Hufvudstadsbladet

OSSE: Orättvisa förhålland­en inför valet

Ryssland och Ungern gratulerar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till valsegern, och opposition­sledaren Muharrem Ince har erkänt valresulta­tet. Utländska valobserva­törer riktar dock kritik mot orättvisa förhålland­en inför valet.

- TT-

Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som haft en delegation med valobserva­törer på plats i Turkiet, uppger i en preliminär rapport att orättvisa förhålland­en rådde under upptakten till valet.

OSSE anser att undantagst­illståndet i landet använts för att inskränka den redan begränsade pressfrihe­ten i landet. Men de säger också att Turkiets väljare visade hängivenhe­t gentemot demokratin genom att rösta i så stor utsträckni­ng.

Valdeltaga­ndet i såväl presidents­om parlaments­valet låg på runt 87 procent.

Opposition­en accepterar

Opposition­sledaren Muharrem Ince fick 15 miljoner röster, runt 31 procent. Hans parti CHP accepterar valresulta­tet, och konstatera­r att det ligger i linje med dess egna siffror.

Ince anser dock att Turkiet nu slagit in på en farlig väg. Han kallar det nya systemet en ”enmansregi­m” och uppmanar Erdogan att vara en president för alla invånare.

Ince, vars exponering i medier varit minimal i jämförelse med Erdogans, anser liksom OSSE att valupptakt­en varit orättvis. Han säger också att CHP:s valobserva­törer bekämpat försök till valfusk.

Putin gratulerar

Såväl EU-kommission­en som Storbritan­nien säger sig se fram emot nära samarbete med Turkiet efter valet. Rysslands president Vladimir Putin har gratulerat Erdogan till segern.

”Valresulta­tet bekräftar president Recep Tayyip Erdogans stora politiska auktoritet, och det breda stödet för den riktning som tagits under hans ledning”, skriver det ryska presidentk­ansliet Kreml i ett uttalande.

Även Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, samt ledarna för Albanien, Azerbajdzj­an, Bosnien, Pakistan, de palestinsk­a områdena, Qatar och Serbien, har gratulerat Erdogan.

Absolut majoritet

Turkiets valmyndigh­et YSK meddelade under natten att Erdogan fick mer än 50 procent av väljarnas stöd, vilket innebär att det inte blir en andra valomgång.

– Vinnaren i det här valet är varje individ bland mina 81 miljoner invånare, sade Erdogan till firande anhängare vid AKP:s högkvarter i Ankara.

– Turkiet har gett hela världen en lektion i demokrati, hävdade han, och hänvisade till det höga valdeltaga­ndet – ett uttalande som alltså Margot Wallström har kritiserat.

Parlaments­seger

Erdogan utropade under söndagskvä­llen även seger för AKP-partiets allians med MHP i parlaments­valet. AKP ser ut att få 293 av parlamente­ts 600 platser, och MHP ser ut att få 50.

Prokurdisk­a HDP fick mer än de 10 procents väljarstöd som behövs för att partiet ska få ta plats i parlamente­t, och ser ut att få 67 platser.

YSK kommer på fredag att meddela det slutgiltig­a valresulta­tet.

Erdogan kommer att bli först med att få den utökade makt som tillfördes presidentä­mbetet i fjol. Enligt kritiker urholkar reformen demokratin och rättsväsen­dets oberoende, och för landet närmare enmansväld­e.

 ?? FOTO: TT-AP/ALI UNAL ?? Anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan firar utanför partiets högkvarter i Ankara.
FOTO: TT-AP/ALI UNAL Anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan firar utanför partiets högkvarter i Ankara.
 ?? FOTO: TT-AP/LEFTERIS PITARAKIS ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utropade sig själv till segrare under söndagskvä­llen.
FOTO: TT-AP/LEFTERIS PITARAKIS Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utropade sig själv till segrare under söndagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland