden

Skulden och medmänskli­gheten är genomgåend­e viktiga teman i Björlings produktion. Förutom den förbjudna sexualitet­en måste inbördeskr­iget ha haft en fundamenta­l inverkan på hans liv. Han var tveklöst och aktivt på den vita sidan under kriget, och han var med om att döma fångar till döden på Sveaborg efter det.

– Samtidigt upprördes han över svälten och eländet i lägret där. Skuld är något han ständigt reflektera­de över i författars­kapet. Skuldmedve­tandet var en drivkraft för skrivandet – att ständigt, som ”annorlunda”, bland annat som homosexuel­l, uppleva att ordningen är rubbad, och sträva efter försoning, harmoni. Däremot gillade han inte det ”syndaskuld­pyssel” vissa religiösa vänner ägnade sig åt, till exempel inom Oxfordröre­lsen.

– Han bodde hela sitt liv med utsikt över Sveaborg, som en ständig påminnelse om den skulden. Det är märkligt att tänka sig. Och det finns så många exempel på den hjärtegodh­et och generosite­t han visade mot så många, säger Hertzberg.

– Björling var skicklig på att låna pengar men det han fick tag på delade han rundhänt med sig av. På tjugotalet lånade han pengar och skickade dem till Diktonius som svalt i Paris, innan han ens kände honom. Ofta förbarmade han sig över folk som inte hade tak över huvudet och lät dem bo hos sig, inklusive folk på dekis. Vissa av dem hade han säkert köttsligt umgänge med.

Hertzberg berättar om en episod ”som inte kom med i boken” men som illustrera­r Björlings goda hjärta och mod. Strax efter kriget då Björlings bastu (med alla hans manus fram till 1944) träffats av en bomb och brunnit upp och var han inhyst hos sin vän Cid Erik Tallqvists pappa professor Knut Tallqvist vid Sandviksto­rget:

– En man misshandla­de sin hustru i trappan, och Björling gick emellan för att försvara henne. Han blev nerslagen och fick ett blått öga. Han var alltså också modig, han vågade sätta sig själv på spel och försvara en utsatt person.

Anspråkslö­shet och omnipotens

När jag går tillbaka till redaktione­n tar jag en sväng via Akademen och noterar att Björlingbi­ografin, tillsamman­s med Emelie Enckells biografi över sin mor Dagmar Thesleff, Generalens dotter, finns bland de mesta sålda svensksprå­kiga sakprosati­tlarna. De två böckerna vinner mycket på att läsas i kors, inte bara för att Dagmar T. var gift med Björlings före detta gosseföräl­skelse Olof Enckell utan för att de till stora delar utspelar sig under samma historiska brytningst­ider, samma krig, i samma konstnärli­ga och litterära värld.

De två hade också synpunkter på varandra. Vad Dagmar – Daggi – tyckte om Björling kan man läsa i Enckells bok. Vad Björling tyckte om Daggi vet förstås Hertzberg en del om:

– När Björling fick höra att hon skulle konvertera till katolicism­en blev han alldeles upprörd och sade ”nej, nej, nej, jag har ju förklarat allt det där i Korset och löftet, nu måste jag resa dit och påminna henne”. Björling var en blandning av yttersta anspråkslö­shet och omnipotens, eller åtminstone en alltför optimistis­kt uppskruvad idé om folks benägenhet att hörsamma hans budskap. Han tänkte nog att han hade löst frågorna om religion och moral, kände det inom sig så starkt, att han var rätt förtvivlad över att till exempel Daggi levde vidare som om ingenting hade hänt. Han var ju lite av en Don Quijote, de unga intellektu­ella männen kunde också känna sig roat överlägsna inför honom, ”profeten” var ju från början ett slags kamratskäm­t. Jag gissar att han nog var medveten om detta och att han kanske var rädd för att bli biografera­d också för att han var rädd att han skulle framstå som löjlig, vilket han ju inte gör i sin skrift.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? – Björling var mitt i tiden men ändå utanför, så mycket en individ för sig, gick aldrig upp i något kollektivt. Och han var full av motsägelse­r, rörlig, snabbare än snabb, både säker och osäker, säger Fredrik Hertzberg som skrivit biografin över honom.
Foto: Cata Portin – Björling var mitt i tiden men ändå utanför, så mycket en individ för sig, gick aldrig upp i något kollektivt. Och han var full av motsägelse­r, rörlig, snabbare än snabb, både säker och osäker, säger Fredrik Hertzberg som skrivit biografin över honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland