Hufvudstadsbladet

Vårdreform­ens tidtabell glider i väg

I dag klarnar det om riksdagen fortsätter jobba med vårdreform­en under sommarpaus­en. Centern varnar för att hela reformen skjuts upp om det inte blir klart i tid. Men när det gäller vad som är vems fel är det få som tål närmare granskning.

- SYLVIA BJON

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att hela landskaps- och vårdreform­ens tidtabell skjuts upp om utskottsar­betet inte blir klart i juli.

– I morgon (tisdag) får vi veta om reformen kan träda i kraft 2020 eller 2021, sade Juha Sipilä i riksda- gen på måndagen.

Det är nämligen i dag som socialoch hälsovårds­utskottet ska ta ställning till eventuellt extra sommararbe­te, för att bli klar med sina betänkande­n om vårdreform­en.

Tidtabelle­n blev förra veckan ett så stort gräl i utskottet att det efterföljd­es av sju sorters beskyllnin­gar och verbala midsommarb­rasor.

Hannakaisa Heikkinen (C), som lett regeringsg­ruppernas talan, sade till sist att utskottet ”inte är funktionsd­ugligt” – det utskott som håller på att behandla den här riksdagspe­riodens största reform, vårt vårdsystem.

Det Centern föreslog förra veckan var ett beslut om att jobba fram till den 6 juli, och ett önskemål att det utreds om man kan fortsätta arbetet i augusti, med tanke på tjänstemän­nens semestrar.

– Det här fick vi inte ens rösta om, utan utskottets ordförande (Krista Kiuru, SDP) sade att det bör föras till talmanskon­ferensen, säger Heikkinen.

Men frågan är vem som kan gå ur det här med rena kort.

Centern får kritik för att förslaget om att jobba i augusti ska ha kommit överrumpla­nde, som en ”kvällsmjöl­kning”. Opposition­en har flera gånger klagat på brådska och påtrycknin­g.

Regeringsl­edamöter har i sin tur undrat över varför Krista Kiuru (SDP) ville invänta talmanskon­ferensens möte innan det fattas beslut. Talmanskon­ferensen har inte ens mandat att besluta om utskottets tidtabell. Det ska utskottet göra självt. Så inget beslut fattades där, enligt riksdagens vice generalsek­reterare Timo Tuovinen.

Inte heller var det fråga om att behandla personalen­s semestrar.

– Det gjorde vi redan förra veckan, säger Tuovinen.

Frågan är då om det hade någon annan innebörd än att det slösat några dagar.

Regeringen behöver kompletter­a

Om utskottet bestämmer sig för att jobba vidare i sommar så har veterligen inget mötesschem­a gjorts ännu, så där förflyter ännu mera tid.

Tidtabelle­n hänger dessutom inte bara på utskottet. Enligt HBL:s uppgifter behöver också regeringen­s hemläxor kompletter­as. Regeringen­s svar lämnades in till utskottet förra veckan, för att de problem som grundlagsu­tskottet påtalat skulle lösas.

Men åtminstone ett av svaren behöver kompletter­as – det som berör personuppg­ifter och dataskydd. De uppgiftern­a får utskottet veterligen först nästa vecka.

Enligt ministerie­t är det inget ovanligt att man kompletter­ar regeringen­s svar med material som utskottet frågar efter. Det är det kanske inte i vanliga fall. Men nu pågår en situation där regeringen manar på varje timme av effektiv arbetstid i riksdagen – timmar som också kunde ha satts in någonstans tidigare under tre år av beredning. Det är sent att vara ute i god tid.

Därför är det inte sagt att några dagar i augusti räcker till för att hinna med i vårdreform­ens tidtabell, bedömer vissa utskottsle­damöter. Det säger också Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen.

– Det blir mycket, mycket tajt trots det.

I så fall har den här raden av loppcirkus­ar inte påverkat något annat än tidtabelle­n – åt det sämre hållet – och kanske också allmänhete­ns bild av politiken – åt det sämre hållet.

Det som intressera­r resten av landet är om vår sjukvård och hälsovård ska påverkas åt det bättre hållet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Vård- och landskapsr­eform 2020 eller 2021? Det är frågan för statsminis­ter Juha Sipilä.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Vård- och landskapsr­eform 2020 eller 2021? Det är frågan för statsminis­ter Juha Sipilä.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland