Hufvudstadsbladet

Mobilen sköter guidningen ombord på Runeberg

Klockan tio styr m/s J.L. Runeberg stäven mot Borgå från Slottskaje­n i Helsingfor­s. Bakom rodret står Ted Lönnroos och hälsar alla passagerar­e välkomna på tre språk, men snart tar en app över uppgiften.

- VICTORIA RIIKONEN victoria.riikonen@ksfmedia.fi

I 34 års tid har m/s J.L. Runeberg kryssat mellan Helsingfor­s och Borgå. Nytt för i år är att guidningen ombord sköts med hjälp av en app. Genom att ladda ner appen Glopas kan passagerar­na lyssna på en inspelning där det berättas om olika sevärdhete­r längs med rutten.

– Då båten kör förbi en sevärdhet som satts ut på kartan sätts guidningen automatisk­t i gång, säger Anu-Eveliina Mattila på Glopas.

Några av sevärdhete­rna man kan se under kryssninge­n är Sveaborg, Haiko gård och Svinö.

– Vi har valt ut sevärdhete­rna baserat på vad folk brukar komma och fråga om, som vad olika öar och skär heter och om de är bebodda, säger ägare Ted Lönnroos.

Appen har utvecklats för att underlätta utomhusgui­dningar som annars kan vara knepiga att ordna. Det enda resenären eller turisten behöver, förutom en smarttelef­on med appen, är ett par hörlurar. Dessa kan man också köpa ombord.

Fyra språk

Arbetet med guidningen började i mars. Guidningen har spelats in på flera olika språk och sevärdhete­rna har prickats in på kartan. Efter några omgångar av finjusteri­ngar är appen nu klar att användas av resenärern­a.

– Vi vinner inget på det men vi lägger stort värde på nöjda kunder, säger Lönnroos.

För tillfället finns det versioner på svenska, finska och engelska.

– Snart har vi också en rysk version, men den är ännu under arbete. Vi jobbar också på guidningen på Lovisarutt­en men den blir klar nästa år, säger Linnea Möller som är kontorsans­varig på rederiet.

Att guida på flera olika språk samtidigt kan bli rörigt och tar tid, men med appen är det problemet löst.

– Nu kan var och en själv välja vilket språk de vill lyssna på, säger Möller.

För några år sedan försökte man från rederiets sida bygga upp ett system som kunde göra guidningen smidigare. Systemet hade ett liknande koncept som appen med förinspela­d guidning, men inspelning­en satte i gång när man körde över vissa linjer.

– Om man tog en lite avvikande rutt fungerade det inte, säger Lönnroos.

Med appen sätts inspelning­en i gång då man befinner sig inom en viss radie av en sevärdhet. Då kan båten ta en annan rutt utan att guidningen uteblir. På sjön kan man inte förlita sig på raka leder.

Att erbjuda en guidning som passar alla är inte det lättaste.

– Vi har fått väldigt varierande feedback från våra kunder, en del vill ha mer guidning och en del vill ha mindre, säger Möller.

Med den nya appen kan resenären själv välja hur mycket man vill följa med guidningen. Resenärer är förstås också i fortsättni­ngen välkomna att titta in i styrhytten och fråga om det är något de undrar.

– Barnen brukar få komma och styra en stund om de vill, säger Möller.

Rik historia

M/s J.L. Runeberg är i sig en sevärdhet. Lönnroos och Möller berättar att delar av båten byggdes i samma fabrik som RMS Titanic. Vinkeljärn­sbalkarna i styrhytten­s innertak har stämplar från den fabriken. Som tur är har Runeberg inte gått samma öde till mötes som Titanic, men några misstag har ändå skett.

– Tidigare hörde det till traditione­n att en gång om året köra på grund, men nu har vi slutat med det, säger Lönnroos med glimten i ögat.

 ??  ??
 ?? FOTO: VICTORIA RIIKONEN ?? M/s J.L. Runeberg åker från Slottskaje­n i Helsingfor­s men har sin hemmahamn i Borgå.
FOTO: VICTORIA RIIKONEN M/s J.L. Runeberg åker från Slottskaje­n i Helsingfor­s men har sin hemmahamn i Borgå.
 ?? FOTO: VICTORIA RIIKONEN ?? Med appen Glopas kan passagerar­e följa med rutten och lyssna på guidningen när man åker förbi olika sevärdhete­r.
FOTO: VICTORIA RIIKONEN Med appen Glopas kan passagerar­e följa med rutten och lyssna på guidningen när man åker förbi olika sevärdhete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland