Hufvudstadsbladet

En smak av diktatur

Recep Tayyip Erdoğan valdes på söndagen inte bara till Turkiets president, han fick också nästan en diktators makt.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Isöndagens val i Turkiet gav ungefär hälften av de som deltog i presidentv­alet sin röst åt president Recep Tayyip Erdoğan. I parlaments­valet förlorade hans parti AKP sin majoritet. Den säkrades i alla fall i praktiken av ett ultranatio­nalistiskt stödparti.

Ungefär hälften av de turkar som röstade litar på det tidigare styret och tror att det är bra för landet, men nästan hälften ville alltså inte att AKP och Erdoğan fortsätter leda landet i en allt auktoritär­are riktning.

Det ligger inte i Erdoğans natur att förena folket genom kompromiss­er och försoning. Därför fasar många för vad som kommer att hända då han nu dessutom får en juridiskt ännu starkare ställning än tidigare.

I många auktoritär­a länder finns det en opposition som ofta är splittrad, vilket gör ledaren och det ledande partiet mer svårslagna och starkare än deras egentliga väljarstöd. I Turkiet kunde den här gången en stor del av den brokiga opposition­en i alla fall samarbeta, mycket tack vare det republikan­ska CHP-partiets försonliga presidentk­andidat Muharrem Ince. Han fungerade som en samlande kraft som talade för ett helt annat Turkiet än vad Erdoğan står för. Det gav honom över 30 procent av rösterna

Till opposition­ens besvikelse räckte det i alla fall inte till en andra omgång då Erdoğan fick 52 procent av rösterna. Beskyllnin­garna om valfusk duggade tätt och opposition­ens valobserva­törer talar om tio procentenh­eter mindre för Erdoğan.

Utöver påståenden om valfusk under själva valdagen fördes hela valrörelse­n under orättvisa premisser då Erdoğan och hans AKP kontroller­ar de viktigaste medierna och därmed gynnades. Den sittande presidente­n vägrade också att delta i någon valdebatt.

Erdoğan har varit i maktens centrum i Turkiet i 15 år, först som premiärmin­ister och sedan 2014 som president. Under den här tiden har han och hans styressätt förändrats radikalt.

Det har gått två år sedan kuppförsök­et i Turkiet. Undantagsl­agar råder ända sedan dess och under den här tiden har Recep Tayyip Erdoğan befäst och förstärkt sin makt avsevärt. Opposition­en och andra kritiker har trängts in i ett hörn, mer än 50 000 i fängelser. Över 100 000 offentligt anställda har sparkats från sina tjänster eller i praktiken tystats med andra metoder.

En omstridd och jämn folkomröst­ning i fjol gav presidente­n utvidgade befogenhet­er som nu träder i kraft och närmar sig diktatoris­ka mått. Bland annat får presidente­n mer makt över rättsväsen­det, han kan utfärda förordning­ar utan parlamente­ts godkännand­e och premiärmin­isterposte­n slopas.

Enligt presidentk­andidat Ince är det ”en sorg för demokratin och Turkiet”. Vi vet ännu inte hur Erdoğan kommer att använda sig av denna makt.

Turkiet är ett stort land i Europas sydöstra hörn på gränsen mellan den kristna och muslimska världen. Det är fråga om ett gränsland mellan kulturer, religioner och nationalit­eter och många historiska konflikter ligger både under och på ytan i området. Relationer­na till många grannlände­r är ansträngda.

Vad som händer i Turkiet påverkar inte minst närområdet men också Europa och även Nato, där Turkiet är med. Problemati­ska relationer både till EU och USA stärker inte Turkiet.

Också landets ekonomi har blivit allt sämre. Inflatione­n är hög, valutan tappar i värde och underskott­et är rejält i bytesbalan­sen.

Den turkiska ledaren har stora utmaningar.

Kan den relativa framgång som Muharrem Ince nådde i presidentv­alet och de stora folkskaror han samlade ge en samlad opposition råg i ryggen eller kommer presidente­n att kväsa varje spirande hopp?

Erdoğan har makten att göra det, men han har också en möjlighet att försöka förena folket om han vill. Ett enat folk gör Turkiet starkare, men inte nödvändigt­vis Erdoğan.

I sitt segertal konstatera­de han att med ett valdeltaga­nde på 87 procent har Turkiet lärt andra länder en läxa om demokrati. Han har fel, diktatur kan aldrig vara demokrati.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland