Hufvudstadsbladet

Maria Sid berättar om misshandel­n

I sitt sommarprat berättar skådespela­ren och regissören Maria Sid om hur hon blev grovt misshandla­d i sitt första äktenskap.

- ANNA LILLKUNG nyheter@hbl.fi

Skådespela­ren och regissören Maria Sid teg länge om våldet hon utsattes för i sitt första äktenskap. Men tack vare den kraft metoorörel­sen gav henne valde hon att tala om det i sitt sommarprat på Yle Vega. ”Jag vill ge hopp och styrka åt andra människor”, säger hon.

I årets första sommarprat på Yle Vega berättar Maria Sid om hur hon i många år teg om misshandel­n hon utsattes för i sitt första äktenskap. I och med metoo-rörelsen har hon nu kunnat behandla och prata om det hon varit med om.

– Jag hamnade i en situation där den som jag just gift mig med misshandla­de mig grovt. Det värsta var att jag gömde hela incidenten, säger Sid i sommarprat­et.

Hon berättar att hon tog sig ut ur förhålland­et ganska fort, men att hon i samband med det även sluta- de umgås med de gemensamma vännerna medan ex-mannen utsatte följande person han var tillsamman­s med för samma sak.

– Jag ångrar att jag inte polisanmäl­de honom. Det skulle ha hjälpt honom och det skulle ha hjälpt mig, säger hon.

Stängde in sig i studion

När Sid skulle göra sommarprat­et stängde hon in sig i en studio. Hon visste vad hon skulle tala om men hade inget manus, på så sätt blev pratet mindre censurerat.

– Jag är en person som generellt har ganska mycket kontroll så det var svårt. Men jag ville utsätta mig för det för att det är viktigt för andra, säger Sid till HBL.

Hon har berättat om misshandel­n för några av sina närmaste tidigare, men i övrigt har det varit ett privat ämne. Att hon nu valde att prata om sina upplevelse­r, var för att ge hopp och styrka åt andra.

– Det är inga roliga saker att prata om men jag gjorde det för mina egna döttrar och för andras döttrar. Om ens en människa får något ut av det är det värt det.

I sommarprat­et poängterar Sid vikten av metoo-rörelsen och att hon i dag tror på den yngre generation­en.

– Många säger att metoo-rörelsen har gått för långt, men det kan inte finnas något fel i att kräva lite respekt och att vilja bli väl behandlad.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Skådespela­ren och regissören Maria Sid teg länge om misshandel­n hon utsattes för i sitt första äktenskap. Genom att tala om det i sitt sommarprat vill hon ge styrka åt andra.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Skådespela­ren och regissören Maria Sid teg länge om misshandel­n hon utsattes för i sitt första äktenskap. Genom att tala om det i sitt sommarprat vill hon ge styrka åt andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland