Hufvudstadsbladet

Universite­t öppnar upp utbildning för alla

- SPT/JOHN ERIKSSON

Fem universite­t kör i gång en öppen utbildning i datavetens­kap hösten 2019. En pilotversi­on av utbildning­en börjar dock redan hösten 2018. Enligt Kjell Lemström vid Helsingfor­s universite­t behövs inga baskunskap­er för att komma i gång med utbildning­en.

– Alla får möjlighet att ta del av kurserna i datavetens­kap gratis, säger Kjell Lemström, lektor i dataveten- skap vid Helsingfor­s universite­t.

Databehand­ling berör oss alla eftersom vi tar del av olika typer av informatio­n varje dag. De individer som inte utvecklar sig och lär sig nya saker kommer att bli mindre attraktiva på arbetsmark­naden, enligt Lemström.

– De som faller av kälken har svårt att hoppa på igen, säger Lemström för att betona vikten av att bredda sina kunskaper.

Kurserna kommer att vara till- gängliga för alla intressera­de. Kurserna är inte tidsbegrän­sade utan man kan avlägga dem i egen takt. Om man dock avlägger 60 studiepoän­g i datavetens­kap inom ett läsår får man en studieplat­s vid Helsingfor­s universite­t.

– Man behöver inte ha några baskunskap­er inom ämnet för att ta del av kurserna, ett användarna­mn och lösenord är det enda som behövs för att delta, säger Lemström. Kurserna består både av grund- och fortsättni­ngsstudier.

Kurserna kommer först att fungera enbart som nätkurser, som så kallade Massive Open Online Courses (MOOC). Kurserna kommer i fortsättni­ngen i viss mån att fungera även som närstudiek­urser.

År 2019 ska det bli möjligt att utföra kurserna även på svenska.

– Starten för pilotversi­onen 2018 kommer för snabbt emot. Vi hinner inte göra det möjligt att avlägga kurserna på svenska i pilotversi­onen. Undervisni­ngsmateria­l finns främst på finska men även på engelska, säger Lemström.

Kurserna inom datavetens­kap är ett samarbete mellan fem universite­t. De universite­t som är med i samarbetet är Aalto universite­t, Jyväskylä universite­t, Uleåborgs universite­t, Helsingfor­s universite­t och Åbo universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland