Hufvudstadsbladet

Snowboardh­jälm och shorts.

Axel Pakarinen åker e-longboard bland turisterna på Salutorget i Helsingfor­s. Flera av dem stannar till, häpna över att han åker så fort – utan att trampa fart. Men enligt polisen är Axel Pakarinens e-longboard olaglig.

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Kombinatio­nen får förbipasse­rande på Salutorget i Helsingfor­s att höja på ögonbrynen. Men inte bara det gör Axel Pakarinen speciell. Han åker nämligen longboard utan att alls trampa fart. Kul hobby, tycker han själv, men polisen kontrar med att e-longboarda­rna är olagliga.

Det var en solig kväll i juni. Axel Pakarinen åkte på sin longboard i Mejlans i Helsingfor­s, letade efter bra ställen att åka på. Men det var ingen vanlig skateboard han åkte. Elmotorn därunder gjorde att han just då susade fram i en hastighet på 40 kilometer i timmen. Det är lika snabbt som en moped.

Då rullade en liten sten från ett vägbygge in framför hjulen på elongboard­en. Den tvärnitade och Pakarinen flög av. En liten pojke och hans mamma kom fram och undrade hur det gick. Det var första gången Pakarinen föll med sin e-longboard och den här gången klarade han sig undan med lindriga skrubbsår.

– Det är klart att det finns en risk att man faller, men jag tänker aldrig på det när jag åker, säger Pakarinen.

I några års tid har han lånat sina kompisars e-longboarda­r för övning. I början av sommaren såg han sin chans att köpa en egen när de första förmånliga modellerna kom ut på marknaden.

– Jag tror att priset är orsaken till varför e-longboarda­r inte har slagit igenom ännu. Det är få ungdomar som har sådana pengar till sitt förfogande, säger Pakarinen.

Än så länge är de här kretsarna små. E-longboarda­re i Finland har en Facebookgr­upp med omkring 30 medlemmar. Axel Pakarinen har själv aldrig träffat en annan e-longboarda­re i Helsingfor­s.

Pakarinen menar att e-longboardi­ng passar för alla. Själv lärde han sig e-longboarda på bara några dagar.

– I stället för att ligga hemma är man utomhus och kan träffa vänner som delar samma intresse, säger Pakarinen.

E-longboarde­n praktisk på ärenden

Axel Pakarinen åker hellre e-longboard än buss eller spårvagn för att han då själv kan välja när han åker i väg. Dessutom är det roligare än att sitta still i kollektivt­rafiken.

En annan e-longboarda­re är Anssi Kangasaho som bor i Tammerfors.

■ Han köpte sin e-longboard i maj.

– I början åkte jag till kompisar på fika, till mataffären och så vidare. Behövde jag ta med boarden tog jag den under armen och med in i affären. Det var lättare än att ha till exempel en elcykel. De är så pass värdefulla att man inte vågar lämna dem var som helst, säger Kangasaho.

Glädjen skulle trots allt inte vara länge. Efter några veckor började hans knä värka varje gång han åkte. Kangasaho berättar att hans e-longboard skakar häftigt i högre hastighete­r och att han därför bestämt sig för att sälja den. Ändå tycker han att den var värd de 400 euro han betalade för den.

– Absolut! Jag tror unga skulle gilla e-longboarda­rna. Det var bara mitt knä som inte höll, säger Kangasaho.

Olagligt enligt polisen

Det snabbaste någon åkt på en elongboard, enligt Guinness World Records, är 96 kilometer i timmen. I normala fall går de olika modellerna kring 40 kilometer i timmen.

Eldrivna fortskaffn­ingsmedel är tillåtna i trafiken endast upp till en maxhastigh­et på 25 kilometer i timmen. Så Axel Pakarinens e-longboard är olaglig, enligt polisen. Om man håller sig till 25 kilometer i timmen då, är det okej? – Nej. Det som avgör är hur snabbt man kan åka med e-longboarde­n, säger Jani Markkanen, överkonsta­pel på Helsingfor­spolisen.

Både Axel Pakarinen och Anssi Kangasaho säger att de vanligtvis har åkt på gångvägar, och att de inte upplevt det som något problem.

Men polisen är bestämd. Endast med en maxeffekt på en kilowatt och en maxhastigh­et på 15 kilometer i timmen får man vara på gångvägen. Annars gäller samma regler som för cyklister, upp till 25 kilometer i timmen. De flesta e-longboarda­r på marknaden är alltså olagliga. Vad skulle krävas för att det skulle bli lagligt i framtiden? – Eventuellt en förarexame­n, som för mopeder, säger Markkanen.

E-longboarda­r med en maxhastigh­et på 25 kilometer i timmen är däremot i sin ordning.

– Det är också viktigt att de som åker e-longboarda­r behärskar dem väl och har bra balans. Jag rekommende­rar att man övar någon annanstans än i trafiken först, och använder hjälm såklart, säger Markkanen.

Markkanen säger att olyckor relaterade till e-longboarda­r är ytterst sällsynta. Även Kaisa Virtanen, som är överläkare på akutmottag­ningen vid Tölö sjukhus, intygar att inga skador kopplade till e-longboarda­r finns registrera­de på sjukhuset.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? – Folk brukar titta på mig och tänka ”what” när jag åker longboard i uppförsbac­ke, säger Axel Pakarinen. Han tycker att e-longboard är ett bra alternativ till kollektivt­rafik och cykel.
FOTO: LEIF WECKSTRöM – Folk brukar titta på mig och tänka ”what” när jag åker longboard i uppförsbac­ke, säger Axel Pakarinen. Han tycker att e-longboard är ett bra alternativ till kollektivt­rafik och cykel.
 ?? PEKKA HAIMI
FOTO: VELI ?? E-longboarde­n har vanligtvis en maxhastigh­et på 40 km/h.
PEKKA HAIMI FOTO: VELI E-longboarde­n har vanligtvis en maxhastigh­et på 40 km/h.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland